keizersnede

6 redenen waarom een keizersnede echt niet “de gemakkelijke uitweg” is

25/09/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Ik ben twee keer bevallen met een keizersnede. De eerste keer was het een spoedkeizersnede; zeggen dat ik niet voorbereid was op een operatie is een understatement. Ik had er niets over gelezen, want ik was er volledig van overtuigd dat ik de bevalling van mijn dromen zou hebben (een vaginale bevalling zonder medicatie en zonder complicaties). Ik huilde vanaf het moment dat ik hoorde dat het een keizersnede zou worden tot het moment dat ik mijn baby in mijn armen had. Het was fysiek en emotioneel zwaar, en ik heb alle emoties errond nog altijd niet helemaal verwerkt. 

De tweede keer was het een geplande keizersnede. Ik wist deze keer dus op zich wel wat ik kon verwachten, maar elke operatie is anders. 

In elk geval kan ik met volle overtuiging zeggen dat een keizersnede absoluut geen “gemakkelijkheidsoplossing” of “gemakkelijke uitweg” is en wil ik graag een paar misverstanden de wereld uit helpen. 

1. Je voelt wat er gebeurt tijdens een keizersnede

Je zou geen pijn mogen voelen – en als dat wel het geval is, dan moet je dat absoluut zeggen. Maar ik was er niet op voorbereid dat je wel getrek en geduw voelt. En dat kan best overweldigend zijn, als je daar niet op voorbereid bent en als je er alle opwinding, angst en adrenaline bij telt. 

2. Het herstel is niet van de poes 

De dokter vertelde me dat ik mocht niets tillen dat zwaarder was dan mijn baby, zei me wanneer ik de hechtingen mocht laten verwijderen en schreef me pijnmedicatie voor. Toch was het herstel intens en moeilijker dan ik had verwacht. Dus luister naar je dokter, luister naar je lichaam en doe het rustig aan. 

3. Je lichaam heeft je níet in de steek gelaten 

Ik had zo vaak gehoord dat “je lichaam gemaakt is om baby’s te baren”, dus toen ik naar de operatiekamer werd gereden, bleef ik maar denken dat mijn lichaam  me in de steek had gelaten. Ik had het gevoel alsof ik op één of andere manier al een slechte mama was omdat ik mijn zoon niet eens zelf kon baren en omdat ik de moderne wetenschap nodig had om me daarbij te helpen. 

Ondertussen weet ik echter dat ik ontzettend blij mag zijn dat die moderne wetenschap en alle technologieën bestaan om baby’s de nodige hulp te geven bij hun geboorte. Mijn lichaam heeft me absoluut niet in de steek gelaten. Er komt zoveel kijken bij een zwangerschap en een bevalling; mijn lichaam heeft een prachtig mensje helemaal vanaf nul gecreëerd. En dat is allesbehalve falen. 

4. Je bent wél ECHT bevallen 

Er zei iemand tegen me nadat ik mijn eerste kindje had gekregen: “Je hebt geen echte bevalling gehad, want het was een keizersnede.” Mijn bloed kookt nog altijd als ik eraan terugdenk. Ik ben wel degelijk bevallen van mijn kinderen; ik heb ze zelf gecreëerd, heb hen in mijn lichaam laten groeien, heb voor hen gezorgd … en toen kwamen ze via de nooduitgang. Elke bevalling is een bevalling, laat niemand je ooit iets anders wijsmaken. 

5. Je bent niet “lui” of “egoïstisch” 

Ik kan niet bijhouden hoe vaak ik dat gehoord heb, die giftige boodschap die de samenleving in wordt gestuurd over welke soort bevalling het waard is om te vieren en welke niet. Een ingrijpende operatie is nooit gemakkelijk. Herstellen van zo’n operatie is allerminst gemakkelijk, laat staan als je ondertussen een baby hebt om voor te zorgen en om te voeden, als je te maken krijgt met gierende hormonen en een chronisch slaapgebrek. Het is dus allesbehalve lui of egoïstisch om een keizersnede te hebben. Baby’s worden geboren zoals ze moeten geboren worden, en niemand heeft het recht te oordelen over de keuzes of de noodzaak van iemand anders. 

6. Een keizersnede is niet minder magisch dan een vaginale bevalling

Ik kreeg dan misschien niet de bevalling van mijn dromen, maar er werd zoveel mogelijk rekening gehouden met mijn wensen. Niet alles was mogelijk, maar sommige dingen lukten wel. Zo kreeg mijn kindje onmiddellijk huid-op-huidcontact bij mij terwijl ik werd dichtgenaaid. 

Bespreek je geboorteplan met je zorgverleners, maak je wensen kenbaar en bekijk samen wat mogelijk is en wat niet.  

 

Bron: Mother.ly 
 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes