Vroeg contact met pindanoten zou kans op voedselallergie verlagen

  • door Mamabaas

UIt nieuw onderzoek blijkt dat, als baby's vroeg in hun leven bepaald eten zouden eten waaraan zoveel mensen allergisch aan zijn zoals eieren of pindanoten, ze minder kans maken om er later een allergie voor te ontwikkelen. 

Dat terwijl het advies van de American Academy of Pediatrics (AAP) naar zwangere vrouwen lang luidde om geen pindanoten te eten zolang ze zwanger waren en hun kinderen geen pindanoten te geven tot ze startten met vaste voeding. 

Nieuw onderzoek heeft nu uitgewezen dat het introduceren van voedsel op jonge leeftijd eigenlijk beter is voor het voorkomen van een voedselallergie. In één studie bleek dat het procent van pindanotenallergie maar liefst tien keer lager was bij kinderen die al van kleins af aan pindanoten kregen dan bij wie die dat nooit kreeg.

 In een tweede, heel streng onderzoek moesten jonge kinderen ofwel vroeg pindanoten eten ofwel alle pindanoten vermijden. De kinderen die vroeg met de pindanoten waren begonnen hadden 80 procent minder kans om een pindanotenallergie te ontwikkelen dan zij die dat niet hadden gedaan.

Een nieuwe studie bevestigt deze manier van denken.

Niet alleen pindanoten, maar ook eieren en vis

De auteurs van de pas gepubliceerde studie inThe Journal of the American Medical Association (JAMA) beoordeelden alle gegevens die beschikbaar zijn over het onderwerp en omvatten de resultaten van 146 studies in hun laatste analyse.

Zij vonden bewijs van ‘gematigde zekerheid’ dat het introduceren van pindanoten op jonge leeftijd, tussen 4 en 11 maanden, gekoppeld is aan een vermindering van het risico op een pinda-allergie. Ook eieren toonden deze resultaten wanneer ze aan een baby werden gegeven tussen 4 en 6 maanden.

Vroeg contact met een ander veelvoorkomend allergeen vis gaf ook minder kans op een allergie later. 

Nieuwe richtlijnen

De nieuwe richtlijnen helpen bij het veilig introduceren van pindanoten bij kinderen op jonge leeftijd. Als baby’s al allergisch zijn aan eieren, of een zware eczeem hebben die niet op een behandeling reageert, lopen ze een verhoogd risico op het ontwikkelen van een pindanotenallergie, omdat hun immuunsysteem al getriggerd is om gevoelig te zijn voor bepaalde allergenen. Voor die baby’s wordt aangeraden om rond 4 à 6 maanden pindanoten te introduceren, rond de periode dat de vaste voeding wordt opgestart. Om zeker te zijn dat ze geen hevige reactie op de pindanoten zouden krijgen wordt er wel aangeraden dat de pindanoten bij een arts worden toegediend.

Voor twee andere groepen – baby’s met een milde tot gematigde eczeem en baby’s zonder enige allergische reacties – kan de introductie van de pindanoten geleidelijk aan thuis, vanaf 6 maanden. Let wel: volledige pindanoten zijn natuurlijk niet geschikt voor kinderen, gezien ze kunnen stikken.

De onderzoekers hopen nu dat door die vroege introductie van pindanoten de allergie bij de risicogroep nooit echt tot een extreme allergie ontwikkelt. Het is niet helemaal duidelijk hoe het gebeurt, maar het is heel waarschijnlijk dat de kinderen een bepaalde vorm van tolerantie opbouwen. Net zoals we kleine kinderen kunnen aanleren dat het kookvuur gevaarlijk is, kunnen we op deze manier het immuunsysteem aanleren dat proteïnen van pindanoten geen kwaad kunnen.

Bron: Time.com