Tips van een beginnend zelfstandig etende peuter: met welk eten kan ik de keuken zo vuil mogelijk maken?

Ik probeer telkens wat gevarieerd eten te maken voor ons en ook voor onze peuter van 1,5 jaar. Afwisselend eten we pasta, aardappelen, rijst en andere varianten. Het is me intussen duidelijk geworden dat niet alle etenswaren even ‘peutervriendelijk’ zijn. Lees: sommige zaken laten, euh, tamelijk veel restjes na op de grond… Een overzicht.

Top 8 favoriete eten voor een 1,5 jaar oude peuter

  1. Spaghetti: zo lekker, maar een big ‘no no’ volgens mijn moeder, tenzij ze het heel goed snijdt en ze mij begeleidt in het naar binnen werken van de lepel. Jammer, ik kan nochtans heel goed naast mijn mond mikken met die lepel...
  2. Rijst: Een absolute no-go! Althans, toch weer volgens mijn moeder... Naast couscous is rijst de absolute topper van het vuilmaken... Tenzij het een hele plakkerige rijst is of mama hem mengt met spinazie. Hoe dan ook, het blijft een heel gezellig goedje om op te ruimen achteraf. Want ik gooi het liefst de helft ervan op de grond.
  3. Puree: blijft kleven aan de lepel, wat handig is - en bovendien: dat spul blijft ook keigoed kleven in mijn haartjes. Leuk toch? Vooral als ik helemaal opga in het verhaal van mijn twee grote zussen en enthousiast meedoe met hun bewegingen :). Alleen jammer van dat patattenpureehaar... Coupe de purée... 
  4. Frietjes: perfect, dat vindt ook mijn mama. Die dingen lijken wel gemaakt voor kleine peuterhandjes! Alleen jammer dat dit nu niet de meest gezonde optie is…
  5. Kerstomaten: mijn mama geeft me het liefst de kleine versie, maar ik verkies de grote, want die durven nogal eens open te spatten op de kledij. Wow! Spectaculair dat dat is, een tomatentsunami op mijn mama haar kleren (en die van mij)!
  6. Boterhammen: perfect met de hand te eten, relatief weinig moeilijkheden. Enige hindernis zijn de mogelijke kruimels. O ja, en je kunt er ook wel bolletjes van maken en goed pletten op tafel... Of op de stoel... Of...
  7. Cracottes: de cracotte op zich is niet zo interessant, maar de boter erop of de kaas erop des te meer. Wie heeft er niet graag een ‘schelletje’ vlees ;). Wel heel erg goed te verkruimelen/vermorzelen... Ook daar licht risico op kruimellawine...
  8. Wortels: perfect volgens mijn moeder! En dan het liefst de zachte versie. En ik moet zeggen: dat is inderdaad wel altijd een winner.... Wel jammer dat ik daar geen vlekken mee kan maken...