Reese Witherspoon

Reese Witherspoon openhartig over zwanger zijn op haar 22ste versus op haar 37ste

2/10/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Actrice Reese Witherspoon (46) heeft drie kinderen: samen met acteur Ryan Phillippe kreeg ze dochter Ava en zoon Deacon, en met haar huidige man Jim Toth kreeg ze nog een zoontje, Tennessee. In een vlog op YouTube vertelt ze openhartig over hoe ze het moederschap beleeft, wanneer het volgens haar het geschikte moment is om kinderen te krijgen en waar je best bij stilstaat als je een gezin wil stichten. 

‘Ik ben al een mama sinds 1999. Ik was 22 toen ik zwanger werd, en 23 toen ik beviel. Om eerlijk te zijn, dat was behoorlijk beangstigend, ik was bang. Ik had geen idee wat de impact zou zijn op mijn job en op mijn carrière. Je hele leven verandert als je mama wordt, echt alles wordt anders: alles waar je in gelooft, wat je eet, elke vorm van onafhankelijkheid – bij alles wat je doet, denk je aan een andere persoon. Je doet boodschappen, en je denkt aan die andere persoon. Je staat er niet langer bij stil of je het zelf warm of koud hebt, maar maakt je zorgen of dat kleine mensje het niet te warm of te koud heeft. En je slaapt niet meer. Dat zijn de dingen die veranderen in het begin als je mama wordt. En van daaruit evolueert het. 

Ik vond dat de impact bij kleine kinderen vooral fysiek was, het is echt zwaar voor je lichaam. Daarom ben ik blij dat ik vrij jong was toen ik kinderen kreeg. Mijn eerste werd geboren toen ik 23 was, mijn tweede volgde toen ik 27 was en dan kreeg ik een derde toen ik 37 was. Eerlijk? Oh mijn god, een baby krijgen op mijn 37ste was zóveel zwaarder! Ik zeg het gewoon eerlijk. 

Iedereen heeft zijn eigen ervaringen in het leven, dus je moet het vooral doen wanneer het voor jou goed voelt – áls je kinderen wil natuurlijk. Als je geen kinderen wil is dat ook helemaal oké. Ik vind het super als mensen de keuze maken om geen kinderen te krijgen; ze zijn echt eerlijk terwijl de maatschappij dat niet altijd aanvaardt. Er zijn gewoon verschillende manieren waarop je je leven kan leiden, en als je geen mama wil zijn dan is daar niets mis mee. Ik heb verschillende vriendinnen die geen mama zijn, en ze zijn heel gelukkig omdat ze gekozen hebben voor het leven dat het beste bij hen past. 

Ik wil hier gewoon vertellen over wat het betekent om een mama te zijn, hoe je alles combineert, … Ik had een nogal onconventionele carrière, ik hoefde niet op kantoor te zijn, maar dat zijn dingen waar je rekening mee moet houden. Zoals hoeveel het kost om een kind op te voeden – het kost echt véél geld – en hoeveel hulp je krijgt. 

Toen ik mijn dochter Ava kreeg, woonde ik niet in dezelfde stad als mijn mama. Ik had geen zussen. Ik kende nauwelijks iemand, want ik was heel jong en nét verhuisd naar LA. Ik heb heel veel gehad aan een fantastische groep vrouwen. Ik werd lid van een yogagroep met vrouwen dat ik heel toevallig via het internet had gevonden en zij hebben me ontzettend goed bijgestaan. Ze vertelden me over peuterscholen, vaccinaties, … echt álles wat ik moest weten. Tot op vandaag zelfs. Dan vraag ik hen: ‘Wanneer moeten de kinderen zich ook alweer aanmelden voor de universiteit?’ En dan antwoorden ze: ‘Reese, dat moeten jullie nu doen!’ Ik vertrouw echt op de goedheid en de steun van mijn mama-vriendinnen. Shoutout naar mijn #momfriends! 

Naast geld en er al dan niet klaar voor zijn is dat één van de belangrijkste factoren denk ik, dat je een goed netwerk om je heen hebt. En dat het goed zit in je gezin. Heb je er over gepraat met je partner? Heb je nagedacht hoe je het zal aanpakken, logistiek gezien? Ik hoop dat je hier iets aan hebt, ik kreeg nogal wat vragen van jullie. 

Ik zou ook nog willen zeggen: als je mama wil worden en als dat belangrijk is voor jou, dan zou je het recht moeten hebben om dat te doen. Laat je niet afschrikken door mogelijke hindernissen. Je zal het onderweg wel uitzoeken en je zal je weg wel vinden. Ik heb dat gedaan. En jij zal dat ook doen. Je mama heeft haar weg gevonden, je grootmoeder heeft haar weg gevonden. Er zijn zoveel bronnen die je kan raadplegen als je het even niet meer weet. 

Wat je weg ook is in het moederschap, ik wil je in elk geval veel geluk toewensen, en veel liefde. Mama zijn is fantastisch. Het is een belangrijk deel van mijn leven. Meer nog, het is het grootste deel van mijn leven om mama te zijn van mijn drie kinderen. Ik zie hen zo graag!’