7586fi.jpg

Dag crèche, hallo school! Ken je de kleutertoeslag al?

24/08/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Na een jaartje of twee in de crèche of bij de onthaalouder is het tijd voor een nieuw hoofdstuk. Je peuter is nu een kleine kleuter, helemaal klaar voor de school. Een grote stap, met heel wat nieuwigheden. Ook voor mama en papa. Gelukkig is alvast er een financieel helpend handje.

Het Groeipakket ken je ongetwijfeld: het startbedrag dat je ontvangt als je een baby krijgt en nadien het maandelijkse basisbedrag.

Maar het Groeipakket bestaat uit meer dan die twee financiële ruggensteuntjes. Er zijn nog extraatjes in de vorm van bijkomende toeslagen, afhankelijk van je situatie en of je voldoet aan bepaalde voorwaarden.

Kleutertoeslag, wat is dat?

De kleutertoeslag is zo een van die extraatjes die Parentia uitbetaalt. Wat houdt het juist in? Alle kleuters van 3 en 4 jaar die in Vlaanderen of Brussel naar een Nederlandstalige school gaan hebben recht op een kleutertoeslag.

 

Er zijn wel enkele voorwaarden:

1. Voor een kleuter van 3 jaar

 • Je kindje is ingeschreven in een door de Vlaamse gemeenschap erkende gefinancieerde of gesubsidieerde gewone of buitengewone school.
 • Je kind heeft de Belgische nationaliteit, of, als het de Belgische nationaliteit niet bezit, is toegelaten of gemachtigd om in België te verblijven. Is je kind gedomicilieerd buiten België dan is deze voorwaarde niet van toepassing. 
 • Je kind is al 2 jaar oud vóór het kalenderjaar begint waarin je de toeslag kan ontvangen.
 • Je hebt je kindje ten laatste twee maanden na zijn of haar 3de verjaardag ingeschreven in de kleuterschool.

2. Voor een kleuter van 4 jaar

 • Je kindje is ingeschreven in een door de Vlaamse gemeenschap erkende gefinancieerde of gesubsidieerde gewone of buitengewone school.
 • Je kind heeft de Belgische nationaliteit, of, als het de Belgische nationaliteit niet bezit, is toegelaten of gemachtigd om in België te verblijven. Is je kind gedomicilieerd buiten België dan is deze voorwaarde niet van toepassing. 
 • Je kind is al 3 jaar oud op 31 december van het kalenderjaar voor het jaar waarin je de toeslag kan ontvangen.
 • Je kindje blijft ingeschreven in het kleuteronderwijs.
 • Je kindje is voldoende aanwezig geweest in het vorige schooljaar van het kleuteronderwijs.

 

Wat moet je verstaan onder ‘voldoende aanwezig’?

Dat bepaalt je natuurlijk niet zelf. Daarvoor ligt een regel vast. 

Je kleuter is voldoende aanwezig als het

 • 150 halve schooldagen op school is in de eerste kleuterklas tijdens het schooljaar dat het start in het jaar dat je kindje 3 jaar wordt.
 • 185 halve schooldagen op school in de tweede kleuterklas tijdens het schooljaar dat het start in het jaar dat je kindje 4 jaar wordt.

Hoeveel bedraagt de kleutertoeslag?

De kleutertoeslag is een bedrag dat een keer per jaar wordt uitbetaald. Het gaat om 140,72 euro in 2023 en 143,53 euro in 2024 per volledig schooljaar per volledig schooljaar. In totaal kan je deze toeslag twee keer krijgen: wanneer je kleuter 3 jaar is en wanneer hij of zij 4 jaar is.

De kleutertoeslag staat samen met het basisbedrag van het Groeipakket op je rekening, zo rond de 8ste van de maand. Een maand na de verjaardag van je kindje wordt het gestort.

Kleutertoeslag aanvragen?

Als je in Vlaanderen woont en je kinderen gaan naar het Nederlandstalige onderwijs, dan hoef je eigenlijk niets extra te regelen of aan te vragen. Je uitbetaler van het Groeipakket betaalt je dan automatisch ook de kleutertoeslag.

Woon je in Brussel of Wallonië, of in een buurland, en gaat je kleuter naar een Nederlandstalige school in Vlaanderen of Brussel? Dan moet je wel nog een aansluitingsformulier opsturen. Verder doet je uitbetaler van het Groeipakket de rest.

Extra’s

Wist je dat je ook nog recht hebt op een schoolbonus als je schoolgaande kinderen hebt? En voor ouders die het financieel wat moeilijker hebben, is er ook nog een schooltoeslag.

 

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Parentia, uitbetaler van het Groeipakket (vroegere kinderbijslagfonds). Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Disclaimer Groeipakket

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes