Supersterren openhartig over moederschap, met alle ups én downs

  • door Mamabaas

Ze mogen dan wel superdiva’s zijn, Beyoncé en Serena Williams zijn ook maar mama’s van vlees en bloed. En ze zijn niet te beroerd om toe te geven dat ook zij niet altijd op een roze wolk leven.

Beyoncé

FUPA

De zangeres en de tennisster, allebei 36, getuigen over de keerzijde van bevallen en het moederschap. Beyoncé vertelde in Vogue openhartig over hoe ze vorig jaar een zwangerschapsvergiftiging kreeg, een spoedkeizersnede moest ondergaan en over hoe zij en haar tweeling Rumi en Sir een tijdlang op intensieve zorgen moesten doorbrengen.

En neen, zo snel mogelijk van haar zwangerschapskilo’s af geraken, dat was niet haar voornaamste bekommernis. “Ik had tijd nodig om te genezen. Tijdens mijn herstel was ik lief voor mezelf, verzorgde ik me en omarmde ik het feit dat ik voller was. Ik aanvaardde hoe mijn lichaam wilde zijn. (…) Ik was geduldig en hield van mijn vollere vormen”, zegt ze.

“Tot op de dag van vandaag zijn mijn armen, schouders, borsten en dijen voller. Ik heb een mommy pouch, en ik ben niet gehaast om het kwijt te spelen. Ik vind het echt.” En nog: “Momenteel voelt het alsof mijn FUPA (afkorting voor fat upper pussy area, nvdr.) en ik voor elkaar gemaakt zijn.” Driewerf hoera voor Beyoncé: trots op haar buikje!

Serena

Heldinnen

Ook tennisster Serena Williams vertelt eerlijk over hoe zij het moederschap beleeft. En vooral over hoe ze kampt met schuldgevoelens omdat ze te weinig bij haar 11 maanden oude dochtertje kan zijn. In een emotionele boodschap op Instagram laat ze in haar hart kijken en steekt ze andere moeders een hart onder de riem.

“Vorige week was niet makkelijk voor me. (…) Ik voelde me vooral geen goede moeder. Ik las verschillende artikels die aangaven dat postnatale emoties tot drie jaar na de bevalling kunnen voorkomen als je er niets aan doet. (…) Erover praten met mijn moeder, zussen en vrienden laat me inzien dat mijn gevoelens perfect normaal zijn. Het is compleet normaal dat ik me voel alsof ik niet genoeg doe voor mijn baby.”

“We hebben het allemaal meegemaakt. Ik werk veel, ik train en ik probeer de beste atlete te zijn die ik kan zijn. Maar dat betekent dat ik niet zoveel bij haar ben als ik zou willen, ook al ben ik elke dag van haar leven bij haar geweest. De meeste mama’s onder jullie maken hetzelfde mee. Of je nu thuis blijft of een werkende moeder bent, dat evenwicht met kinderen vinden is een echte kunst. Jullie zijn echte heldinnen. Ik ben er om te zeggen: als je een slechte dag of week hebt – dat is ok – ik heb dat ook!!! Morgen is er een nieuwe dag!”

Serena, je leest onze gedachten!

Praten

Flora Billiouw, vroedvrouw bij het Brusselse ‘Wheel of Care’, sprak in ‘De wereld vandaag’ op Radio 1 vol lof over de twee vrouwen. “Eindelijk oprechtheid bij supersterren”, zegt ze. “Supersterren die stellen dat ze ook maar gewone mensen zijn die bevallen, en die tegelijk getuigen dat dat niet altijd goed verloopt. (…) Al die posts op Instagram zijn vaak veel te mooi. De bolle buiken op sociale media geven een te fraai beeld. Over negatieve emoties lees je dan weer te weinig.”

Tijdens haar werk ziet Billiouw hoe vrouwen eigenlijk te weinig praten over bevallen. Ze is dan ook enorm blij met de getuigenis van Serena Williams, die vertelt hoe zij net dingen verwerkt door het er met haar familie en vrienden over te hebben. Dus mama’s, houd jullie niet in en gooi het eruit. Het kan maar helpen!