Baby ligt met pamper omhoog

Eat-sleep-luierwissel-repeat: tips voor haalbare eerste weken met je pasgeboren baby + DOWNLOAD handig babydagboek

4/03/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Natuurlijk heb je maandenlang uitgekeken naar die (eerste) momenten met je baby. Maar al die liefde sluit niet uit dat de kraamperiode ook best pittig kan zijn. Hé, dat is allemaal normaal. Met deze tips kunnen die eerste weken misschien wel iets vlotter verlopen. En je kan een handig babydagboek downloaden.

Mama worden is overweldigend en er is niemand die kan voorspellen hoe jij erop reageert. Of je nu op een roze wolk zit of het pijpenstelen regent – het is allemaal oké.

In welke mentale toestand jij je ook bevindt, één ding is zeker: je huis, je eigen cocon is je beste vriend. Blijf de eerste dagen lekker binnen, doe het rustig aan en laat jezelf en je baby goed in de watten leggen.

En zorg ervoor dat je de onderstaande dicht bij de hand houdt.

Survivalkit voor je baby

1. Luiers voor pasgeborenen

Pasgeboren baby’s doen niet veel, behalve eten, slapen en luiers vullen. Voor dat laatste is het dan ook belangrijk dat je de juiste soort luiers gebruikt. Voor pasgeborenen bestaan er newborn luiers, miniluiers voor die allerkleinste piepjes van een paar kilogram.

De Kruidvat NewBorn luiers (in maat 0, 1 en 2) zijn een aanrader. Ze zijn speciaal ontworpen voor pasgeboren baby’s. De luiers houden de billetjes van je kleintje langdurig droog. Ze zijn zacht en flexibel, waardoor ze mooi aansluiten. Dankzij een aangename pasvorm zitten ze comfortabel. Helemaal perfect voor een gevoelige babyhuid.

newborn luiers kruidvat

De luiers hebben ook een handig plasalarm, zodat je precies weet wanneer het tijd is voor een proper exemplaar ronde billetjes. En nog een extra troef: de luiers maat 1 en 2 hebben een ‘capture pocket’, een opvangnetje dat het risico op spuitluiers veel kleiner maakt – say amen tot that. Een speciale naveluitsparing helpt om het gevoelige naveltjes zonder problemen te drogen.

Extra tip: je verschoont de luier van je baby die eerste dagen samen het best voor een voeding. Zo kan je meteen goed controleren op urine en stoelgang. Bovendien helpt het verluiermoment ook om je baby goed wakker te maken voor die aan het eten begint.

In de eerste dagen na de geboorte is het aan te raden om de luier elke 2 tot 3 uur te verschonen. In het begin heb je dus soms tot wel 10 luiers per dag nodig. In de dagen daarna ongeveer 7 luiers. Hoe ouder je kindje, hoe minder vaak je hem of haar moet verschonen. Het aantal luiers zal dus steeds verder afnemen naarmate je baby ouder wordt.

Hoe kies je de juiste maat luier voor je pasgeboren kindje?

luiers kruidvat

Op de verpakking van luiers staat aangegeven voor welk gewicht de luiers geschikt zijn. Kijk dus naar het gewicht van je baby en kies heel eenvoudig de juiste luiermaat. Als je de juiste maat luiers gebruikt, is je kindje het beste beschermd tegen lekken en houdt de luier je kindje goed droog.

Een goed passende luier moet dus mooi aansluiten en niet doorlekken. Als je de luier in het midden kan sluiten, is de maat precies goed. Let erop dat de luier niet knelt bij je kindje en dat hij of zij lekker vrij kan bewegen met de luier aan.

Probeer een maat groter als de luiers van je baby vaak doorlekken of als je de sluiting niet meer kan plakken op de buik.

2. Jij, mama

Naast eten, luiers en een warme thuis, heeft je baby eigenlijk vooral nood aan jou. Verwelkom je kindje meteen met huid-op-huidcontact. Maak je bovenlichaam bloot als je baby voor het eerst bij jou gelegd wordt. Op die manier maak je je lichaam en je baby klaar voor de eerste voeding. Ook na een keizersnede is huid-op-huidcontact mogelijk en erg belangrijk.

Blijf nadien thuis huid-op-huid gerust verderzetten. Je baby heeft er zo’n deugd van. Slaap samen met je baby, als het kan. Zo krijg je meer rust tijdens de nacht. Door samen te slapen, hoor je beter de hongersignalen van je baby. Bovendien is je nabijheid geruststellend.

Doe het wel op een veilig manier! Een co-sleeper is ideaal hiervoor. Wil je toch je baby bij jou in bed te leggen, zorg dan zeker dat je een aantal maatregelen in acht neemt. Laat je hiervoor informeren door je vroedvrouw of de verpleegkundige van Kind en Gezin.

3. Verzorging

Elke dag je baby wassen is niet nodig (tenzij er natuurlijk stoelgang tot achter de oren kroop ;-)). Eén tot twee keer per week in bad is eigenlijk prima. Vaak levert die dagelijkse badroutine zo veel stress op bij een kersverse moeder (‘De baby moet vandaag nog in bad!’), terwijl dat eigenlijk dus niet nodig is … Het mag geen verplichting worden of een te grote belasting.

Je mag de baby zeker al in bad doen, ook wanneer het naveltje nog niet is afgevallen. Je wast het naveltje gewoon mee met de rest. Droog het de navelrand altijd goed af nadien met een schone handdoek. Is het naveltje in aanraking gekomen met stoelgang of urine, dan maak je het zeker schoon met zuiver water.

De nageltjes van je baby hoef je de eerste 6 weken niet te knippen. Ze zitten op sommige plaatsen nog vast aan de huid waardoor je die zou kunnen beschadigen. Gebruik ook geen wattenstaafjes voor de oortjes van je baby. Daarmee kan je het trommelvlies beschadigen. Gebruik een watje om het overtollige oorsmeer te verwijderen.

4. Vitaminen

Elke pasgeboren baby geef je dagelijks 6 druppels vitamine D, tot minstens 1 jaar. Maar je mag de druppeltjes zeker nog langer doorgeven. Vitamine D helpt je baby met de botaanmaak.

5. Wel of geen fopspeen?

Als je borstvoeding geeft, vermijd je het best het gebruik van (fop)spenen om je baby niet te verwarren met een verschillende drink- en zuigtechniek.

6. Melk

Tot zes maanden heeft een baby geen andere voeding nodig naast moedermelk of flesjesvoeding. Vaste voeding kan vanaf vier maanden, maar is niet noodzakelijk voor de gezondheid van een baby die borstvoeding krijgt. Na zes maanden is het wel belangrijk om groenten te introduceren, maar daarnaast kan je uiteraard nog verder borstvoeding blijven geven.

DOWNLOAD een handig babydagboek

babydagboek ism Kruidvat

Survivalkit voor jou, mama

1. Comfy clothes

Spendeer je tijd in je lievelingspyjama, je comfortabelste trainingbroek en je gezelligste slobbertrui. Het is niet het moment om te testen of je je in je pre-zwangerschapskleren kan wurmen. En het is ook niet het moment om erbij te lopen alsof je de catwalk op moet. Er zijn belangrijkere dingen nu, mommy!

2. Water

Het is superbelangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Je lichaam is volop aan het herstellen van wat waarschijnlijk een van de meest extreme prestaties is die het ooit zal verrichten. Daarvoor heeft het water nodig. Ook voor het succesvol opstarten van de borstvoeding is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Drink 2,5 liter per dag.

3. Zakdoekjes

Die eerste dagen zijn je hormonen all over the place en kan je je behoorlijk slecht voelen. Hallo babyblues! En dat is volkomen normaal. Houd wat zakdoekjes bij de hand en geef jezelf de toestemming om te huilen. Tranen zijn een manier om de stress uit het lichaam te bevrijden.

Dat mag je letterlijk nemen: studies hebben aangetoond dat het adrenocorticotroop hormoon – het hormoon dat de productie van het stresshormoon cortisol stimuleert – teruggevonden wordt in tranen.

4. Chocolade

Dit is het moment bij uitstek om 100 % te genieten van een lekker stuk chocolade zonder enig schuldgevoel. De calorieën kan je alvast gebruiken na zo’n zware prestatie als de bevalling. Bovendien zit zwarte chocolade vol antioxidanten die je lichaam helpen herstellen.

5. Ja, graag!

Aanvaard alle hulp die je kan krijgen! De was, het huis opruimen, koken, laat het allemaal aan anderen over. Repeat after me: ‘Ja graag, dat zou fantastisch zijn!’

Een aanrader: doe een beroep op kraamzorg. Een kraamverzorgende kan je ontlasten in de eerste weken na je bevalling, zodat je je volledig kan concentreren op je baby, de voeding en de andere gezinsleden. Of ook een keertje op jezelf: tijd voor een douche, een wandelingetje, een dutje …

Investeer in de hulp van een vroedvrouw of lactatiekundige. Zij geven je persoonlijk advies en zoeken mee naar oplossingen bij problemen. Een goede begeleiding zorgt ervoor dat het een succesverhaal kan worden.

6. Liefde en geduld

Dat heb je nodig voor je baby én voor jezelf. Elk kindje is anders, elke mama ook. moeder ook. Neem de tijd om elkaar te leren kennen en verstaan. Leer ook luisteren naar je lijf en je intuïtie. Uiteindelijk weet jij het beste wat je nodig hebt.

Geef je borstvoeding? Ook dat is iets waar je soms wat geduld voor aan de dag moet leggen. Het is wennen, voor jou en je baby. Loopt het na die wenperiode toch niet zoals het zou moeten. Roep gerust de hulp in van een lactatiekundige.

Probeer zoveel mogelijk te genieten. Maar zorg ook voor jezelf. Die hormonen razen als een gek door je lijf, slapen is een uitdaging en je leven is op z’n kop gegooid. Zorg ervoor dat je energie kan tanken wanneer nodig.

En ten slotte: vertrouw op jezelf. Je bent een goede mama! Ook al zijn er soms minder momenten. Durf je intuïtie te volgen – en leg al het goedbedoelde advies desnoods maar naast je neer.

Extra mamatips

Tot slot nog enkele tips van medemama’s. Want mama’s weten uiteindelijk nog altijd het beste hoe het er in de realiteit allemaal aan toegaat.

‘Ik woonde op de bank. Om ervoor te zorgen dat het geen totaal slagveld werd van waterflessen, borstkompressen, lanolinezalf, oplader voor mijn telefoon (en handsfree set!) extra fopspenen, tetradoeken en koekjes(verpakkingen), verzamelde ik een overlevingspakket in een mooi mandje op de salontafel. ’s Avonds kreeg het een plaats op mijn nachtkastje.’ - JULIE G.

‘De ergste, dat waren altijd de dagen waarop ik binnenbleef. Dus ook al was het maar even een blokje om, ik nam me voor om elke dag een keer naar buiten te gaan. Meteen ook een incentive om toch minstens voor even een broek aan te trekken.'

'Verder was ik niet te streng voor mezelf: haar en make-up worden je gemakkelijk vergeven als je een boorling voor je uitduwt. Een bekerhouder voor de kinderwagen is handig voor onderweg. Kun je overal je maxiportie koffie meenemen. Nog een tip: spreek af met andere moeders. Zo verdeel je de kinderen over het dubbel aantal armen. Klaag en zaag dat het een lieve lust is, want het is waarschijnlijk negen uur ’s morgens op een maandag en het terras van de brunchbar is toch nog leeg.’ – LIESELOT

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Kruidvat. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.