4240fi.jpg

Ook papa's komen in soorten: wat voor papa is hij?

11/06/2021

Er zijn oneindig veel soorten moeders, en om het allemaal wat overzichtelijk te houden: er zijn ook oneindig veel soorten vaders. We sommen er een paar voor je op, maar ook hier geldt: de types zijn niet op wetenschappelijke feiten gebaseerd. Het dient puur ter entertainment :-).

doe hetzelf papa

1. De doe-het-zelf-papa

Jouw huidige status?

Jij bent van mening: ‘Wat je zelf doet, doe je beter.’ Tot je, mits met wat hulp van je vrouw natuurlijk, een kind in elkaar steekt en beseft dat zoiets heel andere koek is dan een kast of tafel in elkaar knutselen.
Troost je, net zoals bij je gereedschapskisten kun jij wel degelijk de controle houden over een aantal zaken. Bijvoorbeeld over… je gereedschapskisten, boormachines en andere apparatuur. Die kun je namelijk allemaal achter slot en grendel steken. Over ál de rest heb je vrij weinig te zeggen, helaas. Maar over je gereedschapsspullen zul je altijd de baas blijven, zoveel is zeker. Jij bent het soort papa die graag iets doét met zijn handen. Is er een probleem, dan bedenk jij wel een oplossing, het liefst zo concreet mogelijk.

Je sterkte?

Duh? Dat spreekt toch voor zich: jij bent een papa op wie je letterlijk kunt bouwen.

Het risico?

Soms wil je vrouw haar hart luchten zonder dat ze een praktische oplossing nodig heeft. Niet alle problemen kun je praktisch oplossen… Gewoon luisteren is soms, écht waar, de beste oplossing. I know, het klinkt totaal nutteloos en onnodig, maar believe me: het kan de moeite van het proberen waard zijn. 

papa brandt blussen

2. De papa-die-brandjes-blust

Jouw huidige status?

Alles is vrij goed onder controle. Je hebt een leuk kind, of misschien zelfs meerdere, en je bent over de hele lijn best wel tevreden. Je bent ook perfect in staat om de dingen los te laten. Problemen zijn er pas als ze zich voordoen, dan zie je wel weer wat je ermee aanvangt. Huilen de kinderen niet, dan is er wat jou betreft geen probleem. Great job, je bent een mega chille papa.

Je sterkte?

Je kunt heel goed relativeren. Proactief nadenken, daar doe je niet aan mee. En dat kan net wel een voordeel zijn als het om kinderen gaat: je leeft namelijk meer op hun tempo. 

Het risico?

Het kan zijn dat jouw visie op wat een ‘probleem’ is en wat niet verschilt van die van je partner. Je bent bijvoorbeeld al lang blij dat ze de boel niet in brand steken, ook al ligt het huis er compleet geplunderd en chaotisch bij.

Tip: Misschien check je best af en toe met je partner wat er precies van jou wordt verwacht en hoe jij het zelf ziet? Op die manier kunnen jullie samen naar een middenweg zoeken die voor allebei werkt (lees: huis béétje opgeruimd).

rugbypapa

3. De rugbypapa

Yes, jij vliegt voluit in het vaderschap, ongeveer zoals een rugbyspeler: op volle kracht vooruit. Trek jij de kleertjes van zoon of dochter aan, dan zetten ze zich maar beter schrap, want als een shirt niét past, sleur jij dat op de een of andere manier toch over hun hoofdje…

Je sterkte?

Je bent een man van de, euh, kordate aanpak en het gaat vooruit. Hup hup! Jij bent een keitoffe speelpapa en kunt ravotten als de beste!

Het risico?

Je onstuimigheid werkt aanstekelijk maar is soms ook een beetje té… Tijdens het spelen met de kinderen gaat het er soms wat te wild aan toe. Welnu, doe vooral zo voort, want de kinderen zijn meestal wel de laatsten die er last van hebben (hoe wilder, hoe beter). Alleen voor je partner komt het mogelijk wat gevaarlijk over :-).

Tip: Probeer, als er stoom komt uit de oren van je partner of haar ogen wijd opengesperd staan van angst, misschien toch een ietsiepietsie minder onstuimig te werk te gaan?

hulplijnpapa

4. De ik-heb-een-hulplijn-nodig-papa

Proficiat, jij bent over het algemeen een heel attente papa. Je respecteert meestal ook de mening van je partner als het op de kinderen aankomt en je bent niet te beroerd om haar advies te vragen als het op hen aankomt.

Je sterkte?

Jij bemoeit je het liefst niet met de opvoeding of het huishouden. Je partner runt een sterk bedrijf en iedereen is er blij om.

Het risico?

Af en toe ben je mogelijk toch wat te veel afhankelijk van moeder de vrouw. In die zin dat je voor zowat alles haar raad nodig hebt. Met nog iets andere woorden: dat je soms wat hulpeloos bent zonder haar.

Tip: Verras je partner eens met een of ander zelfgenomen initiatief. Het geeft echt niet dat de kinderen vreemde kledingcombinaties dragen (winterkleren in de zomer of omgekeerd). Of dat hun haar er niet zo bij ligt zoals moeder het graag zou zien. Hey: aangekleed is aangekleed, niet?

ultrafocus

5. De ultragefocuste papa

Jouw huidige status?

Je bent geweldig goed gefocust. Niemand leidt je af van je plan. Je werkt de zaken rustig een na een af, ook al hangt er een bengel of twee aan je been.

Je sterkte?

Man, echt, hadden de meeste vrouwen maar wat meer van jou. En dat bedoelen we niet sarcastisch; ons leven zou er gewoon een pak minder gestrest uitzien. Doe vooral zo voort, het leven is al kort genoeg. Bekijk het ook op deze manier: de kinderen lopen (normaal gezien, maar toch een beetje opletten) nergens naartoe, dus waarom zou je je ook zo moeten opjagen?

Het risico?

Als er kinderen zijn, kun je het je onmogelijk veroorloven om je op elk moment van de dag maar op één ding te focussen. Die lieverdjes zijn soms razendsnel en voor je het weet gebeurt er toch iets wat je niet had zien aankomen, omdat je op dat moment met iets anders bezig was. Je bent dan ook behoorlijk uit je lood geslagen als er iets onverwachts gebeurt. Je houdt van orde en structuur, en laat dat nu net twee dingen zijn die niet realiseerbaar zijn met kleine kinderen in huis. Besef dat het er bijhoort en laat af en toe ruimte voor vrolijke chaos :-).

Tip: Probeer, als je toch iets anders wilt doen dan voor de kinderen zorgen, je kroost zorgvuldig op één plaats te houden en blijf vanuit je ooghoeken al hun bewegingen opvolgen. Er zijn verschillende opties om hen voor lange tijd zoet te houden: schotel hen iets lekkers voor, zet een megacoole film op of laat hen spelen met iets waarmee ze normaal gezien amper mogen spelen… Vingerverf, plasticine… iets waarmee ze zich geweldig vuil kunnen maken. Wat ook weer niet zo gunstig kan aflopen. Dus misschien, als we erover nadenken, kun je hen gewoon beter eventjes standbeeld laten spelen. Zo maken ze niets vuil en blijft het huis netjes…

cover mama heeft alles onder controle

Uit Mama heeft alles (bijna, maar nooit helemaal, niet echt) onder controle

Alle info over dit leuke cadeauboekje vind je hier

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes