kindje speelt met blokken en bouwt toren

Sparen voor je kind: hoe zet je toch iets opzij tijdens dure maanden?

28/09/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

September lijkt wel een maand waarin je alleen maar betaalt! Schooluitgaven, nieuwe kleren, lidgelden voor hobby’s, verzekeringen … Er komt geen einde aan de rekeningen. Sparen op het einde van de maand? Neen, dat lukt niet. Of toch wel? Ontdek hoe je zelfs in dure maanden nog een klein extraatje opzij kan zetten.

poll sparen dure maand

Onlangs polsten we even bij jullie hoe die septembermaand weegt op de portemonnee. En het resultaat is duidelijk: 85 % heeft het gevoel dat er niets anders dan uitgaven zijn. Meer nog, bij 52 % lukt het niet om in zo’n dure maand wat centen te sparen te zetten voor de kindjes of zichzelf.

Toch zijn er tips om toch te sparen/iets opzij te zetten voor later voor je kindje (of een ander kind dat je dierbaar is), zelfs met kleine bedragen. Door te sparen of beleggen via een digitale spaarpot. Want het is een misverstand dat je pas iets bereikt met een groot bedrag als je wil beleggen.

 

4 tips voor een financiële toekomst voor je kind

1. Bepaal zelf hoeveel en wanneer je opzij zet

Bij een aantal beleggingen moet je verplicht een vast bedrag storten. Dat komt natuurlijk niet goed uit in dure maanden, wanneer je niet altijd dat exacte bedrag overhoudt. Maar er bestaan ook flexibele formules.

Spaar- of beleggingsverzekeringen, van Yongo bijvoorbeeld, waarbij je zelf kan kiezen hoeveel je stort in je belegging én wanneer je stort.

Sparen of beleggen vanaf 10 euro én cadeautje van 50 euro

Bij Yongo kan je al storten in Yongo vanaf 10 euro! En sluit je nu een nieuwe Yongo Moon (spaarverzekering) of Yongo Star (beleggingsverzekering) af, dan krijg je meteen 50 euro cadeau boven op de eerste storting van minstens 10 euro*. Gebruik de code BAAS.

* Deze actie is geldig tot 4 oktober 2023. Nadien ontvang je met de code BAAS 20 euro extra boven op je eerste storting.

Interesse? Neem vlug een kijkje en ontdek wat Yongo kan bieden.

Extra tip: heb je het moeilijk om het overzicht te bewaren over je uitgaven? Er bestaan een heleboel handige apps die je zo’n overzichtje geven van zowel je inkomsten als uitgaven. Ongetwijfeld ontdek je dingen waar je op kan besparen en dat geld kan je dan sparen of beleggen voor je kind.

 

2. Af en toe iets extra

Het is een cliché, maar het klopt wel in dit geval: alle beetjes helpen oftewel vele kleintjes maken één groot. En dat is ook het geval bij sparen of beleggen.

Dus heb je ergens een extraatje over, krijgt je kindje een centje van meter of peter … dan kan je dat makkelijk ook storten in een spaar- of beleggingsverzekering van Yongo. Wanneer het je uitkomt dus. Handig voor verjaardags- of nieuwjaarscentjes.

3. Spreid het risico

Als je kleine bedragen op verschillende momenten stort in de beleggingsverzekering Yongo Star, spreid je ook het risico en vermijd je dat je op een slecht moment instapt met een groter bedrag.

De kleine bedragen worden gestort in een goed gespreid beleggingsfonds, dan hoef je zelf niet alles de hele tijd in het oog te houden. De beheerders van dat fonds zijn financiële experten en zij beleggen in jouw plaats.

4. Beleg zo lang mogelijk

Kies je voor een beleggingsverzekering, dan kies je ook voor een potentieel interessanter rendement op lange termijn. En dat is eigenlijk ideaal als je geld opzij zet voor je kind.

Beleggen voor een kind heeft een groot voordeel: je hebt de tijd. Een eventuele daling van de financiële markten kan op lange termijn immers worden afgevlakt door een stijging.

Bij Yongo kan je bijvoorbeeld kiezen tussen twee formules: Yongo Moon en Yongo Star. Wat is het verschil?

  • Yongo Moon is een spaarverzekering van het type tak 21. Met die formule ben je zeker van een gegarandeerde rentevoet.
  • Wil je mikken op een hogere opbrengst? Dan is de beleggingsverzekering Yongo Star misschien iets voor jou. Met zo’n tak 23-verzekering neem je wel meer risico en kan je ook geld verliezen, want er is geen kapitaalbescherming. Maar ook hier geldt: hoe vroeger je start, hoe langer de looptijd wat positief kan zijn voor je risicobeperking.

Bij beide Yongo-formules (product van AG, de grootste verzekeraar van België) staat het geld sowieso opzij tot de 18de of 24de verjaardag van je kind. En je betaalt geen instapkosten en geen uitstapkosten of taks op de einddatum. Je betaalt 2 % premietaks op elke storting. Er zijn enkel beheerskosten bij Yongo Star.

 

** Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Yongo van AG Insurance. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.

 

Informatie over Yongo: Deze reclame betreft Yongo (Moon & Star), levensverzekeringen van AG die onderworpen zijn aan de Belgische wetgeving. Vóór de onderschrijving van het product is het noodzakelijk om de algemene voorwaarden en het essentiële-informatiedocument over verzekeringsproducten door te nemen. Alle productinformatie is gratis beschikbaar op yongo.be
Klachten: Alle klachten over dit product, kan je bezorgen aan AG Insurance nv, Dienst Klachtenbeheer, E. Jacqmainlaan 53, B-1000 Brussel: tel. +32 (0)2 664 02 00, e-mail: customercomplaints@aginsurance.be. Als de oplossing die AG Insurance voorstelt geen voldoening schenkt, kan je je klacht voorleggen aan de Ombudsman van de verzekeringen, Meeussquare 35, B-1000 Brussel: tel. +32 (0)2 547 58 71, fax +32 (0)2 547 59 75, website: www.ombudsman-insurance.be, e-mail: info@ombudsman-insurance.be.
Gegevens van de verzekeraar: AG Insurance nv, E. Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel - België – RPR Brussel – BTW BE 0404.494.849. Belgische verzekerings¬onderneming toegelaten onder code 0079, onder toezicht van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes