Vraag / antwoord: Moet ik me zorgen maken omdat mijn dochtertje zoveel slaapt?

Een gastmama zou graag wat raad krijgen rond de lange dutjes van haar dochter, van een expert of van andere mama’s. Alle informatie is welkom, want ze maakt zich een beetje zorgen …

Vraag gastmama Sarah

Onze jongste dochter is bijna 18 maanden en begint terug meer te slapen overdag. Tot een maand geleden sliep ze 's morgens een uurtje tot maximum anderhalf uur, en in de namiddag iets gelijkaardigs. In de crèche slaan ze het ochtenddutje al maanden over (omdat zij zeggen dat ze dit kan en dat ze het niet meer nodig heeft. Bij ons slaapt ze nochtans altijd in de voor- én namiddag en ik heb dat al vaak gezegd. Maar goed, dat terzijde..). Ze is ook heel aanhankelijk en 'lastig' (als ik het zo mag zeggen) na een dagje crèche en hoogstwaarschijnlijk te weinig slaap. Maar de laatste maand valt het ons heel erg op dat ze overdag véél meer slaapt dan vroeger.

Misschien moeten we erbij zeggen dat ze pas sinds een week begint door te slapen 's nachts, en dit van 20u30/21u tot ongeveer 7u30/8u. Voordien werd ze elke nacht wakker, sommige nachten meerdere keren en dan kreeg ze bijna elke nacht nog een flesje. Om mezelf al op voorhand te verdedigingen: ik weet dat ze dit niet meer nodig heeft, maar uit ondervinding wisten we na lange en slapeloze maanden dat die fles ervoor zorgde dat ze een half uur later niet opnieuw wakker werd en soms zelfs de rest van de nacht aan een stuk doorsliep. De keuze tussen elk half uur tot uur opstaan voor 10 minuutjes knuffelen of 1 keer opstaan, een flesje geven en 15min later terug kunnen verder slapen was na een tijdje snel gemaakt.

Nu, het doorslapen 's nachts zou in mijn ogen eerder een omgekeerd slaappatroon overdag met zich moeten meebrengen. Meer slapen en minder onderbrekingen tijdens de nacht zou toch eerder tot minder slaap overdag moeten leiden? De laatste maand(en) heeft ze ook wel al enkele hoest- en snotplaagjes gehad dus het leek ons ook erg logisch dat ze tijdens het weekend en haar dagje bij mij tijdens de week wat slaap moest inhalen, en dit zeker tijdens de koudere maanden vol 'beestjes' en plaagjes.

Nu is het kerstvakantie en is ze al een volle week thuis. Ze slaapt al praktisch een volle week door, maar haar dutjes overdag blijven zo lang. Om nu vandaag als voorbeeld te nemen: ze lag gisterenavond om 21u in bed, was deze ochtend wakker om 6u45, dutje van 9 tot 12u en in de namiddag van 14u45 tot 17u40. Hoogstwaarschijnlijk gaat ze dan vanavond terug slapen rond 21u. Ik zeg niet dat elke dag al zo extreem geweest is, maar 2 dutjes van telkens 2u overdag plus ongeveer 11u slaap 's nachts zijn toch geen uitzondering.

Is dit normaal, een gevolg van slaaptekort en andere omstandigheden de voorbije maanden, of moet ik mij zorgen maken? Ik ben van plan dit ook eens na te vragen bij mijn kinderarts maar Info, raad, gelijkaardige ervaringen en hopelijk ook geruststellingen zijn meer dan welkom.  

Antwoord Prof. Glazemakers

Beste mama,

Onderzoek wijst uit dat kinderen tussen 12 en 24 maanden gemiddeld ongeveer 11-14u/24u slapen. Op zich zit ze met haar 11u+4u dus boven het gemiddelde, maar statistisch gezien hebben we allemaal maar 2/3 kans om in deze gemiddelde marge te vallen. 1/3 van de kinderen van haar leeftijd valt met andere woorden buiten deze marge, dit kan bij uw dochter dus net zo zijn (en dat hoeft niet per se een probleem te zijn).

Hier kunnen verschillende zaken aan bijdragen: wanneer ze op ‘crèchedagen’ een tekort heeft aan slaap (omdat ze een dutje overslaat) kan het zijn dat ze dit ‘compenseert' met langere dutjes overdag op dagen dat ze wel een dutje kan doen. Je geeft zelf aan dat ze de laatste tijd wel wat ziekjes geweest is, ook dit kan meespelen in een grotere behoefte aan slaap. Een lichaam dat tegen beestjes aan het vechten is heeft meer slaap nodig, omdat slaap voor het herstel van ons lichaam zorgt.

Je stuurde je vraag ook rond de feestdagen en tijdens een vakantie. Ik weet niet of dit bij jou het geval is, maar de feestdagen en de vakantie zorgen er in heel wat gezinnen voor dat er afgeweken wordt (of moet worden) van de normale routine. De feestmaaltijd(en) doorkruisen het vast dutjesmoment of slaaptijden worden hierdoor uitgesteld. Het doorbreken van die vaste routine kan er ook voor zorgen dat het bioritme van een kind wat in de war raakt, sommige kinderen slapen hierdoor minder, anderen net meer…

Belangrijk is ook te kijken naar hoe je dochter is wanneer ze wakker is: is ze een levendige, vrolijke meid die graag op verkenning gaat, of heb je het gevoel dat ze echt moe is (en blijft)? In dit laatste geval, en ook wanneer je opnieuw in het normale regime zit van het werken en naar de crèche gaan het gevoel blijft hebben dat ze veel slaap nodig heeft, kan het inderdaad wel raadzaam zijn om haar toch ook even door een arts te laten onderzoeken om te zien of er een lichamelijke oorzaak is voor haar verhoogde behoefte aan slaap.

Vriendelijke groet,