4651fi.jpg

Koken terwijl er kinderen rondlopen

26/12/2023

Help, mijn jongens eten me de oren van het hoofd! En nee, het zijn nog geen puberende kerels, maar ukjes van 6, 5 en 2 jaar oud. Maar ze hebben nu eenmaal allemaal een meer dan gezonde eetlust. Hoe ik ervoor zorg dat ik mijn tijd achter het fornuis toch kan beperken én aangenaam houden?

Vijf tips om het gezellig te houden

 1. Kinderarbeid! 
  Ik probeer mijn kinderen regelmatig te betrekken bij het eten maken. Oké, toegegeven, je moet wel een topdag achter de rug hebben om daar nog de energie voor te vinden. Maar er zijn zo van die dagen waarop je het gevoel hebt alles aan te kunnen.
  De twee oudsten helpen graag om alle ingrediënten te verzamelen. Ze kunnen ook al goed met een dunschiller overweg. En als de stukjes niet te klein hoeven te zijn, laat ik zelfs het snijwerk aan hen over. (Er is hierdoor nog maar één keertje een heel klein stukje vinger verdwenen.)
  De kleinste kan ik nog steeds boeien door de aardappelen / champignons / tomaatjes aan te laten geven en - als ze gesneden zijn - in de kookpot te laten leggen.
 2. Keukentje spelen. 
  Het Ikea-keukentje is een must, ook in een gezin met drie jongens! Als mama een hamburger op tafel tovert, kunnen de kinderen ondertussen hun eigen versie klaarmaken. Ziet er lang niet slecht uit, toch?
 3. Een goeie voorbereiding. 
  Zorg dat je alle ingrediënten in huis hebt. Maak een planning in het begin van de week zodat je weet wat je te doen staat. Nog snel-snel met de jongens naar de winkel hollen voor een vergeten ingrediënt, is echt niet aan mij besteed.
 4. Lang leve de oven! 
  Maak het jezelf niet te moeilijk. De tijd van het uitgebreide gastronomische driegangendiner ligt nu eenmaal al een tijdje achter me. Op zeldzame weekenddagen vol rust komt het er nog wel eens van. Maar eerlijk gezegd spendeer ik die momenten nu ook liever op een andere manier.
  Kies dus voor maaltijden die de kinderen lekker vinden en die snel klaar zijn. Zelf ben ik een megafan van ovenschotels of allerlei bereidingen waarbij mijn oven kan helpen. Ik doe de voorbereiding en de oven doet de rest. En op die manier heb ik wat extra tijd om te spelen met de kinderen. Of om de keuken al op te ruimen… ☹.
 5. Kook-tv. 
  En last but not least: zo’n halfuurtje tv terwijl mama rustig aan het koken is… Het kan wonderen doen! En misschien maakt Robin Hood vandaag ook wel een gezond fruitslaatje klaar voor Marianne ;-).

Meer tips over hoe je snel een gezonde en lekkere maaltijd op tafel kunt toveren, kun je vinden in Mamadieet. 

Mama dieet

Meer info over het boek Mama Dieet vind je hier.