3331fi.jpg

Voor het eerst zwanger vs. zwanger van een tweede, derde... kindje: een paar verschillen

20/10/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Als je voor de eerste keer zwanger bent, dan loop je waarschijnlijk op roze wolkjes en droom je ’s nachts van lieve, schattige sokjes. Dit zijn zes van de symptomen die de meeste prille aanstaande mama’s vertonen.

De eerste zwangerschap: joehoe!

 1. De helft van de tijd lijken je handen aan je buik te plakken. Troost je, het gebeurt meestal onbewust en andere toekomstige mama’s doen dat ook heel vaak, let er maar eens op.
   
 2. Al na de eerste weken staan de doktersafspraken in grote hoofdletters en omcirkeld met markeerstift in je agenda. Onnodig te zeggen dat de uitgerekende datum een extra streep markeerstift en een paar grote pijlen krijgt.
   
 3. Je partner weet maar beter EXACT hoeveel weken je zwanger bent en vermeldt idealiter ook meteen het aantal dagen. Zo niet krijgt hij een boze blik toegeworpen en trek je meteen 1 punt af van zijn ‘goede vader’-kaart. ‘Hoezo, wéét jij dat dan niet?!
   
 4. Maar eigenlijk sukkel je stiekem zelf een beetje met dat tellen in maanden en weken… Een zwangerschap duurt negen maanden. Of veertig weken. Of gemiddeld 266 dagen. Maar dat is dan toch negen maanden + een week…?? 
   
 5. De eerste maanden van je zwangerschap bereken je voortdurend de uitgerekende datum, want je wilt toch wel écht zeker zijn dat je verloskundige/gynaecoloog zich niet vergist heeft.
   
 6. Gedurende negen maanden is het alles Mister of Misses Baby wat de klok slaat. Hij/zij is ALTIJD in je gedachten.

Nog eens zwanger!

Joepie, er is een broertje of zusje op komst! Hoewel het allemaal even spannend is als die eerste keer, zul je nu veel minder tijd hebben om er voortdurend mee bezig te zijn. Een aantal typische symptomen…

 1. Je telt niet meer zo nauwkeurig in weken. Bij je eerste kon je te allen tijde exact zeggen hoeveel weken en dagen je zwanger was, bij je tweede, derde… moet je al even nadenken… ‘Euh, ergens in de vierde maand, schat ik?’
   
 2. Concreet wil dat ook wel zeggen dat, als alles goed gaat, je zwangerschap veel sneller zal vooruitgaan dan bij je eerste kindje. Hiep hoi! Vooruit met de geit!
   
 3. De baby speelt nog altijd een ongelooflijke rol in je leven en zal áltijd in je gedachten zijn. Maar hij/zij moet dat begeerde plekje delen met zijn/haar broertjes of zusjes. En met al je andere bezigheden… Met andere woorden, je hoofd zal nog iets voller zijn met to-dolijstjes, taken en zorgen.
   
 4. Dat wil ook zeggen dat je er nog ietsje, ahum, vermoeider zult bijlopen dan bij je eerste zwangerschap. :-)
   
 5. Je zult vooral ’s avonds kunnen genieten van dat nieuwe leven in je buik, als de rest van het kroost al in bed ligt.
   
 6. Maarrrr, je hebt ook al een voorsprong: je hebt al veel spulletjes in huis van je vorige zwangerschappen en je hebt een beter idee van wat je te wachten staat.

Survivallijstje: zwanger voor gevorderden (lees: met andere kids)

 1. Durf, als je moe bent, het werk te laten liggen.
   
 2. Probeer niet altijd perfect te zijn. Het is oké als het huis er wat rommelig bij ligt. Maar dat zullen je andere kinderen je waarschijnlijk al wel geleerd hebben…
   
 3. Schakel zo veel mogelijk je partner in om je te helpen.
   
 4. Als je eens kunt rusten, geniet er dan van.
   
 5. Hang je al mobiele kindertjes eens aan een kapstokje (just kidding), trek je even terug op het toilet (gewoon, om even alleen te kunnen zijn) of schakel een babysit in als het je te veel wordt.

Ik word mama

Meer lezen?

Uit: Ik word mama. Meer info vind je hier

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes