kleuter houdt wafel vast

5 handige weetjes bij een schoolgaande kleuter

24/08/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Een kleutertje in huis dat binnenkort (weer) naar school gaat? De meest voor de hand liggende zaken weet je wel en bereid je doorgaans goed voor. Maar dacht je ook hieraan?

1. Financieel steuntje

Het Groeipakket ken je ongetwijfeld: het startbedrag dat je ontvangt als je een baby krijgt en nadien het maandelijkse basisbedrag. Maar dat Groeipakket bestaat uit meer dan die twee financiële ruggensteuntjes. Er zijn nog extraatjes in de vorm van bijkomende toeslagen.

Extra’s zoals de kleutertoeslag en de kinderopvangtoeslag. Want een kindje naar school of de opvang sturen, kost behoorlijk wat geld. Dan is een financieel duwtje in de rug altijd welgekomen, toch?

Wat is de kleutertoeslag?

De kleutertoeslag is zo een van die extraatjes die Parentia uitbetaalt. Alle kleuters van 3 en 4 jaar die in Vlaanderen of Brussel naar een Nederlandstalige school gaan hebben er recht op.

Het bedrag van 140,72 euro in 2023 en 143,53 euro in 2024 per volledig schooljaar wordt 1 keer per jaar uitbetaald. In totaal kan je deze toeslag twee keer krijgen: wanneer je kleuter 3 jaar is en wanneer hij of zij 4 jaar is.

De kleutertoeslag staat samen met het basisbedrag van het Groeipakket op je rekening, zo rond de 8ste van de maand. Een maand na de verjaardag van je kindje wordt het gestort.

Maar – ja, er is een kleine maar – je kleuter moet wel voldoende aanwezig zijn in de klas.

Je kleuter is voldoende aanwezig als hij of zij

  • 150 halve schooldagen op school is in de eerste kleuterklas tijdens het schooljaar dat hij of zij start in het jaar dat je kindje 3 jaar wordt.
  • 185 halve schooldagen op school in de tweede kleuterklas tijdens het schooljaar dat hij of zij start in het jaar dat je kindje 4 jaar wordt.

Er zijn nog enkele andere voorwaarden.

Wat is de kinderopvangtoeslag?

Ook als je kind nog niet naar school gaat, kan je rekenen op een extra toeslag.

Je kindje

  • is jonger dan 2,5 jaar.
  • gaat nog niet naar de kleuterschool.
  • gaat naar een door Kind en Gezin erkende opvang en die kinderopvang is niet-inkomensgerelateerd.

3x ja? Dan heb je altijd recht op de kinderopvangtoeslag. Is je kindje ouder dan 2,5, dan krijg je de toeslag tot zij of hij naar de kleuterschool gaat.

Voor een volledige opvangdag krijg je 3,50 euro per kind. Gaat je kindje maar een halve dag naar de opvang, dan krijg je de helft van dit bedrag.

Een volledige dag in de opvang wordt geteld wanneer je kindje daar meer dan 5 uur verblijft. Voor een halve opvangdag moet hij ofzij er minstens 3 uur verblijven.

2. Lunch. Met de L van leuk

Een plezante brooddoos maakt het eetmoment plezant. Kleine kindjes kunnen al eens wat kieskeuriger zijn als het op eten aankomt, dus maak hun lunch aantrekkelijk. Een bentobox (zo’n doos met verschillende vakjes) is ideaal om een brooddoos gevarieerd in te delen. Spelen met eten? Deze keer mag het:-).

En wees gerust: je hoeft geen uren te knutselen om een leuke brooddoos samen te stellen. Enkele snelle tips & tricks:

  • Gebruik uitsteek- of bakvormpjes: en je steekt in een wip een boterham met beleg of een stuk fruit uit in een leuk vormpje.
  • Snijd in verschillende vormen: even simpel als het klinkt. Snijd groenten en/of fruit in rechthoekjes, blokjes, driehoekjes … lekker hapklaar. Een gekarteld mes kan ook al wonderen doen.
  • Vul een vakje met besjes, kerstomaatjes, radijsjes, aardbeitjes … : afwisseling smaakt het lekkerst.
  • Maak een gezichtje van de boterham: ook dat is snel gefikst. Snijd twee plakjes radijs, wortel … of neem kleine besjes voor de ogen. Een stukje komkommer als neus en en reepje wortel als mond. Gebruik een klein beetje confituur of smeerkaas als ‘lijm’.
  • Wil je uitpakken met een grootser kunstwerkje? Gewoon even googelen en je vindt tal van instructiefilmpjes voor de nodige inspiratie. Misschien dan wel al ’s avonds de lunch klaarmaken ;-).

3. Drinkbus … niet-lekkend!

Een drinkbus meegeven, dat is geen toptip. Dat weet je heus wel. Maar check vooraf altijd goed of ze nergens lekt. Het boekentasje na een drinkbus-accindentje zie je liever niet terugkomen.

4. Mama/papa/opa/tante … komt je halen

Voor kleuters is het belangrijk dat je duidelijk maakt dat de schooldag eindigt en dat je zegt wie je kleintje komt ophalen na school.

Een tip voor instappertje dat in de opvang moeten blijven – wat natuurlijk geen schande is: probeer een startende kleuter enkel vroeg op te halen als dat (bijna) altijd zo zal zijn.

5. Oefen en vertel

Je kleuter is al een grote meid of jongen en kan natúúrlijk alle ‘zelleuf’. Voor sommige dingen klopt dat ook. Een rugzak of boekentasje dragen bijvoorbeeld. Oefen dat gerust wat voor de school (weer) begint. Zelfs een iets ouder peutertje kan al zelf zijn of haar rugzakje dragen als je het naar de opvang brengt.

Praat met je kleuter over de school en de klas. Wees positief, maar overdrijf natuurlijk niet. Je kindje mag naar school, waar het veel kan spelen en leuke nieuwe dingen kan leren. Vermijd vooral ‘moeten’.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Parentia, uitbetaler van het Groeipakket. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Disclaimer Parentia

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes