bevalling

Ik denk regelmatig terug aan mijn bevalling. Doen alle vrouwen dat?

2/08/2023

De periode na de bevalling is voor veel mama's een verwarrende tijd, waarin je geconfronteerd wordt met heel wat veranderingen en emoties. Je hoeft je absoluut niet alleen te voelen, want veel mama's ondervinden net hetzelfde als jij. Daarom verzamelde Lieve Van Weddingen vragen die haar dagdagelijks gesteld worden door kersverse mama's.

- Although birth is only one day in the life of a woman, it has an imprint on her for the rest of her life. -

BEVALLEN DOE JE MAAR ENKELE KEREN IN JE LEVEN. Sommige vrouwen zijn gezegend met een vijftal keren, andere bevallen maar een of twee keer. Bevallen is een fysiek proces, maar ook een psychisch proces waarbij je heel kwetsbaar bent overgeleverd aan het medisch personeel, aan de natuur en aan jezelf.

Tijdens een bevalling komt er emotioneel veel samen: angst om alleen gelaten te worden, loslaten, controle overdragen, overgave... Dat is een heleboel. Je ligt als vrouw ook letterlijk open. Dat maakt je ongelooflijk kwetsbaar. Bevallen is dus ook iets heel intiems.

Verlost worden

Hoe je je bevalling beleeft, is persoonlijk. Er zijn vrouwen met een loodzware bevalling maar die er achteraf niet rouwig om zijn. Er zijn vrouwen die puur objectief best een gemakkelijke bevalling hadden maar er achteraf toch mee blijven zitten. Een trauma na een bevalling komt best vaak voor.

Maar wanneer is iets een trauma? Wat we benoemen als een traumatische ervaring, hangt geheel af van hoe we er als persoon mee omgaan. Onderzoek heeft ondertussen wel uitgewezen dat het voor vrouwen heel belangrijk is dat ze inspraak hebben tijdens hun bevalling.

Hoe sterker je achteraf het gevoel hebt dat er over je hoofd beslissingen zijn genomen, hoe minder tevreden je zult zijn met je bevalling. En daar loert dan een kans op trauma om de hoek. Ook de manier waarop een vrouw bejegend wordt tijdens haar bevalling, maakt een groot verschil.

Te veel zorgverleners (artsen, verpleegkundigen, gynaecologen en vroedvrouwen) gaan te ruw, functioneel en onpersoonlijk om met barende vrouwen. Er zijn heel veel redenen waarom een bevalling erg ingrijpend is maar daarom nog niet traumatisch.

Verwerking

Elke vrouw denkt wel een paar keer terug aan haar bevalling. Dit is perfect normaal. Elke moeder herkent zeker de ‘weeënherdenking’ als de kinderen jarig zijn. Elke moeder kan ook haar bevallingen in grote lijnen vertellen, hoeveel kinderen ze ook heeft. Een bevalling is ook heel ingrijpend en je systeem heeft tijd nodig om die ingrijpende ervaring te verwerken. Het regelmatig herbeleven van die bevalling is een manier om elke minuut een plekje te geven. Het is goed om actief met die verwerking aan de slag te gaan.

Onthoud:

  • Schrijf je geboorteverhaal op en laat je partner de hiaten opvullen of laat hem zijn verhaal ook neerschrijven. Schrijf het verhaal vanuit de ik-persoon en besteed niet alleen aandacht aan de feiten maar ook aan je emoties tijdens de bevalling.
  • Vertel aan veel mensen je verhaal, iedereen vindt bevallingsverhalen heel boeiend, houd je dus vooral niet in.
  • Teken je verhaal.
  • Zoek lotgenoten op het internet met een gelijkaardige bevalling.

 

Meer lezen?

Cover 101 vragen van kersverse mama's

101 Vragen van Kersverse Mama's is een open boek over onzekerheid en twijfels bij het prille moederschap. Is het mijn schuld als mijn kindje blijft huilen en ik het niet kan troosten? Waarom voel ik mij altijd onzeker als ik goedbedoeld advies krijg? Hoe kom ik de dag door wanneer ik amper heb geslapen? Hoe kan ik mijn partner meer laten helpen? Ik mis mezelf als vrouw; is dat normaal? Moeders die pas bevallen zijn, kampen vaak met heel wat twijfels en wisselende emoties. Je hebt vragen over je nieuwe lichaam, je gevoelens en de relatie met je partner, maar ook over de band met je kindje, de verhouding tot je familie en de vergelijking met andere moeders. Mama Baas-expert Lieve Van Weddingen geeft telkens een helder en genuanceerd antwoord met praktische tips.

Meer info vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes