6160fi.jpg

Soms lig ik wakker over de financiële toekomst van mijn dochtertje

3/09/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

Wij zijn geen grootverdieners, al hebben we zeker niets te kort. We hebben een mooi dak boven ons hoofd en we zullen ons toekomstig kindje alles geven wat ze nodig heeft. Maar soms denk ik verder dan vandaag: zal mijn dochtertje later zelf een huis of appartement kunnen kopen zonder onze hulp? Of hogere studies kunnen volgen? Dan lig ik te tobben over hoe ik kan bouwen aan een financieel zekere toekomst voor het meisje dat nu nog veilig in mijn buik zit. 

spaarvarken

Pamperrekening of niet?

Een pamperrekening is het meest voor de hand liggende, maar er zijn ook alternatieven. Omdat ik nogal een lijstjesmens ben, legde ik even alle voor-en nadelen van een pamperrekening naast elkaar. 

Voordelen

  • Het grote voordeel van een pamperrekening is dat je ze al kan openen vóór de geboorte van je kind. Dit kun je al enkele maanden voor de geboorte doen bij de bank van jouw keuze. En hoe vroeger je start, des te meer je hebt bijeen gespaard.
  • Je kan een gewone zichtrekening gebruiken als pamperrekening, maar ook een specifieke babyspaarrekening. Bij dit laatste krijg je op het geld mogelijk wat meer rendement, wat je niet hebt op een zichtrekening. En je kan het geld op naam van je kind laten zetten, waardoor je nu al spaart voor wanneer je kind op eigen benen staat.
  • Het spaargeld van je kindje belandt niet op de ‘grote hoop’ tussen je eigen (spaar)geld. Zo hou je het duidelijk gescheiden en wordt het niet gebruikt voor de aankoop van een auto, keuken, of ander groot project.

Nadelen

  • Een pamperrekening is zelden interessanter dan een gewone spaarrekening. Als er al hogere interesten worden uitgekeerd is dat vaak maar tot een bepaalde leeftijd.
  • Als je een spaarrekening neemt op naam van je kind, is het geld enkel toegankelijk voor je kind vanaf een bepaalde leeftijd. Jij zelf kan niet meer aan dat geld, bijvoorbeeld voor babyspulletjes die je nu al graag had gekocht.

Kiezen tussen nu of later?

Een pamperrekening is in veel opzichten een goed idee. Wat ik het grootste nadeel vind, is dat je vaak moet kiezen tussen een oplossing voor nu of voor later. Daarom zocht ik verder naar een alternatief dat beiden combineert. 

baby

Toen leerde ik Yongo kennen

In mijn zoektocht kwam ik Yongo van AG Insurance tegen. Wat me vooral leuk leek aan Yongo, is dat je al vanaf 6 maanden vóór de geboorte geld opzij kan beginnen zetten voor je kindje. In eerste instantie wil ik natuurlijk sparen op korte termijn. Het kiezen voor een wiegje, buggy, speelmatje, kleertjes,... maakt het ineens heel concreet en spannend! 

Nu al bouwen aan een nabije toekomst en van zodra mijn dochter in mijn armen ligt, kunnen we sparen op langere termijn. Net wat ik zoek! Ik weet dat het nog wat vroeg is, maar je kan ook familie en vrienden uitnodigen om mee te sparen. Oma en opa willen vast en zeker al een centje bijleggen voor het behangpapier in de babykamer.  

Financiële zaken zijn niet altijd gemakkelijk om verstaanbaar uit te leggen, maar ik doe toch een poging om je te vertellen waarom ik Yongo een keileuk alternatief vind voor de klassieke pamperrekening. 

1. Sparen voor nu

  • Met Yongo Dreams (tak 26) maak je geschenkenlijstjes en nodig je vrienden en familie uit om bij te leggen voor al die extra zaken die je zou willen aankopen naast je geboortelijst (een schommelstoel op tweedehands.be, een vintage kinderwagen, een kinderbedje op bol.com, 1.001 pampers, ...).
  • Je kan het geld afhalen wanneer je wil, het staat niet vast.
  • Voor tantes en nonkels, peter, meter, grootouders is het heel gemakkelijk om bij te leggen via een code op het geboortekaartje. Je kan ze in Yongo ook laten zien waarvoor ze bijleggen.

2. Sparen of beleggen voor later

Met Yongo spaar of beleg je ook op lange termijn voor je kind. En ook hier kunnen familie en vrienden mee sparen of beleggen. Je hebt twee opties, ofwel kies je voor een hoger rendement, ofwel voor meer zekerheid. 

  • Yongo Star: beleggen met tak 23

Met Yongo Star is het rendement op je kapitaal afhankelijk van de evolutie van een aantal beleggingsfondsen. Je weet op voorhand niet welk bedrag je kind zal ontvangen op einddatum van het contract. Met een beleggingsverzekering heb je minder zekerheid, maar mik je op een hoger rendement.  

  • Yongo Moon: sparen met tak 21

Met Yongo Moon krijg je een gegarandeerd rendement van 0,50 % op je stortingen. Bovendien kan daar elk jaar een winstdeling bovenop komen, afhankelijk van de economische prestaties van AG Insurance. In 2017 en 2018 bedroeg het rendement daardoor telkens 2 %. Je weet dus exact welk bedrag je kind minimum zal ontvangen op het einde en met wat geluk kan het heel wat meer zijn. Met een spaarverzekering kies je dus voor zekerheid, maar je rendement is beperkt.

Ik kan niet kiezen!

Ik kreeg een beetje last van keuzestress, want wat moet ik nu kiezen? Daarom vulde ik eerst de vragenlijst in op Yongo.be. Op basis daarvan kreeg ik advies over de oplossing die het best overeenkomt met mijn verwachtingen en financiële situatie. Wat het geworden is? Dat ga ik jullie niet verklappen. ;-) 

zwangere vrouw
Yongo - platform van AG Insurance dat individuele levensverzekeringen Yongo Moon (tak 21 met gegarandeerde rentevoet) en Yongo Star (tak 23 waarvan het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen) voorstelt, evenals Yongo Dreams (kapitalisatieverrichting tak 26). Deze producten, ontwikkeld door AG Insurance, die eventueel verkocht worden door je tussenpersoon, zijn onderworpen aan de Belgische wetgeving. De algemene voorwaarden, de informatiedocumenten en de beheers reglementen zijn gratis beschikbaar op www.yongo.be. Het is noodzakelijk om deze documenten door te nemen vóór de aankoop van het financieel product. Alle klachten m.b.t. de producten, kunt u overmaken aan AG Insurance nv, Dienst Klachtenbeheer customercomplaints@aginsurance.be - Tel.: +32 (0)2 664 02 00), E. Jacqmainlaan 53 te B-1000 Brussel. Als de oplossing die AG Insurance voorstelt geen voldoening schenkt, kunt u het geschil voorleggen aan de Ombudsman van de verzekeringen info@ombudsman.as - Tel. 02 547 58 71 – Fax 02 547 59 75); Meeussquare 35 te B-1000 Brussel. AG Insurance nv – E. Jacqmainlaan 53, B-1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE 0404.494.849 –www.aginsurance.be. Belgische verzekeringsonderneming toegelaten onder codenummer 0079, onder controle van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes