6464fi.jpg

Waarom we nog iets kunnen leren van onze kleuters

21/01/2020

Mijn 4-jarige zoon is fan van prinsessen, kleur en glitter. Ok, lieve schat, let’s go shining! Ik heb een donkerbruin vermoeden dat die passie nog zal temperen. Maar wat me wel heeft verwonderd, is dat dit me al heel vaak in de meisjesafdeling bracht. Werd er een tijdje geleden niet geroepen dat we onze kinderen genderneutraal moeten opvoeden? 

Jongens dragen geen glitter

Ik geef toe, ik ben zelf niet de meest progressieve mama en zal hem ook eerder een trein onder zijn neus schuiven dan een pop. Maar wat een teleurstelling op dat gezichtje wanneer ik een poging doe om uit te leggen dat jongens eigenlijk niet zo veel glitter dragen. Probeer maar eens een deftig antwoord te verzinnen op de ‘waarom’-vraag die onvermijdelijk volgde. 

Ja, waarom eigenlijk? Is het zo erg dat hij een glittertrui draagt?  Wel als die van de meisjesafdeling komt, want ik kan je verzekeren dat die lekker vrouwelijk gecentreerd is.  Je hebt inderdaad van die truitjes of shirts met glinsterende pailletten, ware het niet dat de keuze voor jongens zicht uitstrekt van dinosaurussen tot auto’s.

Is het dan echt zo dat we een kleuter, voor wie meisjes en jongens volledig gelijk zijn, moeten melden dat hij geen glitter mag dragen? Ik voel eerlijk gezegd het woord discriminatie opborrelen. Zo creëren we natuurlijk van kleins af aan hokjes-denken.  Terwijl zij net diegenen zijn die daar absoluut niet mee bezig zijn: jongen, meisje, zwart, wit, groot, klein, ros, blond,… Allemaal gelijk.  Daar kunnen we als volwassenen nog iets van leren. Zo lang ze zich maar met elkaar amuseren (én het tofste speelgoed hebben of de mooiste kledij aanhebben).

… en zijn geen fan van Frozen

Eerlijk gezegd begrijp ik hem volledig, want de doorsnee jongensafdeling is een saaie, beperkte, donkere boel van blauw, bruin, grijs en groen. Ik had er nog nooit bij stilgestaan omdat ik natuurlijk zelf lekker veel keuze heb op de vrouwenafdeling. Maar het is echt opvallend hoe de jongens weggeduwd worden in een hoekje, terwijl 80% van de winkel aantrekkelijk staat te blinken voor meisjes/vrouwen. 

Af en toe merk ik dat ik ga onderhandelen omdat ik hem wil beschermen, voor wanneer er toch iemand een opmerking moest geven. “We gaan niet voor de roze glittersportschoentjes. Mama kiest er andere, maar dan mag jij dat roze Frozen-huispantoffeltje meenemen, waar je al een half uur mee rondloopt.” (Alsof hij dus ook geen fan mag zijn van Frozen of K3, want ook hier is de jongenscollectie uitermate beperkt.)

Intussen heb ik noodgedwongen mijn breipriemen terug bovengehaald om een kleurrijke sjaal te breien en gelukkig was de Sint zo open-minded om roze glittersokken en een trui met regenboogpailletten te brengen. Oh, he made his day!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes