2782fi.jpg

Wat als je last hebt van bekkenpijn tijdens of na je zwangerschap?

21/04/2020

Tijdens de zwangerschap is het bekken altijd een beetje instabiel, maar dit geeft zeker niet altijd pijnklachten. Onder invloed van hormonen zijn de gewrichtsbanden (ligamenten) in staat om meer te ontspannen en te rekken. Ook de spieren en het bindweefsel worden soepeler, dit is nodig om het geboortekanaal, de bekkenopening, tijdens de bevalling groter te maken.

Door het verweken van de ligamenten en wekedelen kan je echter het gevoel krijgen dat je bekken uit balans is. Dit wordt vaak gecompenseerd door het te actief worden van de spieren errond. Deze overactiviteit kan bekkenpijn geven en vaak ook lage rugpijn. 

Wat zijn de symptomen?

Bij de meeste vrouwen is er sprake van een continue aanwezige pijn. Deze is vaak scherp maar kan ook zeurend en branderig zijn. De pijn kan soms even plots verdwijnen als dat hij opkomt.

De pijn bevindt zich meestal in de onderrug, rond het staartbeen, de liezen of het schaambeen. Bij sommige vrouwen loopt de pijn ook door naar de bovenbenen, de volledige rug en de nek.

Vaak wordt scherpe pijn ervaren bij het uitvoeren van een plotse beweging, maar die pijn kan voor langere tijd zeurend ervaren worden waardoor dagelijkse activiteiten een marteling worden.

Ook een hypertone (te gespannen) bekkenbodem is vaak een symptoom en deze kan oa. darmklachten, menstruatiepijn en zelf incontinentie veroorzaken.

Het wisselend verloop van deze klachten geeft vaak veel onzekerheid waardoor vrouwen niet meer goed durven te bewegen. Sommigen verliezen het vertrouwen in hun eigen lichaam.

Wat kan je doen bij bekkenpijn?

  1. Blijf in beweging
    Door meer inactiviteit worden de klachten vaak veel erger. De pijn ontstaat door een disbalans van de verschillende bekkenspieren, sommigen zijn te hard gespannen en andere te zwak. Door niet meer te bewegen wordt dit onevenwicht nog groter. Samen met de kinesist kan je op zoek gaan welke beweging voor jou haalbaar zijn. De kine kan ook tips geven hoe je bepaalde activiteiten toch kan uitvoeren zonder extra druk op je bekken te zetten.
  2. Stretchen van de gespannen spiergroepen
    Ook dit wordt in de kine aangeleerd (je leert er vnl je adductoren, bekken- en bekkenbodemspieren te ontspannen). Naast stretchen leer je ook de spieren opspannen die het bekken stabieler kunnen houden.
  3. Bieden van passieve stabiliteit
    Naast stretchen is het ook belangrijk dat de structuren van het bekken gebruik kunnen maken van passieve stabiliteit. Dit wil zeggen dat de spieren en ligamenten ook soms eens mogen rusten tijdens dagelijkse activiteiten. Hoe doe je dat? Simpel. Ga zoveel mogelijk met je benen open zitten op je stoel, in de zetel, in bed, … .

Hoe stel je vast of je bekkeninstabiliteit hebt?

  1. Een eenvoudige test om te achterhalen of je misschien last hebt van bekkeninstabiliteit is de volgende:
    Je gaat in rugligging liggen, de benen gestrekt.
     
  2. Hef één been licht gestrekt en leg het terug neer.
     
  3. Herhaal met je ander been.
     
  4. Is dit moeizaam of niet mogelijk (meestal slecht moeilijk met 1 been)? Herhaal dit dan terwijl je druk geeft aan weerszijden van je heupen.
     
  5. Lukt de oefening beter, dan heb je waarschijnlijk een minder stabiel bekken. Lukt dit nog steeds niet dan vraag je best advies aan je arts.

Oefening bij pijn voor thuis

  1. Ga in rugligging liggen, hou de benen gebogen en de voeten gesteund.
     
  2. Laat beide benen heel rustig naar buiten vallen, terwijl de voetzolen tegen elkaar blijven. Zo laat je je adductoren op een zachte manier tot rust komen.
     
  3. Wordt de oefening te pijnlijk, dan breng je de beide benen opnieuw naar elkaar toe en herhaal je het openvallen later. Lukt het om die houding aan te houden, probeer dit dan minstens 15 minuten aan te houden om een optimaal effect te verkrijgen.
bekken

4 tips om bekkeninstabiliteit te voorkomen

  1. Probeer het hangen over een heup te vermijden (als je bv. op één been steunt).
  2. Beweeg zoveel mogelijk symmetrisch.
  3. Als je van lig tot stand wil komen, draai dan eerst op je zij.
  4. Grijp niet te snel naar een bekkenband, maar leer je spieren op een coorecte manier opspannen. 

 

Gouden tip

Luister naar je lichaam en neem op tijd en stond rust!