5071fi.jpg

Te veel speelgoed niet goed voor kinderen

13/12/2017
Mamabaas
Door Mamabaas

In deze periode van het jaar worden kinderen vaak bedolven onder het speelgoed. Sinterklaas is nog niet helemaal terug in Spanje of de pakjes worden alweer opgestapeld onder de kerstboom. Maar uit een nieuwe studie blijkt nu dat kinderen die veel speelgoed ter beschikking hebben, sneller afgeleid zijn. Op die manier hebben ze minder kwalitatieve speeltijd.

Het gaat weliswaar om een beperkte studie, waarbij onderzoekers in Ohio (VS) 36 kleuters bestudeerden terwijl ze een halfuurtje speelden. De kinderen speelden ofwel met vier speelgoedjes, ofwel met zestien speelgoedjes. Wat bleek? De kinderen die weinig speelgoed ter beschikking hadden, gingen er veel creatiever mee om. Ze speelden dubbel zolang met die speeltjes, en bedachten er verschillende toepassingen voor.

Deel van het speelgoed opbergen

De onderzoekers raden ouders, scholen en crèches daarom aan om een deel van het speelgoed op te bergen. Als kinderen slechts een klein aantal speeltjes  ter beschikking hebben, dan zouden ze aangemoedigd worden om creatiever te zijn. Bovendien zou het hun aandachtspanne verbeteren.

Volgens onderzoeker Carly Dauch stoort een te groot aantal speeltjes bij de duur en diepgang van het spel van kinderen. Ander speelgoed vormt mogelijk een externe bron van afleiding. Wanneer die afleiding ontbreekt, spelen kinderen langere tijd met een bepaald stuk, waardoor ze zich beter kunnen concentreren en ze creatiever omgaan met het speelgoed.

Creatiever en socialer

Ook in de jaren 90 bleek uit een Duits experiment in een kinderopvang al dat kinderen hun spel aanpasten en creatiever en socialer werden nadat een deel van het aanwezige speelgoed werd weggenomen.

Zorg dragen

En ook auteur Joshua Becker ziet enkel voordelen aan een sobere speelkamer: zo zouden kinderen beter zorg leren dragen voor hun bezittingen. “Als een kind ontelbare keuzes heeft, dan zal hij een speeltje zelden ten volle waarderen, want er is altijd een vervanger binnen handbereik.”

Misschien toch maar even de speelkamer onder handen nemen dus, en het speelgoed met mondjesmaat aanbieden?

 

Bron: De Morgen

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes