7990fi.jpg

5 manieren om te sparen voor je kind (nu het leven zo duur is)

7/03/2022

Tegenwoordig durf je nog amper naar je rekening kijken. Want het prijskaartje van zowat alles schiet omhoog: opvang, eten, kleren, energie, water, benzine … Op het einde van de maand nog iets over houden om te sparen? Niet evident ... Maar met deze tips lukt het je - beter dan je denkt – om toch wat centjes opzij te zetten voor je kind(eren).

* Onze partner Yongo geeft een mooie extra premie aan elke Mama Baas-volger: 20 euro voor elk kind*. Gebruik hiervoor de kortingscode BAAS. 

* Geldig bij het afsluiten van een nieuw levensverzekeringscontract voor je kind. Vanaf een minimumstorting van 10 euro.

1. Maak een cadeauplanning en zet de uitgespaarde centen opzij

Verjaardag, Pasen, communie- of lentefeest, een mooi rapport … Kinderen krijgen het liefst véél cadeautjes op een feest of een speciale gelegenheid. Maar … - sssst niet te luid, zodat ze het niet horen – is dat altijd nodig?

Een tip: maak op voorhand een cadeaulijst. Denk daarbij wat je kind echt leuk vindt (of nodig heeft) en zoek één tot maximum drie geweldig leuke cadeautjes uit. Deel je lijstje dan met familie en vrienden, zodat ze eventueel op voorhand een bedrag kunnen storten. Jij koopt dan zelf de cadeautjes - hé, dat bespaart de gevers ook weer tijd en werk ;-).

En het geld dat over is? Dat spaar je voor je kind. Zo, iedereen blij: je kind krijgt een gewéldig cadeau, het geld van de gulle gevers is nuttig besteed en je hebt een mooi centje opzij kunnen zetten voor je kind – dus het geniet later nóg eens van een eerder cadeau.

Gebruik je Yongo? Dan kan je familie zelf kiezen hoeveel ze bijdragen aan een cadeau en hoeveel ze opzij willen zetten voor later. 

feest

2. Haal meer uit het gespaarde geld

Sta ook even stil bij de vraag hoe je dat geld gaat sparen. Een klassieke (spaar)rekening brengt tegenwoordig niet al te veel meer op. Zelfs met de huidige rentestijging is het rendement beperkt, als we eerlijk zijn.

Dan zijn er misschien wel andere opties. Mogelijkheden waarbij je kan sparen of beleggen.

Ken je bijvoorbeeld een spaarverzekering? Om het in de juiste termen te zeggen: een tak 21-levensverzekering. Ideaal als je geen fan bent van financiële risico’s en toch wel eventjes wil sparen voor je kind (minimaal 8 jaar).

Durf je het aan om toch risico te nemen? Dan kan je kiezen voor beleggen met een tak 23-beleggingsverzekering. Dat is een interessante optie op langere termijn, dus zeker te overwegen als je kinderen nog jong zijn.  

Ontdek meer over die opties.  

3. Analyseer je inkomsten en uitgaven om te besparen

Het geld, de gezinsuitgaven … iedereen vindt het belangrijk, maar niet iedereen is er graag mee bezig. Toch is het goed om een duidelijk beeld te hebben van je inkomsten en uitgaven. Alleen zo kan je zien waar al je geld naartoe gaat. En kan je het gezinsbudget beter onder controle houden.

Verschillende rekeningen? Zie je het bos door de bomen even niet meer? En enter de moderne technologie! Er bestaan heel wat gratis apps waarmee je verschillende rekeningen en alle transacties kan beheren. Gebundeld in 1 tool.

Zo krijg je een beter overzicht van je inkomsten en uitgaven en ga je bewuster om met geld. En … je kan misschien hier en daar wat besparen door zaken te schrappen die je niet echt nodig hebt of die niet zo dringend zijn. Je kind hoeft écht geen drie jassen per seizoen te hebben en die boekentas kan misschien nog een jaartje mee. Het uitgespaarde geld kan je sparen, zodat je kind er later nog meer aan heeft.

4. Laat de kinderen zélf sparen

Maak van sparen iets leuks! Voor kinderen is sparen soms gelijk aan ‘niet mogen uitgeven’. Maar als je hen laat zien dat sparen best leuk kan zijn, gaan ze het vaker spontaan doen. 

meisje met gsm

5. Maak sparen concreet voor de kids

Sparen is voor kinderen een abstract begrip, maar door het concreet te maken zullen ze het beter begrijpen.

Doe eens samen met de kinderen de speelgoedkast open. Overloop alle speelgoed en bekijk met hen of er dingen zijn waar ze niet meer mee spelen. Laat hen foto’s nemen van de spullen die ze niet meer nodig hebben en plaats ze samen op een tweedehandssite of app.

Het geld dat ze krijgen bij verkoop, kunnen ze gebruiken om te sparen voor iets nieuws of opzij te zetten voor later.

Jong geleerd is oud gedaan, het belangrijkst is dat ze het nu leren. Dan zullen ze er later ook bewuster mee omgaan. Met Yongo combineer je de twee: je spaart of belegt voor je kind en je leert het omgaan met geld!

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Yongo van AG Insurance. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.

Yongo -  individuele levensverzekeringen Yongo Moon (tak 21), Yongo Star (tak 23). Deze producten zijn ontwikkeld door AG Insurance, worden eventueel verkocht door je tussenpersoon en zijn onderworpen aan de Belgische wetgeving. De algemene voorwaarden, essentiële informatiedocumenten en beheersreglementen zijn gratis beschikbaar op www.yongo.be. Het is noodzakelijk om deze documenten door te nemen vóór de aankoop van het financieel product. Voor klachten m.b.t. de producten, kan je terecht bij Dienst Klachtenbeheer (customercomplaints@aginsurance.be - Tel.: +32 (0)2 664 02 00), E. Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel. Als de oplossing die wij voorstellen geen voldoening schenkt, kan je het geschil voorleggen aan de Ombudsman van de verzekeringen (info@ombudsman.as - tel. 02 547 58 71), Meeussquare 35, 1000 Brussel. AG Insurance nv – RPR Brussel – BTW BE 0404.494.849 – www.aginsurance.beBelgische verzekeringsonderneming toegelaten onder codenummer 0079, onder controle van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel.