Vraag/antwoord: kan ik mijn borsten voorbereiden op borstvoeding?

  • door Mamabaas

‘Ik weet nu een weekje dat we zwanger zijn van ons derde kindje, en hoewel onze jongste net drie is, lijkt alles al zo lang geleden. Is er een kans dat het deze keer wél lukt, de borstvoeding? Zijn er tips and tricks om mijn borsten, en dan specifieker mijn tepel/tepelhof, voor te bereiden op de borstvoeding?' 

‘Ik weet nu een weekje dat we zwanger zijn van ons derde kindje, en hoewel onze jongste net drie is, lijkt alles al zo lang geleden. Het is precies alsof ik alles terug voor de eerste keer meemaak. Doordat het de laatste keer zal zijn ben ik me ook van alles veel meer bewust, zo ook dat het mijn laatste kans is op borstvoeding. Nu is dit in het verleden niet echt goed gelukt (veel pijn en kloven), het was op een gegeven moment zo erg dat bijna heel mijn tepel en tepelhof precies één korst waren. Nu is mijn vraag: is er een kans dat het deze keer wél lukt, de borstvoeding? Zijn er tips and tricks om mijn borsten, en dan specifieker mijn tepel/tepelhof, voor te bereiden op de borstvoeding?' 

Antwoord: goed aanhappen vermijdt pijn

Elke baby, elke borstvoeding en elk borstvoedingsduo is anders. Het kan dus heel zeker dat je bij je derde baby wel een succesvolle borstvoeding hebt.

Je borsten en tepels voorbereiden op de borstvoeding kan je niet. Wel heel belangrijk voor een succesvolle borstvoeding is dat je op voorhand weet hoe borstvoeding in elkaar zit en wat je ervan kan verwachten, net als de dingen waarop je moet letten om kloofjes te vermijden. Kloofjes krijg je namelijk alleen van fout zuigen en dus niet van te vaak of te lang voeden.

Heel belangrijk is dat je baby op een correcte manier aanhapt, dat wil zeggen dat hij met een hele grote mond aanhapt. Als de baby alleen je tepel in zijn mondje heeft, veroorzaakt dat pijn en veel kans op kloven. Het is heel erg belangrijk te onthouden dat borstvoeding en pijn niet samen mogen gaan. Ook al ziet het er oké uit, zolang jij pijn blijft voelen is het niet oké en moet je iets aan de techniek te veranderen.

Het is heel nuttig om van tevoren bij een vroedvrouw advies in te winnen aan de hand van een consultatie of een workshop rond borstvoeding te volgen.