mama's met baby's

13 dingen die niemand je vertelde over een zwangerschap (maar wat ze je dus wel hadden moeten zeggen!)

3/06/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Zwanger? Geweldig, binnenkort een schattige baby erbij. Over borstvoeding, het slaaptekort, doktersbezoeken, geboortelijsten, geboortekaartjes … krijg je waarschijnlijk alle info die je wil (en soms ook niet wil, ahum). Maar sommige zaken lijken mensen toch wat te verzwijgen. Vooral onverwachte zwangerschapsverschijnselen. Wij gaan er even door – nieuwe mama’s, jullie doen er jullie voordeel mee.

Waarom vertelde niemand me ooit dat …

1. … ik mijn traankanalen zowat dagelijks zou reinigen? Ik ben geen softie, maar tijdens mijn zwangerschap moest ik al bijna mijn tranen verbijten als iemand zijn voorrang van rechts afstond. En bij geen enkele serie, humoristisch, thriller of met een hoog telenovellagehalte, hield ik het droog.

2. … ik ongeziene gastronomische ontdekkingen zou doen? Zalm met aardbeien, komkommer met perzik of ijs met een vleugje curry? Laat maar komen!

3. … ik – als ik niet misselijk was – CONSTANT honger zou hebben? Van het moment dat ik opstond tot het moment dat ik weer mijn bed inkroop.

Over eten gesproken. Vaak word je om de oren geslagen met tips rond vitamines hier en supplementen daar. De enige tip die je zeker ter harte moet nemen is die rond foliumzuur.

Eens je zwanger bent, neem je het best dagelijks verder een voedingssupplement van0,4 milligram foliumzuur, zoals Folavit 0,4 Essential*, tot minstens de twaalfde week van je zwangerschap of zo lang je dokter of apotheker aanraadt. Zelfs ben je een megagezonde en gevarieerde eter, toch vraagt je lichaam tijdens een zwangerschap om meer foliumzuur.

Om niet te veel te stressen, plan je dat het best op een vast moment van de dag. Bij je ontbijt bijvoorbeeld. Leg het doosje met foliumzuur bijvoorbeeld in de buurt van je ontbijtspullen. Zo heb je altijd een kleine herinnering.

Foliumzuur is belangrijk voor de sluiting van de neuraalbuis bij het jonge embryo. Die buis moet zich sluiten om het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg) normaal te laten ontwikkelen. Als dat niet correct gebeurt, ontstaan neuraalbuisdefecten, zoals een open rug (spina bifida) of open hersenen(anencefalie).

De vitamine zit ook in allerlei voedingsmiddelen (onder andere bladgroenten, kolen, volkorenproducten, eieren) maar is erg instabiel en wordt makkelijk afgebroken. Een supplement is dus nodig.

Ben je nog niet zwanger en wil je zwanger worden? Neem dan foliumzuur vanaf je zwangerschapswens. Dan kan je best starten met Folavit 0,4 Start (voedingssupplement)**.

Uit studies is gebleken dat de kans op open rug bij kinderen met minstens de helft daalt als vrouwen 0,4 milligram foliumzuur per dag tijdig innemen.

4. … overal waar ik binnenkwam, meteen zou scannen om te zien waar het toilet was?

5. … de suikertest veel lekkerder klinkt dat hij in werkelijkheid is? Wat zeg ik: lekker klinkt terwijl het in de realiteit een amper binnen te gieten goedje is. Het voordeel? Die constante honger was toch wel even gaan liggen.

6. … ik er na een tijdje een gloedhekel aan kreeg om aangesproken te worden in het ‘moederlijk’ meervoud? ‘Hoe gaat het met jullie?’ ‘Hebben jullie een goede nacht gehad?’ ‘Eten jullie wel genoeg?’ ‘Wat hebben jullie het voorbije weekend gedaan?’ … Adem in, adem uit, lach vriendelijk (niet te zuur, graag) en antwoord vriendelijk.

7. … mijn buik plotseling gemeenschappelijk goed zou worden? Een lichaamsdeel waarover iedereen – te vaak zelfs ongevraagd – ging aaien. Een portie assertiviteit en grenzen stellen is op zijn plek hier!

8. … ik zo nu en dan gek zou worden van de jeuk aan mijn buik? En ik nog gekker werd als ik het zinnetje ‘niet krabben hé’ hoorde. Wil je meer weten over zwangerschapsjeuk, klik dan hier.

9. … ik zou snurken – waaaat!? Ik snurk nooit! Correctie: ik snurkTE nooit. Lap, nu kan dat voor eeuwig tegen mij gebruikt worden door mijn man.

10. … ik geregeld zou veranderen in een ware krijger die op oorlogspad trok… tegen mijn partner? Ja, hij. Hij die gewoon in hetzelfde huis leefde als ik. Hij die de koekjes waar ik zó veel zin in had net had opgegeten. Hij die veel te luid zijn notenmix at. En te opvallend ademde. En naar het verkeerde tv-programma keek. En …

11. … ik zo moe kon zijn dat ik voor mijn fornuis stond te knikkebollen? En tijdens een vergadering met slechts 5 mensen in slaap kon vallen.

12. … ik aambeien zou krijgen (omdat mijn baby op het einde zo hard duwde om in de juiste positie te liggen)? Jezus Mina, wat is me dat?!

13. … ik er op het allerlaatste moment toch écht niet meer elegant bijliep – eenden waren er catwalkmodellen tegen – en ik dat beter had gebruikt als een excuus om verplaatsingen zoveel mogelijk door anderen te laten doen. Boodschappen? Taakje voor je partner. Afgedrukte documenten van de printer halen? ‘Collega, wil jij zo vriendelijk zijn?’

 

* Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van neurale buisdefecten bij de zich ontwikkelende foetus.
** De inname van docosahexaeenzuur (DHA) door de moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de ogen en hersenen bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Kela Pharma. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes