7 tips bij speelgoed kiezen voor je peuter/kleuter: waarop let je?
Speelgoed kiezen voor je peuter of kleuter uit die oceaan van speelmogelijkheden, kan overweldigend zijn.
Natuurlijk is ‘mijn kind zal het leuk vinden’ een belangrijk criterium. Maar er zijn nog enkele criteria die belangrijk zijn:
1. Geschikt voor leeftijd en vaardigheden
Kies speelgoed op basis van de interesses, maar zeker ook mogelijkheden en (motorische) vaardigheden van je kind. Welke speeltjes passen bij de leeftijd en ontwikkeling van je mini-me?
Iets wat te moeilijk is en wat je kind niet begrijpt, staat niet gelijk aan plezier. Maar speelgoed dat te makkelijk is, vormt ook geen uitdaging.
Op de meeste speelgoeditems staat een minimum- of richtleeftijd. Vaak heeft dat te maken met veiligheid – kleine onderdelen zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor kinderen onder 3 jaar. Maar tegelijk is het een aanwijzing voor de nodige vaardigheden van een kind.
Uiteraard staat het je vrij als ouder om die richtlijnen te volgen of niet. Maar weet dat speelgoed dat te moeilijk blijkt voor frustratie kan zorgen. Terwijl te gemakkelijk speelgoed dan weer snel kan gaan vervelen.
2. Creativiteit en fantasie stimuleren
Spelen moet vooral plezant zijn. Maar spelenderwijs kan je kindje heel wat leren. En dat is mooi meegenomen. Want wist je dat 90% van ons brein al ontwikkeld is voor we 5 jaar oud zijn – echt!
Kies leerrijk speelgoed dat tegelijk tal van mogelijkheden biedt om creatief bezig te zijn en dat de fantasie stimuleert. Het is zowat de grondslag van speelsets van LEGO® DUPLO®.
Je peuter speelt, ontwikkelt – onbewust – bepaalde emotionele vaardigheden (EQ) en werkt aan belangrijke IQ-vaardigheden.
Werken aan het IQ voor een peuter? Zeker! Want spelen met LEGO DUPLO stenen helpt je kindje lastige concepten onder de knie te krijgen, zonder het zelf door te hebben. Of laat werken aan de oog-handcoördinatie, leert ‘probleempjes’ op te lossen én tegelijkertijd geeft het de kans om de fantasie de vrije loop te laten.
En EQ, hoe past dat in het plaatje? Door met de LEGO DUPLO bouwsets verhaaltjes na te spelen kan je peuter leren emoties begrijpen (en beheersen … :-)).
Met de poppetjes of diertjes kan hij of zij rollenspellen verzinnen en op die manier sociale vaardigheden ontwikkelen.
3. Duurzaamheid
Ga voor speelgoed dat een tijdje kan meegaan, zowel qua materiaal als interesse. Met andere woorden: kies speelgoed dat duurzaam is in meerdere opzichten. Met sommige items kan je kindje al beginnen spelen als het nog een peuter is. En nadien kan het als kleuter verdere functies ontdekken en gebruiken.
De Alfabetvrachtwagen van LEGO DUPLO is daarvoor enorm geschikt. Voor je jonge peuter zeggen die letters op de stenen misschien nog niet veel. Maar die kleurrijke elementen op de vrachtwagen of op elkaar stapelen zorgt al voor pret. Tussendoor leert je kind alvast letters herkennen.
Eens je kindje groeit en richting de laatste kleuterklas gaat, kan het stilaan op een speelse manier het alfabet beginnen leren. Wie weet zelfs al eens een kort woordje vormen en dat meevoeren op de vrachtwagen.
4. Samen spelen
Een jonge peuter vindt het soms lastig om speelgoed te delen. Maar vanaf 2 tot 3 jaar leren kinderen stilaan samen spelen.
Het is niet alleen een goede investering voor je portemonnee, het helpt ook om hun sociale vaardigheden steeds meer te optimaliseren.
Enneuh … geef toe, van alles bouwen met die LEGO DUPLO stenen vind je zelf – stiekem of zelfs openlijk – superfijn!
Jong én oud, jullie kunnen samen genieten en quality time beleven.
5. Variatie
Voorzie een beetje keuze, maar niet té veel. Te veel speelgoed maakt het moeilijk voor je peuter om te kiezen. Er is geen overzicht en je kind wil met alles tegelijk spelen. Daardoor verliest het snel de aandacht en zal het zich nergens echt in verdiepen.
Varieer in welk speelgoed je aanbiedt. Berg af en toe eens iets op of zet het aan de kant. Na een tijdje verwissel je de speelitems weer en ontdekt je kind plots weer heel wat nieuwe dingen.
6. Rollenpatronen doorbreken
De wereld is niet meer roze en blauw, of meisjes en jongens. Dus waarom zou je speelgoed voor je kind altijd volledig genderbepaald moeten zijn?
Speelt je kind graag met ‘typisch’ jongens- of meisjes speelgoed? Een pop voor je peuterdochter en een brandweerwagen voor je kleuterzoon? Voor alle duidelijkheid: daar is niets mis mee.
Maar durf ook eens het rollenpatroon opzij te schuiven en iets genderneutraals in de speelhoek van je kind te stoppen. De Alfabetvrachtwagen van LEGO DUPLO is alvast een goed voorbeeld.
7. Veilig speelgoed
Kijk altijd goed of het speelgoed dat je voor je kindje kiest voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Check of het speelgoed het CE-label draagt. Dat houdt rekening met losse onderdelen, materiaal, verf ...
Normaal zou je erop moeten kunnen vertrouwen dat items die in Europese winkels liggen voldoet aan die normen.
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met LEGO DUPLO. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.