3249fi.jpg

Wat als je op een dag thuiskomt met een schattig konijn?

8/12/2015

Evelien ging onlangs naar de winkel om wat aan kerstshopping te doen en kwam thuis met een heel lief en schattig konijntje… Euh juist ja… En zo gebeurt het dus dat je ineens een huisdier hebt. Dierenarts Bart geeft een paar tips.

Evelien ging onlangs naar de winkel om wat aan kerstshopping te doen en kwam thuis met een heel lief en schattig konijntje… Euh juist ja… En zo gebeurt het dus dat je ineens een huisdier hebt. Dierenarts Bart geeft een paar tips.

Een konijn als huisdier, een goed idee?

Konijnen zijn vriendelijke en intelligente huisdiertjes, maar hebben zoals alle andere huisdieren nood aan een optimale verzorging.

Hoewel ze soms aanzien worden als een ideaal huisdier voor kinderen, zijn er toch een aantal belangrijke punten die overwogen moeten worden alvorens een konijntje in huis te nemen:

 • Konijnen hebben en gemiddelde levensverwachting van 8-12 jaar.
 • Konijnen zijn sociale dieren en houden van het gezelschap van hun soortgenoten, waardoor het best is om er minstens 2 te nemen.
  • Goede combinaties zijn
   • een gecastreerd mannetje en een gesteriliseerd vrouwtje
   • 2 gesteriliseerde vrouwtjes (moeren)
   • 2 gecastreerde mannetjes (rammelaars)
 • Konijnen vergen ook een bepaalde hygiëne, het zijn diertjes die heel veel ontlasting maken waardoor regelmatige het hok moet uitgekuist worden (best 2 maal per week).

Huisvesting

Alhoewel konijnen zowel binnen als buiten kunnen gehouden worden, gaat de voorkeur toch naar een buitenverblijf:

 • Natuurlijk zonlicht is belangrijk voor hun gebit.
 • Buiten zal er steeds meer plaats zijn om te ravotten en te graven.
 • Konijnen knagen en bijten graag aan alles.
 • Konijnen in huis geven een bepaalde geur af en er ontstaat ook veel stofvorming (hooi – stro).

Konijnen kunnen eveneens ook binnen gehouden worden en zijn zelfs zindelijk te maken op een kattenbak. Ook het gebruik van oude handdoeken of dekens kunnen bijdrage om het normale graafgedrag van konijnen te kunnen uitoefenen.

Een hok of veilig nestje voor een konijn is heel belangrijk. Een konijn moet ook steeds een drinkplaats, hooi en een schuilplaats ter beschikking hebben.

Welke bodembedekking gebruikt wordt, hangt natuurlijk af van het binnen- of buitenhouden van de konijnen.

 • Binnenkonijnen worden het best gehouden op kranten, hooi of houtkrullen. Zagemeel of houtkrullen op basis van den of ceder zijn echter toxisch!                                          
 • Buitenkonijnen daarentegen kunnen gehouden worden op stro, hooi , houtkrullen of op gras.
 • De ondergrond moet best altijd droog en proper zijn.

Konijnen mogen best ook wat speeltuigen (trapjes, dozen, buizen…) in hun verblijf hebben, vermits het diertjes zijn die veel beweging nodig hebben.

Ook de omgevingstemperatuur is van belang bij het houden van konijnen en is natuurlijk ook afhankelijk waar het konijn gehuisvest is:

 • Binnenkonijnen worden het best gehouden op een koele en niet al te vochtige plaatst in huis waar een kamertemperatuur aanwezig is van 15 tot maximum 21°C -> konijnen kunnen immers niet hijgen en zweten, waardoor ze snel een hitteslag kunnen oplopen
 • Buitenkonijnen moeten beschut kunnen zitten tegen tocht, wind en regen alsook afgeschermd van eventueel gevaar zoals honden, katten, vossen... 

Kindjes + konijntjes: waarop moet je letten?

Het best is het konijn iedere dag vast te nemen en dit al op jonge leeftijd te starten, zodat ze er aan gewend raken. Wanneer je je konijn wil opnemen, is het meestal het best je op de hoogte van het konijn te begeven, het naar je toe te laten komen en het konijn eerst te strelen.

Het is van groot belang om een konijn op de juiste manier vast te nemen en te houden. Het vastnemen van konijnen door kinderen wordt niet echt aangeraden, wel kan het konijn gestreeld worden als één van de ouders het konijn vasthoudt.

Er bestaat eigenlijk maar één goede manier om je konijn vast te houden: hou de voorkant van het konijn vast onder zijn borst tussen de voorpoten met de ene hand en ondersteun zeker de achterpoten met de andere hand. Hou het konijn dicht tegen je lichaam opdat het zich veilig zou voelen.

Opgepast! Neem nooit een konijn op aan zijn oren of nekvel. Als de achterpoten vrij kunnen bengelen zonder ondersteuning, kan het konijn plots bewegen met de achterpoten en zo de rug beschadigen!

Wat eet een konijn?

Een juiste voeding is de basis om je konijn in goede gezondheid te houden. Een vezelrijk dieet is van levensbelang ter preventie van tand-, maagdarmproblemen en obesitas.

De basisvoeding van konijnen bestaat voornamelijk uit gras en hooi, die steeds op elk moment van de dag beschikbaar moeten zijn. Daarbij moet er ook steeds vers en proper water beschikbaar  zijn. Maak het best gebruik van drinkflessen in plaats van kommetjes water.

Daarnaast zijn groene voeders zoals broccoli, kolen, witloof, peterselie alsook wortels zeer belangrijk in het dieet van konijnen. Als aanvulling bij het gebruikelijke hooi, kunnen korrels of droge voeding (commerciële voeders) gegeven worden. Ze moeten rijk zijn aan vezels en arm aan proteïnen en vetten. Fruit en snoepjes uit de handel mogen gegeven worden, maar in een zo beperkt mogelijke hoeveelheid vermits zij rijk zijn aan suikers en vetten.

Plotse dieetwijzigingen moeten altijd vermeden worden. Elke verandering moet geleidelijk gebeuren. Het best is de nieuwe voeding al te mengen met de oude.

Nog in het kort

 • Het is sterk aanbevolen om zowel mannelijke als vrouwelijke konijnen te laten steriliseren. 
 • Er bestaan twee virale aandoeningen die dodelijk zijn bij konijnen: Myxomatose en viraal hemorrhagisch syndroom (RHD of Rabbit Hemorrhagic Disease). Vaccinatie is het enige middel om je konijn tegen deze ernstige ziekten te beschermen. Dat kan al vanaf de leeftijd van 5 weken en zorgt voor een bescherming van 1 jaar.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes