7391fi.jpg

SOS jetlag: tips and tricks

28/07/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

De gouden tip om een jetlag te vermijden, bestaat helaas niet. Bovendien is de ene mens er gevoeliger voor dan de andere, en dat geldt ook voor kinderen. Om die jetlag toch zo goed mogelijk te overleven, geeft Lieselot De Smet graag enkele tips. Zowel voor jezelf als voor je kind(eren).

  1. Beperk het wisselen van tijdzone. Reis niet supersnel van de ene tijdzone naar de andere. Dan zoek je eigenlijk de problemen op. Uiteindelijk moet elk lichaam zich aanpassen, ook dat van jezelf.
  2. Plan je eerste dagen na aankomst niet helemaal vol, zodat er tijd is om het eventjes rustig aan te doen indien nodig.
  3. Zorg dat je op een rustige plek op adem kunt komen. Kinderen die wakker worden door te veel omgevingslawaai, dat helpt niet. Anderzijds is het best ook een plek waar je niet bang hoeft te zijn dat je andere gasten zult storen als je kindje in het midden van de nacht de boel op stelten zet. In dat opzicht is een huis huren via bijvoorbeeld Airbnb vaak een goede oplossing.
  4. Gebruik eventueel melatonine, een stof die je lichaam trouwens zelf aanmaakt, om de jetlag sneller te verteren. Opgelet: dit is niet bedoeld om aan je kinderen te geven, maar enkel om zelf sneller hersteld te zijn. Vraag hierover advies aan je arts.
  5. Drink veel water aan boord van het vliegtuig en kies voor lichte maaltijden. Heeft je kind geen honger wanneer de maaltijden geserveerd worden, dwing het kind dan niet om te eten.
  6. Zoek het daglicht op. Door blootstelling aan daglicht kun je je hersenen ertoe bewegen om de jetlag sneller te overwinnen.
  7. Indien het aanpassen moeilijk verloopt kan het aangewezen zijn om afzonderlijk rust te nemen. Zo kun je zelf wennen aan de nieuwe tijdzone en daarna met een fris gevoel voor je kindje(s) zorgen als je partner eventjes slaapt. Maar weet dat dit echt het slechtste scenario is en dat dit eigenlijk niet zo vaak voorvalt.
  8. De juiste instelling: bereid jezelf erop voor dat het best mogelijk is dat je kindje last zal hebben van een jetlag. Mindset is everything!

ik ga op reis en neem mee

Meer lezen?

Of je nu houdt van verre en avontuurlijke reizen of liever dicht bij huis op vakantie gaat, reizen met kinderen is sowieso een ervaring!

Maar waar moet je nu rekening mee houden bij het uitzoeken van een bestemming? Hoe kun je je kind voorbereiden en wat neem je allemaal mee? Wat als je kind ziek wordt of last hee van een jetlag? Wat zijn handige apps voor ouders én kinderen? En wat doe je met al die mooie vakantiefoto’s?

Lieselot De Smet is mama van vier kleine kinderen. Al van kleins af aan trekt ze er graag op uit en wil ze de wereld zien. Samen met haar man bewijst ze dat dit ook met kinderen kan. Meer informatie over haar boek vind je hier.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes