2933fi.jpg

Wat als de vloek der kolieken toeslaat?

15/05/2015

Je baby is ontroostbaar, huilt harverscheurend en ligt te stampen met de beentjes. Honger heeft ie niet, het is niet te warm of te koud. Je zoek je suf naar een verklaring. Dan bestaat de kans dat je pruts geplaagd wordt door kolieken. Huisarts Sofie legt uit wat het betekent en wat je eraan kunt doen.

Je baby is ontroostbaar, huilt harverscheurend en ligt te stampen met de beentjes. Honger heeft ie niet, het is niet te warm of te koud. Je zoek je suf naar een verklaring. Dan bestaat de kans dat je pruts geplaagd wordt door kolieken. Huisarts Sofie legt uit wat het betekent en wat je eraan kunt doen. 

Drie weken rust

De eerste drie weken lijk je gezegend met de braafste en rustigste baby ter wereld, maar dan starten plots de pijnlijke krampjes – en dus de huilbuien :-(. De maag en darmen worden steeds meer belast en zoeken uit wat ze kunnen verdragen en wat niet. De darmflora van je baby’tje staan nog niet op punt. En laat die net zo belangrijk zijn voor de werking van het maag-darmstelsel, om gasvorming tegen te gaan en de eiwitten van de melk te verteren.

Sommige baby’s huilen en kronkelen zelfs van de pijn, vooral net nadat ze een voeding hebben gekregen. De termen huilbaby en kolieken lopen vaak door elkaar, maar als het wenen lang aanhoudt en zich niet beperkt tot een enkele huiluurtjes ’s avonds, als je kindjes gezichtje rood aanloopt en vertrekt, als je kleintje ontroostbaar is, kronkelt met de beentjes of overstrekt en als er geen andere oorzaak wordt gevonden voor het huilen en de pijn (zoals reflux), dan luidt de diagnose vaak kolieken. 

Wat doe je eraan?

Er bestaan veel hulpmiddeltjes, maar weinigen daarvan bewijzen echt hun nut. Wat biedt wel verlossing? Sowieso is het aangeraden dat je eerst alle andere medische oorzaken laat nakijken (reflux, koemelkallergie, bepaalde maag- of darmafwijkingen) vooraleer je kunt besluiten dat het om kolieken gaat. En in het geval het toch om kolieken zou gaan, bestaat er, jammer genoeg, geen wondermiddel... Het is in dat geval een paar maanden op de tanden bijten tot het vanzelf beter gaat...

Osteopathie, probiotica, geruststelling en massage van het getergde buikje kunnen in sommige gevallen wel een beetje helpen. Domperidone (motilium) wordt niet snel meer gegeven omwille van de mogelijke nevenwerkingen die de laatste jaren aan het licht zijn gekomen. 

Veranderen van melk kan ook voor beterschap zorgen, maar geef je baby altijd een paar weken tijd om te wennen aan de nieuwe voeding. Er moet ook nagegaan worden of je kind een eventuele koemelkeiwitallergie heeft, of misschien wel lactose-intolerant is (dit zijn twee verschillende zaken!). Op aanraden van je arts kun je overschakelen op koemelkvrije voeding, zoals nutramigen (eventueel ingedikt). Indien nodig kun je dit combineren met een probioticakuur en een bezoekje aan de osteopaat.

Allergie of intolerantie?

Het nadeel van deze aangepaste voeding is dat ze vrij duur is. En je moet het ook even volhouden, minstens twee weken (eliminatiedieet). Daarna moet je zeker resultaat zien. Is dat niet het geval, dan is de kans op een allergie of intolerantie groter.

Vaak vertonen zuigelingen een tijdelijke intolerantie voor koemelkeiwitten, omdat de darmflora ze nog niet goed kunnen verwerken (dat verschijnsel zie je ook soms optreden bij kinderen en volwassenen na een gastroenteritis). Gelukkig verdwijnt dit vaak wanneer de darmwand voldoende hersteld is. Oef, de vertering gaat weer een pak gemakkelijker. Een allergie aan koemelk is ook mogelijk, vooral wanneer een van beide ouders al kampt met bepaalde allergieën.

Zeker niet alle kolieken vallen te verklaren door koemelkallergie of intolerantie. Vaak wordt er zelfs geen oorzaak gevonden. Maar mama’s, wees gerust, kolieken verdwijnen op een bepaald moment. Bij de meeste baby’s treedt een duidelijke verbetering op vanaf drie à vier maanden. Héhé, kunnen jullie (allebei) eindelijk wat opluchter ademhalen.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes