8056fi.jpg

Durf je niet beleggen voor je kind omdat je er niets van kent? Dit moet je erover weten!

31/03/2022

Geld beleggen – voor veel mensen is het een ver-van-hun-bedshow, iets voor rijke of slimme mensen met veel poen. Maar wist je dat je helemaal geen tienduizenden euro’s en massa’s financiële kennis moet hebben om te kunnen beleggen? Zelfs met een beetje spaargeld en gezond verstand kan je eraan beginnen. 

Wil je het beleggen een kans geven? Onze partner Yongo geeft aan elke Mama Baas-volger 20 euro startkapitaal voor elk kind. Gebruik hiervoor de kortingscode BAAS. 

Er zijn heel wat mogelijkheden om te beleggen voor je kind. Je kan zelf een portefeuille samenstellen met aandelen en obligaties, maar daarvoor moet je al enige financiële kennis hebben. Het vraagt daarnaast ook een flink budget en het kost je tijd om alles uit te zoeken. 

Omdat veel ouders de tijd, het geld en de kennis niet hebben om dit uit te zoeken, kiezen ze voor een andere optie waarbij alles voor jou wordt geregeld en uitgezocht: een beleggingsfonds. 

Beleggingsfonds

Ik hoor je denken: een beleggings-wat? Deze fondsen brengen het geld van verschillende beleggers samen. Ze worden beheerd door een of meerdere experten. Zij gebruiken als het ware jouw geld om slim te beleggen in aandelen, obligaties, vastgoed, ... Zo kun je met weinig geld, tijd en financiële kennis toch interessante dingen doen.  

Wanneer begin je best met beleggen?

Je kan al snel na de geboorte beginnen met het geld dat je van vrienden of familie krijgt. Maar ook als de kids iets ouder zijn, loont het de moeite om te beleggen. Ga ervan uit dat je minstens 8 jaar moet hebben, dus zelfs als je kind 10 jaar is, is het nog niet te laat om eraan te beginnen. Je hebt ouders die maandelijks storten, anderen leggen sporadisch wat geld opzij, bijvoorbeeld het geld dat de kinderen voor verjaardagen of andere feestdagen krijgen. 

De algemene regel is: hoe langer het geld kan renderen, hoe meer het kan opbrengen. Dus vroeg beginnen beleggen is interessant. 

Op naam van je kind of op naam van de ouders?

Sommige ouders willen absoluut niet dat het geld op naam van hun kind staat, omdat ze willen vermijden dat hun kind later onverstandig met het geld omgaat. 

Toch zijn er heel wat voordelen aan beleggen op naam van je kind. Bij echtscheidingen, plots overlijden van een van de ouders of bij financiële problemen is het vaak net handiger dat het spaargeld van het kind op zijn naam staat. De grootouders vinden het vaak ook geruststellend als hun bijdragen zeker bij het kind terecht komen, wat er ook gebeurt in de relatie tussen de ouders.

kind speelt winkeltje

Hoeveel moet je beleggen?

Bekijk hoeveel je je kindje later willen geven. Stel dat je 10.000 euro wil geven en je hebt daar 18 jaar tijd voor. Zonder rekening te houden met het rendement moet je dan 46 euro per maand opzijzetten gedurende 216 maanden (18 jaar). Voor 15.000 euro zit je aan 70 euro per maand. Liever wat minder? Tegenwoordig kan je ook beleggen met kleine bedragen (vanaf 10 euro per storting). 

Zijn beleggingsfondsen gratis?

Bij de beleggingsfondsen kunnen instap-, uitstap- en beheerskosten worden aangerekend. Hier kunnen grote verschillen op zitten afhankelijk van het type fonds en de bank of de verzekeraar bij wie je belegt. Je doet er dus goed aan om dit grondig te bekijken en goed te vergelijken. 

Vaak betaal je ook een taks per storting. Bij Yongo is dat 2%.   

Je kent niets van beleggen, maar wil het wel proberen?

Ken je helemaal niet van beleggen, maar ben je toch nieuwsgierig? Bekijk dan zeker het belegginsfonds van onze partner Yongo eens.

Als je minstens 8 jaar wil beleggen voor je kind in een beleggingsfonds met een mix van aandelen en obligaties, en je wil een belegging op naam van je kind, dan kan Yongo Star van AG een interessante keuze zijn! Bij deze tak 23-verzekering beleg je in een fonds met 50 % aandelen en 50 % obligaties. Je betaalt geen instap- en uitstapkosten, enkel beheerskosten. Je kind is verzekerde, verzekeringnemer en begunstigde van de belegging. Als je kind 18 wordt, komt het geld vrij, maar je kan nog verder beleggen tot het 24 jaar is.

Bepaal zelf wanneer je belegt en hoeveel!

Er bestaan heel wat formules waarmee je een kapitaal kan samenstellen voor je kind. Vaak ben je dan wel verplicht om regelmatig een vast bedrag te storten. Misschien komt dat niet altijd goed uit? Dan kan je beter voor een flexibele formule kiezen waarmee je zelf bepaalt hoeveel je belegt en wanneer. Met Yongo Star kan je al beleggen vanaf € 10 per storting. Je kiest zelf wanneer je stort. 

Tip: Door kleine bedragen te storten op verschillende momenten spreid je ook het risico en vermijd je dat je op een slecht moment instapt met een groter bedrag.

Is beleggen geen gigantisch risico?

Er zijn heel wat gradaties van risico bij beleggen. Het voorbeeld van Yongo Star, toont aan dat je als belegger het risico op verschillende manieren kan proberen te beperken.

  1. Het fonds waarin je belegt met Yongo Star heet Yongo Neutral Fund. Dat fonds heeft een risicocategorie 3 (gemiddeld risico) op een schaal van 7 (hoogste risico). Daarmee krijg je een goede evenwichtige mix van aandelen en obligaties. Deze belegging is een mooi compromis tussen risico en rendement. 
  2. Yongo Star heeft een mechanisme met automatische overdracht bij meer dan 10 % verlies. Dat wil zeggen dat als de beurzen plots in elkaar zakken, het mechanisme ervoor zorgt dat je eenheden worden overgezet naar een defensief cashfonds (Yongo Defensive Fund) om het verlies zoveel mogelijk te beperken. Dat geld wordt dan beetje bij beetje opnieuw geïnvesteerd in het neutrale fonds als de beurzen terug wat stabieler zijn. Dit mechanisme heeft als doel om het risico te verkleinen.

Beleggen is dus een risico nemen in ruil voor een hoger rendementspotentieel. 

Ben je bereid dat risisco te nemen? Dan is beleggen iets voor jou. 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Yongo van AG Insurance. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.

Yongo -  individuele levensverzekeringen Yongo Moon (tak 21), Yongo Star (tak 23) en Yongo Dreams (tak 26). Deze producten zijn ontwikkeld door AG Insurance, worden eventueel verkocht door je tussenpersoon en zijn onderworpen aan de Belgische wetgeving. De algemene voorwaarden, informatiedocumenten en beheersreglementen zijn gratis beschikbaar op www.yongo.be. Het is noodzakelijk om deze documenten door te nemen vóór de aankoop van het financieel product. Voor klachten m.b.t. de producten, kan je terecht bij Dienst Klachtenbeheer (customercomplaints@aginsurance.be - Tel.: +32 (0)2 664 02 00), E. Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel. Als de oplossing die wij voorstellen geen voldoening schenkt, kan je het geschil voorleggen aan de Ombudsman van de verzekeringen (info@ombudsman.as - tel. 02 547 58 71), Meeussquare 35, 1000 Brussel. AG Insurance nv – RPR Brussel – BTW BE 0404.494.849 – www.aginsurance.beBelgische verzekeringsonderneming toegelaten onder codenummer 0079, onder controle van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes