5570fi.jpg

9 verschillen tussen je eerste en je tweede kind

10/01/2024

Er zijn nogal wat verschillen tussen mijn eerste en mijn tweede kind. Dingen die ik als moeder nu anders aanpak. Oefening baart kunst, zeggen ze dan.

 1. Ziek zijn
  kind 1: Oei, hij niest! Hij zal toch niet ziek worden zeker? Bij de eerste tekenen van koorts, snelde ik als een overbezorgde moeder naar de dokter.

  kind 2: Hij heeft koorts. Och, het zullen wel tanden zijn. Of één of andere virale infectie (ik haat dat woord). Niks aan de hand. We lossen dit wel zelf op met onze eigen trucjes

 2. Tijd
  kind 1: Ik zat 's middags nog in mijn pyjama en had me zelfs nog niet gedoucht. Al mijn tijd ging naar de baby. Voeden, verversen, weer voeden...

  kind 2: Heeft hij weeral honger? Even sussen met een tut, want de oudere broer kan ook wat aandacht gebruiken. De dutjes en hongermomenten werden wat rekbaar (geen haar op mijn hoofd dat er nog aan dacht om hem wakker te maken om te eten!) en de tweede was vooral een 'ik-ga-mee-baby'.

 3. Spelen
  kind 1: Er is tijd om te spelen, boekjes te lezen, turnoefeningen te doen of naar ze te zitten staren als ze slapen (daar kreeg ik nooit genoeg van). Of toch als ze wat ouder zijn en niet meer om de drie uur moeten eten.

  kind 2: Geen tijd meer om van alles te doen. Er zijn nu TWEE kinderen om mijn aandacht over te verdelen. Ik probeerde de kruipende baby in de gaten houden en op hetzelfde moment achter een uitzinnige kleuter aan te hollen.

 4. Chipjes/choco
  kind 1: Hij was twee jaar of zo toen hij voor het eerst een chipje proefde op een feest. Hij kende het niet, dat vonden we net goed. Hij was toch nog te klein...

  kind 2: Hij proefde zijn eerste chipje toen hij een jaar was of zo (hij had een paar tanden, maar dat ging). Hij zag zijn broer chips eten en wou er natuurlijk ook. Daar gingen mijn principes. (het zelfde met choco…)

 5. Huis
  kind 1: We gingen vol enthousiasme speelgoed kopen en laadden ons huis helemaal vol met kinderdingen. Hij moet toch iets hebben om mee te spelen?

  kind 2: Bij elke volgende verjaardag denk ik: "a.u.b. geen speelgoed, maar iets nuttigs." Mijn huis staat al vol. Ik heb amper een plekje voor mijn eigen spullen.

 6. Toiletbezoek
  kind 1: Alleen naar het toilet gaan is gedaan. Kind 1 gaat steeds mee.

  kind 2: Twee kinderen die mee naar het toilet gaan, no thanks. Dus probeer ik zo snel mogelijk terug te zijn. Voor het huis een make-over krijgt of de één een blauw oog heeft. Ik kan -echt waar- vanaf nu in 30 seconden naar het toilet gaan.

 7. Slapen
  kind 1: Een klein kreuntje en ik stond al aan zijn wieg. Alles nog oké?

  kind 2: Een klein kreuntje en ik bad dat hij nog even sliep. Nog even, please.

 8. Gevoel
  kind 1: Aargh! Wat is dat hier? Waarom weent die kleine nu? Doe ik het wel goed???

  kind 2: Och, we can do this. Zijn broer is toch ook groot geworden.

 9. Liefde
  kind 1: Mijn hart zwol op van alle liefde voor hem. Zo gek hoe graag je dat hummeltje kan zien.

  kind 2: Met de komst van mijn tweede groeide mijn hart gewoon mee. Er is meer dan genoeg liefde voor allebei.

 

Deze blog verscheen eerder op Miekids.
 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes