8249fi.jpg

Wat als je kind slaapwandelt?

30/05/2022

Slaapwandelen gebeurt altijd tijdens de diepe slaap, wanneer het bewustzijn zo goed als uitgeschakeld is. Vandaar dat je kind zich ’s ochtends niets herinnert van zijn nachtelijke ontdekkingstocht. Let dus vooral de eerste drie uur na het slapengaan op trippelende voetjes en opengaande deuren.

Wat is slaapwandelen precies?

Het kind staat dan op uit bed met wijd open ogen en een starende blik en begint rond te wandelen. Dit kan enkele seconden tot een halfuur duren. Meestal volgt het kind telkens ongeveer hetzelfde patroon of dezelfde weg.

Vaak beperkt het slaapwandelen zich tot een verkenning in de slaapkamer zelf en gaat het kind dan gewoon weer naar bed. Het is echter ook goed mogelijk dat je kind de trap afgaat of zelfs naar buiten gaat voor een ommetje in de vrije natuur. Dit maakt het slaapwandelavontuur al heel wat gevaarlijker. Gelukkig komt dit niet vaak voor.

Een slaapwandelaar loopt louter op automatische piloot en voert grove routinehandelingen uit. De fijne motoriek is gestoord. De kans dat je kind met een scherp keukenmes wortels begint te snijden of probeert te balanceren op de vensterbank, is dus nagenoeg onbestaande.

Zodra de slaapwandeling ten einde is, gaat het kind weer naar bed of laat het zich gewillig naar de slaapkamer leiden. Soms valt het kind ook gewoon ergens anders in slaap en vraagt het zich 's morgens verbaasd af wat er is gebeurd

Wat kun je doen?

Meestal gaat de nachtbraker dus gewoon terug naar bed, zonder ingrijpen van iemand anders. Als je merkt dat je kind dit niet van plan is, begeleid het dan op een voorzichtige manier terug naar zijn bed. Je hoeft het kind niet te wekken, tenzij hij op het punt staat gevaarlijke dingen te doen en het je niet lukt om hem rustig naar de slaapkamer te krijgen.

Neem je voorzorgen als je weet dat een kind last heeft van slaapwandelen:

 • Laat het kind niet boven in een stapelbed slapen.
 • Doe ramen en deuren op slot.
 • Zet een hekje bovenaan de trap.
 • Laat niets op de grond slingeren (om vallen of struikelen te voorkomen).
 • Bevestig een belletje aan de slaapkamerdeur of installeer een babyfoon met camera.
 • Licht familie, vrienden of kennissen in als het kind daar gaat logeren.

Feiten & factoren

15 tot 17% van de kinderen gaat wel eens op pad ’s nachts. Het verschijnsel doet zich meestal voor in de leeftijd van 5 tot 12 jaar, vooral bij jongens. Slaapwandelen komt het meeste voor rond de leeftijd van 7 jaar.

In 65% van de gevallen speelt erfelijkheid een rol. Andere factoren die het slaapwandelen kunnen veroorzaken:

 • Spanning en drukte.
 • Koorts en ziekte.
 • Verdriet of juist enthousiasme (bv. het verjaardagsfeestje van je kind staat de volgende dag op het programma).
 • Oververmoeidheid.
 • Toetsen op school.
 • Voorbijrijdende treinen.
 • Het begin van het schooljaar.
 • Afwijking van vaste patronen of rituelen (bij een vriendje gaan slapen, verhuizen…).

EHBK

Meer weten: EHBK

Kinderen hebben een extra gave om hun (groot)ouder, oppas of juf te slim af te zijn. Een buil, een schaafwond, een wespensteek... komen in elk gezin voor. Tijd voor een cursus Eerste Hulp Bij kleine Kinderen, een uniek boek over eerste hulp bij kinderen van 0 tot 8. Van banale kwaaltjes of kleine ongelukjes tot levensbedreigende situaties: wanneer moet je een arts inschakelen, hoe plak je een pleister op die moeilijke plek, hoe reanimeer je een baby, enz.

Een onmisbaar naslagwerk voor elk gezin, crèche of school!

Over de auteur: 

Sofie Vanderoost studeerde geneeskunde aan de KU Leuven en werkt vandaag als huisarts in een groepspraktijk te Schepdaal. Als jonge mama van vier kindjes heeft Sofie een speciale interesse voor pediatrie.

Meer info vind je hier