7488fi.jpg

Batterijtjes opladen tijdens de vakantie?

14/07/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Ons laatste dagje Oostende breekt morgen aan en ...  mijn man en ik zijn doodop. Batterijtjes opladen tijdens de vakantie zit er niet meer in. Een paar dagen met onze drie kids aan zee en we voelen ons vooral leeggezogen. Onze kids zijn 6, 4 en bijna 2 jaar oud. Is dit nog normaal, denk ik voortdurend? 

Ik wil geen moeder zijn die (ja toch wel een beetje) afziet van een vakantie met haar gezin. Ik ben een positief persoon, die altijd heeft gedroomd van een (groot) gezin en die zelf uit een groot en gezellig nest komt. Die bovendien opvoedster is (komaan, dat kan je niet menen???) en daarbij met moeilijke(re) kleuters werkt (echt waar!). En toch ... Wat is dat met die kinderen van tegenwoordig? 

Ze lijken nooit tevreden, willen altijd meer en meer en meer ... En wij zijn zo mild en begripvol en mild en begripvol. We willen ze vooral sterk maken voor het leven, met een sterke eigenwaarde en veel zelfvertrouwen, zo weinig mogelijk angsten, zoveel mogelijk kansen. We willen ze mee laten beslissen en straffen is echt not done (maar ik beken: helemaal zonder lukt hier echt niet). En belonen is tegenwoordig ook al niet meer zo hip (maak het ons anders nog moeilijker?!). We willen ze niet verwennen maar zichzelf goed leren kennen. Goed nadenken over schermtijd en niet te veel suikers. We willen elke stap goed beredeneren want je weet nooit waar je anders eindigt ...

En als ik aan mijn ouders vraag of ze het ouderschap ook zo vermoeiend vonden (ze hadden notabene nog een kindje meer), denken ze even diep na om het zich tot slot niet meer te kunnen herinneren. Ze hebben het vast verdrongen, denk ik dan. Of waren wij gewoon makkelijkere kinderen? Maar dat geluk kan je toch geen 4 maal op rij hebben? Of kunnen wij het gewoon minder goed aan? Wij hebben misschien te veel ballen in de lucht te houden? Of zij hebben destijds misschien minder energie gestoken in het ontwikkelen van sterke persoonlijkheidjes? Oef... dan gaat het onze kinderen weer voor de wind gaan bij het grootbrengen van hun kinderen. Hebben wij even dikke pech. 

Of misschien zijn we soms wat te mild en is straffen en eens helemaal niet begripvol zijn, helemaal ok? Misschien mogen kinderen wel bang zijn dat papa zijn geduld eens verliest of schrikken van mama die in tranen uitbarst en hen ervan de schuld geeft? Misschien is het wel helemaal zo erg niet wanneer kinderen eens een beetje wankelen of zich eens niet geliefd voelen (heel even maar hé, om het nadien weer goed te maken). Ik zou misschien wél met opgeladen batterijen huiswaarts keren. 

En ik zie ze graag hé, daar niet van.

 

Evelien

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes