6909fi.jpg

22 handige mom hacks om te onthouden

21/08/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Nuttige tips en tricks die helpen om je leven als (jonge) ouder soms minder chaotisch of stressy te laten verlopen. Daar teken je voor, toch? Maar niet de typische – zij het goed bedoelde – clichéraad … Dus stelden we jullie de vraag: wat is jouw ultieme mom hack?

And the winner is …

De hacks stroomden binnen. Dikke merci! Aan onze oproep hing ook een leuke prijs vast. Wij kozen de 10 origineelste én nuttigste mom hacks uit en de winnende mama’s sturen we binnenkort een exemplaar van het boek ‘Het is een fase’ toe. Ellen, Ine, Charlotte, Esther, Anke, Veronique, Joke, Kelly, Sofie en Liesbeth: veel leesplezier!

Maar omdat er veel meer dan 10 goede adviezen tussenstonden, delen we een ruime greep uit jullie ideeën.

In de categorie ‘groenten en fruit’

Het moet ongeveer het vaakst gemelde probleempuntje zijn: die gruwelijke – dat zeggen heel wat mini’s, niet wij – groenten of stukjes fruit, en dus de nodige vitamientjes, in de mond van je kindje zien verdwijnen. En garde!

1. Wees creatief met taal. Met andere woorden: bedenk andere, leuke namen voor die vermaledijde ingrediënten:

  • ​Appelfrietjes gaan veel vlotter binnen dan partjes. En pastinaakfrietjes, geef toe, die lijken zelfs op normale frietjes!
  • Eet je kind graag komkommer? Courgette, hé dat is warme komkommer. En spaghetti is niets meer dan pasta met pizzasaus – want pizza is een algemene lekkernij.
  • Maak er een lekkernij van. Broccoliroosjes zijn broccolisnoepjes. En paprika(chips)soep is de lekkerste die je ooit zal proeven.
  • Bij een aperitiefje mogen gerust wat ‘kinderchips’ op tafel staan – niemand die weet dat het eigenlijk droge cornflakes zonder suiker zijn.

2. Houd het leuk. Serveer groenten en fruit in plezante vormpjes. Uitsteek- of bakvormen daarvoor vind je heel makkelijk. Fruit op een brochettestokje gespiest smaakt ook altijd veel beter.

3. Zet eventueel een apart, klein bordje op tafel waarop je kind 1 ding mag leggen dat het echt niet wil opeten.

4. Eten delen is zoveel leuker dan ieder zijn eigen bord. Laat je kind gerust mee-eten van jouw grote mensenportie.

5. Stickers, stickers en nog een stickers. Ze blijven werken. Elke flinke maaltijd verdient er eentje. Meer nog, elke flinke stap is een stickertje plakken! Ver hoef je er niet voor te gaan: in zowat elke speelgoedwinkel, supermarkt, Zeeman of andere HEMA vindt je tal van kleurrijke plakkende blijmakers.

Zoek je nog wat inspiratie om elke maaltijd iets gezonds op tafel te toveren? Neem een kijkje in de gezonde activiteitenagenda van Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen.

Maak de ‘moetjes’ iets zoetjes

MOET er iets gebeuren? Dat is meestal hét signaal voor een halsstarrige weigering. Het is een kwestie van het ‘moetje’ een beetje zachter te verpakken.

1. Lijkt een luier verversen vaak op olymisch worstelen? Hang een spiegel boven het ververskussen en je kindje blijft de hele tijd vol verwondering naar zichzelf kijken. Een klein stuk speelgoed in de buurt kan ook al voor de nodig afleiding zorgen. Over een propere broek gesproken, wat dacht je van een jaar gratis luiers ter waarde van 500 euro? Kan al tellen, niet?

2. Jij vindt een manicure pure me-time, maar je baby of peuter ziet er niet echt de fun van in. Wacht tot die oogjes toevallen en knip de nageltjes als je kindje zalig in dromenland vertoeft.

3. Tanden poetsen, nog zo’n eeuwig gevecht. Heb je al eens geprobeerd om je kleintje jouw tanden te laten poetsen terwijl jij die van hem of haar onder handen neemt? Het vergt misschien een klein beetje handigheid, maar er zal geen protest meer klinken.

4. Dingen die van moeten zijn, begeleiden met een amusant liedje. Simpel, maar o zo effeciënt. Smeer je stembanden en zingen maar.

5. Is het badmoment geen winner? Laat je kindje dan een autootje kiezen dat dringend naar de carwash moet gaan. Is je kleintje wél een geboren waterrat? Dan kan je misschien eens kijken voor lessen watergewenning – via Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen krijg je daarvoor een mooi geboortevoordeel.

6. Zonnecrème smeren … mama, wáárom moet dat toch? Gewoon even anders aankondigen: ‘tijd voor een relaxe been/arm/gezichtsmassage!’.

Externe hulplijn

Hij mag dan wel het grootste deel van het jaar in Spanje doorbrengen, Sinterklaas is mee met zijn tijd. En dus digitaal altijd bereikbaar. Loopt het even niet zo denderend thuis? Een belletje naar de Sint kan wonderen doen. Zet zijn nummer maar in je contactenlijst. Oftewel: download de app waarmee je naar de goedheilige man kan telefoneren – ja, ook ‘s zomers. 

Maak het je zelf makkelijk

1. Het tutje dat weer eens verdwenen is – uit de mond welteverstaan, niet uit het bed. Jouw teken om recht te veren. Probeer een lichtgevend tutje. Dat vindt je kindje makkelijker zelf terug. Vermijden dat de tut uit het bedje valt? Span er een muggengaas rond. Kan jij - die keer toch - blijven liggen.

2. Koop, als het kan, meer dan 1 exemplaar van de favoriete knuffel van je kind. Dan verdwijnt die minder snel. En dat wil zeggen: minder mogelijke tantrums.

3. Terug van een uitstapje? Vul de luiertas meteen weer aan. Geen stress of last minute rush als je de volgende keer moet vertrekken. En ken je dit ezelsbruggetje al? SPEK: speelgoed, pamper, eten, kleren. Zodat je die alvast niet vergeet.

4. En eentje voor de mama’s met tieners. Nood aan een momentje voor jezelf? Vul de gootsteen met water en afwasmiddel. Je zal die kinderen de keuken zien uitspurten!

Zalig koel slapen

Komt er een hete zomernacht aan? ‘Dat wordt weer niet al te veel slapen …’, denk je? Probeer dit eens: stop de slaapzak van je ukkepuk vooraf in de diepvriezer. Die bevriest niet en is heerlijk fris als het slapenstijd is. Ja, het werkt ook voor de lakentjes. 

Lach. Ween. Alles mag

En ook nog …

Blijf lachen. Al is het om de opwellende tranen te verdringen.

Pick your battles.

Af en toe (proberen) te relativeren. ‘Let it go’, weet je wel. En mindful zijn en al – ja, de poging ertoe telt ook! So what als de woonkamer er even wat minder ordelijk bijligt? Je hebt de belangrijkste job, de mamajob, toch maar lekker weer geklaard.

Bel je girl squad! Even alle emoties en frustraties eruit gooien. Of gewoon tetteren. Of gieren van het lachen. Of ja, even wenen. We got each other’s back!

En oh … een glaasje cava durft ook al eens te helpen ;-)

Je staat er niet alleen voor

Je hoeft het niet altijd op je eentje te doen. Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen staat mee in voor jouw welzijn en dat van je kindje. Het steunt je voor en na de geboorte of adoptie van je baby, met tal van geboortevoordelen tot 1000 euro.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes