7612fi.jpg

Sparen voor je kinderen? Ja, maar hoe??

9/09/2021

Ben jij ook één van die ouders die een spaarpotje wilt aanleggen voor de kinderen, maar niet goed weet hoe je dat best doet?  Je kunt sparen, beleggen, met of zonder risico, maar wat is nu eigenlijk het verschil en wat kun je best doen om op een veilige manier geld te sparen voor je kids?  Omdat we zelf geen kaas gegeten hebben van financiën, vroegen we het aan Silke De Valck, financiële expert van Yongo. (Oh, ja, Silke geeft de Mama Baas lezers ook nog een cadeautje van 20 euro per kind*) 

Hey Silke, het leven wordt alsmaar duurder en veel ouders willen een spaarpotje aanleggen voor de kids. Een gewone rekening brengt tegenwoordig niet zoveel meer op. Zeg eens hoe je best een startkapitaaltje kan opbouwen voor je zoon of dochter?  Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kan sparen, via een spaarrekening of spaarverzekering, of beleggen via een beleggings­verzekering, beleggings­fonds of door zelf aandelen te kopen. 

Ok, veel mogelijkheden dus. Wat is het grootste verschil tussen sparen en beleggen?  Met sparen heb je veel zekerheid, maar vaak een mager rendement. Beleggen is risicovoller, maar daarmee haal je misschien een hoger rendement.

De meeste mensen willen een hoog rendement en weinig risico, zou ik denken. Hoe kan je dan weten wat je moet kiezen? Wat de beste keuze is, hangt van jouw situatie af en vooral van wat je zelf wilt. Ik raad mensen aan om zichzelf deze 3 vragen te stellen om een goeie keuze te kunnen maken. 

Vraag 1: Wanneer wil je het geld aan je kind geven? Die datum bepaalt de looptijd van je belegging. Hoe meer tijd je hebt, hoe meer argumenten er zijn om niet alleen te sparen, maar ook te beleggen. Op korte termijn kunnen de beurzen serieus schommelen. Daarom raden we aan om steeds te beleggen op lange termijn. De beurzen hebben dan tijd genoeg om te herstellen van de crisissen en om naar nieuwe pieken te groeien. Hoe sneller je begint met beleggen voor je kind, hoe meer groeipotentieel je dus hebt. Hou er wel rekening mee dat je ook geld kan verliezen met een belegging. En dat je misschien niet het volledige kapitaal recupereert dat je hebt belegd.

Vraag 2. Hoeveel risico wil je nemen? Als je zeker wilt zijn van het rendement, dan kies je best voor sparen. Wil je wel eens een risico nemen met kans op een hogere opbrengst van je geld? Dan is beleggen iets voor jou.

Vraag 3. Hoeveel geld kan je opzijzetten?  Er was een tijd dat je behoorlijk wat geld moest hebben om te kunnen beleggen, maar de laatste jaren is beleggen veel democratischer geworden. Het maakt dus niet zoveel uit of je veel of weinig te besteden hebt om te kiezen tussen sparen of beleggen. Tegenwoordig kan je al sparen of beleggen vanaf 10 euro per storting.

kind met gsm

Ok, goed om te weten! Ik denk dat veel mensen geen grote risico’s willen nemen met het geld van hun kinderen. Is beleggen dan wel een goed idee? Mensen die niet thuis zijn in de financiële wereld hebben vaak schrik om te beleggen, maar er zijn heel wat gradaties van risico bij beleggen. De gradatie wordt aangeduid op een schaal van 1 tot 7 waarbij 1 het minst risicovol is en 7 het hoogste risico. 

Jij werkt voor Yongo van AG insurance, kan je een voorbeeld geven van wat jullie aanbieden? Voor mensen die graag zekerheid hebben, raden aan we het hoge rendementspotieel van Yongo Moon (een spaarverzekering van tak 21) te overwegen. Dit is interessant als je meer dan 8 jaar tijd hebt om te sparen. Beleggen kan met Yongo Star, een beleggingsverzekering van tak 23. Het fonds waarin je belegt met Yongo Star heet Yongo Neutral Fund. Dat fonds heeft een risicocategorie 3 (gemiddeld risico) op een schaal van 7 (hoogste risico). Daarmee krijg je een goed gediversifieerde, evenwichtige mix van aandelen en obligaties. Deze belegging is een goed compromis tussen risico en rendement. 

Op welke leeftijd kan je best beginnen sparen voor je kind? Zo snel mogelijk (dat kan met Yongo vanaf de geboorte).  Hoe vroeger je begint, hoe kleiner de inleg kan zijn om toch een mooi bedrag te bereiken. Zeker omdat je jaarlijkse interestvoet ook wordt toegepast op in het verleden ontvangen rendement. 

Ok, bedankt voor de uitleg! Ik begin het te begrijpen. :-) Ik denk  dat de Mama Baas-lezers nu een keuze kunnen maken die bij hun manier van leven past. Graag gedaan! Als de ouders graag alles nog eens rustig bekijken, kunnen ze de vragenlijst invullen die op onze site staat. Zo kunnen ze zien wat best bij hen past. Je kunt ook het informatiedocument bekijken over sparen met Yongo Moon of beleggen met Yongo star

* Yongo geeft aan elke Mama Baas volger 20 euro cadeau op de lange termijnrekening van elk kind. Gebruik hiervoor de kortingscode BAAS.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Yongo van AG Insurance. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.

Yongo -  individuele levensverzekeringen Yongo Moon (tak 21), Yongo Star (tak 23) en Yongo Dreams (tak 26). Deze producten zijn ontwikkeld door AG Insurance, worden eventueel verkocht door je tussenpersoon en zijn onderworpen aan de Belgische wetgeving. De algemene voorwaarden, informatiedocumenten en beheersreglementen zijn gratis beschikbaar op www.yongo.be. Het is noodzakelijk om deze documenten door te nemen vóór de aankoop van het financieel product. Voor klachten m.b.t. de producten, kan je terecht bij Dienst Klachtenbeheer (customercomplaints@aginsurance.be - Tel.: +32 (0)2 664 02 00), E. Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel. Als de oplossing die wij voorstellen geen voldoening schenkt, kan je het geschil voorleggen aan de Ombudsman van de verzekeringen (info@ombudsman.as - tel. 02 547 58 71), Meeussquare 35, 1000 Brussel. AG Insurance nv – RPR Brussel – BTW BE 0404.494.849 – www.aginsurance.beBelgische verzekeringsonderneming toegelaten onder codenummer 0079, onder controle van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes