bollebozen

Hoe zit dat met het leesniveau van je kind + WIN een Bollebozen Letterpretpakket!

18/07/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Hoe goed je kind kan lezen, wordt aangeduid met een leesniveau. Vroeger hadden het over AVI-niveaus. Maar intussen is het systeem aangepast naar de groepen uit Nederland. Die komen overeen met onze klassen in het basisonderwijs. Maar hoe zit dat juist? Wat willen al die letter-cijfercombinaties zeggen? Een overzichtje.

Van AVI naar M en E

Jongen leest boek op het terras

Niveaulezen is bedoeld om te oefenen op technisch lezen: het juist lezen van de woorden, juiste klanken en de snelheid van het lezen. Dit heeft niets te maken met het begrijpend lezen, want het kan perfect zijn dat een kind technisch alle woorden juist leest, niet weet wat hij of zij nu juist allemaal leest.

Vroeger spraken we van AVI 1, AVI 2 ... tot en met AVI 9. Maar intussen zijn de termen veranderd. Het leesniveau van je kind wordt nu aangeduid met de letters M en E in combinatie met een cijfer.

Waarvoor staan die M en E precies? M staat voor ‘midden’ en E voor ‘eind’. En het getal erachter verwijst naar de groep/klas waarin je kindje zit. M3 betekent dus ‘midden groep 3’, wat overeenkomt in België met ‘midden eerste leerjaar’.

De niveaus gaan tot E7/plus. Eens je kind aan dat niveau zit, kan het niet meer hoger scoren. Met andere woorden: je lezertje is klaar om alle soorten boeken te lezen.

De indeling heeft 12 niveaus, gekoppeld aan de klassen van de lagere school.

AVI – startIedere beginnende lezer
AVI M3Midden 1ste leerjaar
AVI E3Einde 1ste leerjaar
AVI M4Midden 2de leerjaar
AVI E4Einde 2de leerjaar
AVI M5Midden 3de leerjaar
AVI E5Einde 3de leerjaar
AVI M6Midden 4de leerjaar
AVI E6Einde 4de leerjaar
AVI M7Midden 5de leerjaar
AVI E7Einde 5de leerjaar
AVI – plusHet leesniveaus is hoger dan het gemiddelde niveau van de leerlingen aan het einde van het 5de leerjaar

 

Niks te maken met leeftijd

Het leesniveau van je kind is niet per se gebonden aan een leeftijd. Sommige kinderen zijn sneller weg met het lezen en zitten dan ook sneller op een hoger technisch niveau als sommige leeftijdsgenootjes.

Het leesniveau is daarnaast niet alleszeggend. Vergis je niet: het is niet omdat je kind snel kan lezen dat dit beter is dan iemand die trager leest maar ook begrijpt wat hij leest.

En lezen wordt makkelijker en gaat ook vlotter als je het ziet als iets leuks. Niet als een absolute score die je moet halen. Lezen bij kinderen stimuleren en het plezier laten ontdekken is dus het allerbelangrijkste.

Geef je kind ook het gevoel dat het zelf mag kiezen wat het leest. Een onderwerp dat hij of zij interessant vindt, zal meteen aanzetten tot lezen. Is het iets te moeilijk? Lees het boek dan samen. Je kindje kan lezen wat het al kan lezen en jij kan de moeilijke zinnen of woorden voorlezen.

Wat als er geen leesniveau op een boek staat?

Op de meeste kinderboeken staat het lees- of AVI-niveau duidelijk vermeld. Wat als die aanduiding ontbreekt? Je kan zelf een inschatting maken van het niveau door te kijken naar:

  • de gebruikte letters en bladspiegel
  • de lengte van de gebruikte woorden
  • de moeilijkheid van de gebruikte woorden en zinnen.

Je kan ook de ‘vijfvingertest’ doen met je kindje om te kijken een boek makkelijk of moeilijk is voor hem of haar.

  • Lees een bladzijde uit het boek.
  • Tel alle woorden die moeilijk zijn om te lezen op je vingers.
  • Minder dan vijf vingers? Veel leesplezier!
  • Meer dan vijf vingers? Dan kies je beter een ander boek en probeer je dit wat later.

 

WIN een Bollebozen Letterpretpakket!

bollebozen

Een valiesje met een leuk leesboek, vakantiedoeboek en kleurboek? Da’s ideaal om mee te nemen tijdens de vakantie of om gewoon thuis plezier mee te beleven. Wij mogen 10 Bollebozen Letterpretpakketen t.w.v. € 12,99 (5 pakketten voor kindjes van 4 tot 6 jaar en 5 pakketten voor kindjes van 7 tot 9 jaar) weggeven.

Vul vóór 27 juli 11u59 onderstaand wedstrijdformulier en en wie weet is het binnenkort volop letterpret bij jullie thuis!

Wat is Bollebozen?

Bollebozen is een initiatief van bol.com. Want alle kinderen verdienen gelijke kansen verdienen, toch? Door het plezier van lezen en verhalen over te brengen en aan te wakkeren, bijvoorbeeld. Maar ook door hun digitale vaardigheden te helpen ontwikkelen.

Zomervakantie, dat is tijd om te zwemmen, spelen, en leuke dingen te doen. En tijd om te lezen, want dat is ook superleuk! En als je tijdens de zomer een boek leest, begin je het nieuwe schooljaar goed voorbereid en vol zelfvertrouwen.

Waar haal je dat boek vandaan? Uit het Bollebozen Letterpretpakket bijvoorbeeld. En omdat iedereen beter wordt van lezen, doneer je met ieder Letterpretpakket via één van de samenwerkingspartners van bol.com ook meteen een pakket aan een ander kind. Een kansarmer kind dat een boek prima kan gebruiken. Goed bezig, én een goed gevoel. Dat is pas zomer!

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Bol.com. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes