vermoeide mama en peuter

10 manieren om je peuter of kleuter te entertainen als je eigenlijk te moe bent

23/05/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Je kent het wellicht wel: je bent er ’s nachts verschillende keren uit gemoeten, ’s morgens stond er eentje al véél te vroeg aan je bed of die kleine energiebommetjes hebben vakkundig al jouw energie opgebruikt doorheen de dag. En dan moet je op één of andere manier je kinderen nog weten te entertainen, terwijl je eigenlijk alleen maar languit in de sofa wil liggen om even te bekomen. Dan kunnen deze ideetjes misschien soelaas brengen! 

 1. Doktertje spelen 
  Dit is echt een TOP-idee: je kind is blij omdat jullie samen spelen, jij kan genieten van die tijd samen, en dat allemaal terwijl je gewoon neerligt – exact zoals je het wilde! Laat je kind je uitgebreid onderzoeken, en ondertussen moet jij als “zieke patiënt” natuurlijk rusten. Win-win!
 2. Boekjes lezen 
  Je hebt misschien geen energie om de hele tijd achter je kleintje te crossen, maar samen een boekje lezen lukt allicht wel nog (net). Je kan voorlezen aan je kleintje of samen in boekjes kijken. Of waarom laat je je kleintje niet eens voorlezen aan jou? ;-)
 3. Tante televisie 
  Nee, natuurlijk gaan we geen pleidooi houden om je kind urenlang voor de televisie te droppen. Maar je kind een halfuurtje naar een tekenfilm laten kijken kan heus geen kwaad, en ondertussen kan jij even bijkomen. 
 4. Speelgoed wisselen 
  Heb je ook een behoorlijke overdosis speelgoed in huis? Dan kan het een goed idee zijn om maar een deel van het speelgoed uit te stallen, en dat om de zoveel tijd te laten roteren. Zo is er regelmatig iets “nieuws”, waardoor je kinderen enthousiast aan het spelen gaan. Ideaal dus om zo’n speelgoedwissel door te voeren als jij even wil rusten! 
 5. Playdate
  Dat klinkt misschien een beetje contradictorisch, want als je al geen energie hebt voor je eigen kinderen, hoe zou je die energie dan wel hebben voor nog meer kinderen in huis? Maar door een vriendje of vriendinnetje uit te nodigen entertainen die kinderen elkaar en hoef je hoogstens eens tussen te komen als ze elkaar in de haren zouden dreigen te vliegen. De extra decibels moet je er natuurlijk wel bijnemen ;-). Extra voordeel: een volgende keer mag jouw lieverd misschien bij dat vriendje of vriendinnetje gaan spelen, en heb je nog eens wat rust. 
 6. Spreek af met een vriendin mét kinderen 
  Simpel: de kinderen spelen met elkaar, en jullie kunnen op het gemak samen een koffietje of cava’tje drinken en bijkletsen. Enfin, op het gemak … Je snapt het wel ;-). 
 7. Vermoeien is de boodschap 
  Gebruik dat laatste beetje energie nuttig en vermoei je kind zoveel mogelijk. Speel tikkertje, loop rondjes in de tuin, doe ochtendgymnastiek … Alles om je kind zo moe mogelijk te krijgen, in de hoop dat het erna een héle lang dut doet. Even bijkomen! 
 8. Naar het speelplein 
  Ga naar een speelplein of een andere plek waar je kind zelf enthousiast kan spelen en waar jij gewoon op een bankje kan zitten toekijken. Ideaal! 
 9. Familiebezoek 
  Ga even langs bij familie. De kans is groot dat oma, opa, tante of nonkel zo blij is om je kind(eren) te zien, dat hij/zij spontaan begint mee te spelen. En zo kan jij even rustig neerzitten. 
 10. Klusjes in huis
  Koppel het nuttige aan het aangename: laat je kind meehelpen met wat klusjes in huis of in de tuin. Hij/zij kan meehelpen om de was uit te hangen, te koken, onkruid te wieden, … Zo is je kindje geëntertaind én zijn die klusjes ook meteen gebeurd (en zo kan je op een ander moment wat rusten in plaats van die nog te moeten doen). Win-win! 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes