Waarom het belangrijk is om je kindje (spelenderwijs) te leren omgaan met geld
Om vertrouwen te krijgen, moet je experimenten. Dat is met geld eigenlijk ook zo. Dat betekent dat je kind later zijn of haar zakgeld waarschijnlijk al eens zal ‘verspillen’ aan zaken die in jouw ogen in de categorie ‘nutteloze brol’ thuishoren.
Maar van je fouten leer je. Toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind tegen die experimentele periode de waarde van geld voldoende kan inschatten. Om het niet de spuigaten te laten uitlopen.
‘Spelen’ met geld
Kleuters kan je natuurlijk nog niet zomaar geld geven en de vrijheid laten om erop los te experimenteren. Zo’n jong kindje begrijpt vaak nog niet (voldoende) dat het na een uitgave minder geld heeft of langer zal moeten sparen voor iets anders. Maar je kan wel starten met financiële opvoeding.
Wat je kan doen: samen iets kopen (al dan niet met de spaarcentjes van je kleuter) en dan ook samen de centen tellen. Voor de aankoop en nadien. Je kan je kindje zelf laten betalen – vinden kinderen altijd fijn. Maar hang er verder niet te veel gewicht aan.
Voor de allerkleinsten is het altijd leuker om een leermoment gewoon te verwerken in spelletjes of activiteiten. Pedagoog Marijke Bisschop: “Kleuters hoeven nog niet veel te weten over geld. Maar onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’, helpen deze tips om je kleuter met geld te leren omgaan.”
- Winkeltje spelen. Geef toe, dat deed je vroeger toch ook graag? In een speelwinkeltje leert je kind met speelgoedmuntjes verschillende maten en kleuren kennen. En ontdekt het dat verschillende muntjes en briefjes ook een verschillende waarde hebben. Voor een pot choco moeten mama en papa wat meer betalen dan voor een pistolet, ha ja.
- Centjes verdienen. Laat je kindje speciale muntjes verdienen. Nieuwe groente geproefd? Top, dat is een muntje erbij. Speelgoed mooi opgeruimd? Dikke duim en een muntje. Met een bepaald aantal munten kan je kleuter dan een beloning kopen. Een kleine snack, samen een spelletje spelen … Of sparen voor een grotere activiteit, bijvoorbeeld een uitstapje naar de zoo. Je hoeft je kleuter geen echt geld te geven hiervoor en de aankoop moet zeker niets materieels zijn. Het gaat er gewoon om dat je je kindje leert om te sparen. Het is uiteraard ook niet de bedoeling dat je kind vanaf nu voor alles moet ‘betalen’ of voor alles beloond wordt.
- Zelf bonnetjes kopen. Naar de kermis? Naar het schoolfeest van de kindjes? Of naar een eetfestijn? Dan moet je vaak bonnetjes kopen. Laat je kindje zelf betalen met die jetons of bonnen. Zo leert je kleuter kleine hoeveelheden tellen en betalen.
- Spaarpot vullen. Maak met je kleuter een doorzichtig potje. Daarin kunnen jullie af en toe een munt-stukje stoppen. Dat mogen gerust speelgoedmuntjes zijn. Je kleuter kan ze er insteken en er uithalen, sorteren en leren tellen. Zo leert je kindje de verschillende muntjes van elkaar te onder¬scheiden."
Al gedacht aan alternatieven voor sparen?
Je kleuter is misschien nog te jong om te sparen, maar jij bent oud genoeg ;-). Sparen voor je kinderen kan je op verschillende manieren doen. Voor kleine kindjes is een spaarpotje of -varken wel een leuk extraatje, maar de meesten onder ons openen voor een kind ook al snel een pamper- of spaarrekening.
Maar het kan ook anders: via een levensverzekering. Het klinkt misschien een beetje raar, maar een levensverzekering is echt niet alleen iets voor ‘oudere mensen’. Het is ook een mooie manier om te sparen of te beleggen voor kinderen. Je kan zelfs al vanaf de geboorte starten met een levensverzekering. Hoe vroeger je begint, hoe beter. Zo kan het contract langer lopen, waardoor de opbrengst hoger kan oplopen.
Bij Yongo kan je bijvoorbeeld kiezen tussen twee formules: Yongo Moon en Yongo Star.
Yongo Moon is een spaarverzekering van het type tak 21. Daarmee ben je zeker van een gegarandeerde opbrengst.
- Het is een spaarverzekering (tak 21).
- Het geld staat op naam van je kind.
- Je spaart wanneer je wil, al vanaf € 10.
- Geen instapkosten, geen uitstapkosten op einddatum en geen beheerskosten.
- Met een spaarverzekering heb je meer stabiliteit en een zeer laag risico op verlies
- Huidig gewaarborgd rendement: 2 % op je storting, eventueel aangevuld met een jaarlijkse winstdeling. De winstdeling is niet gegarandeerd en kan elk jaar variëren.
Wil je mikken op een hogere opbrengst? Dan is de beleggingsverzekering Yongo Star een idee. Met zo’n tak 23-verzekering neem je wel wat meer risico en kan je ook geld verliezen.
- Het is een beleggingsverzekering (tak 23).
- Het geld staat op naam van je kind.
- Je belegt wanneer je wil, al vanaf € 10.
- Geen instapkosten, geen uitstapkosten op einddatum, enkel beheerskosten.
- • Het rendement hangt rechtstreeks af van het goed gediversifieerde fonds Yongo Neutral Fund waarin je belegt.
- Automatisch overdrachtsmechanisme naar een defensief fonds bij een daling op de beurs.
Bij beide Yongo-formules (producten van AG, de grootste verzekeraar van België) staat het geld sowieso opzij tot de 18de of 24de verjaardag van je kind. Je betaalt geen taks op de einddatum, je betaalt enkel 2% premietaks op elke storting.
Beleggen vanaf 10 euro én cadeautje van 20 euro
Maar kan je in een levensverzekering dan niet enkel sparen of beleggen met grote bedragen? Nee hoor, je kan al storten in Yongo vanaf 10 euro!
En sluit je nu een nieuwe Yongo Moon of Yongo Star af, dan krijg je meteen 20 euro cadeau boven op de eerste storting van minstens 10 euro. Gebruik de code BAAS.
Interesse? Neem vlug een kijkje en ontdek wat Yongo kan bieden.
Yongo - individuele levensverzekeringen Yongo Moon (tak 21), Yongo Star (tak 23). Deze producten zijn ontwikkeld door AG Insurance, worden eventueel verkocht door je tussenpersoon en zijn onderworpen aan de Belgische wetgeving. De algemene voorwaarden, essentiële informatiedocumenten en beheersreglementen zijn gratis beschikbaar op www.yongo.be. Het is noodzakelijk om deze documenten door te nemen vóór de aankoop van het financieel product. Voor klachten m.b.t. de producten, kan je terecht bij Dienst Klachtenbeheer (customercomplaints@aginsurance.be - Tel.: +32 (0)2 664 02 00), E. Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel. Als de oplossing die wij voorstellen geen voldoening schenkt, kan je het geschil voorleggen aan de Ombudsman van de verzekeringen (info@ombudsman.as - tel. 02 547 58 71), Meeussquare 35, 1000 Brussel. AG Insurance nv – RPR Brussel – BTW BE 0404.494.849 – www.aginsurance.be. Belgische verzekeringsonderneming toegelaten onder codenummer 0079, onder controle van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel.
*Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Yongo van AG Insurance. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.