Spelers van Sands United

Pakkend: papa’s die kindje verloren voetballen samen

14/04/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Mannen die samen een potje voetballen. Niets bijzonders, zo lijkt het. Ook bij voetbalclub Sands United vind je sportievelingen die elk weekend hun hobby beoefenen. Toch is deze club geen gewone club. Want ze werd opgericht voor rouwende papa’s die een kindje verloren. “De club waarvan je eigenlijk nooit lid wil worden”, aldus een van de oprichters.

Op de achterkant van hun shirt dragen de spelers niet hun eigen naam. Wel die van de kinderen die ze kort na de geboorte verloren. Elk weekend komen de spelers van Sands United samen en spelen ze een wedstrijd om hun overleden kinderen te herdenken.

39 clubs in het Verenigd Koninkrijk

Van Edinburgh in Schotland tot aan het Isle of Wight, een klein eiland voor de zuidkust van Engeland: het Verenigd Koninkrijk telt 39 Sands United clubs waar papa’s hun verdriet kunnen delen en samen kunnen verwerken.

De clubs zijn rechtstreeks verbonden met de liefdadigheidsinstelling Sands - die steun biedt aan mensen die getroffen zijn door zwangerschapsverlies of de dood van een baby.

Praten over zoon met glimlach

David Hammond richtte een Sands United team op in de West Midlands (Engeland). Hij noemt het ook "de club waar je nooit lid van wil worden". Vijf jaar geleden verloren hij en zijn partner Stacey hun zoontje Lucas enkele uren na de geboorte.

Na de eerste verjaardag van Lucas' dood voelde David zich neerslachtig. Samen met zijn partner was hij al naar een paar steungroepen geweest, maar hij had moeite om zich daar open te stellen. "Ik zat daar gewoon," zegt hij. "En dat vond ik ook bij veel van de andere jongens die daar waren."

David vond het een uitdaging om over zijn gevoelens te praten na zijn verlies. "Ik had het gevoel dat ik een rots voor mijn partner moest zijn en ik kon niet breken."

Maar hij had al eens gehoord van Sands United. Hij besloot te kijken of er een Sands club was in zijn buurt. Toen hij er geen kon vinden, besloot hij – op advies van zijn vrouw Stacey – om er zelf een op te richten. Hij startte Hammond Sands United Solihull. De club is nu bezig aan een derde seizoen.

"Dankzij voetbal heb je al een band met iemand: je supportert misschien voor hetzelfde team of jij bent fan van Man United en iemand anders misschien van Liverpool. Er is dus een beetje rivaliteit en er zijn wat geintjes”, knipoogt David.

Sands United is bijzonder omdat het bij elke wedstrijd het verlies erkent die zijn leden hebben meegemaakt. Elke wedstrijd wordt opgedragen aan het kindje dat een van de spelers heeft verloren.

David vertelt dat dat een van de mannen die hij kent bij Sands het dragen van de naam van zijn zoon op zijn shirt tijdens wedstrijden beschreef als een manier om met hem te voetballen – iets waarvan hij weet dat hij het anders nooit kan doen.

"Vóór Sands United kon ik niet over mijn zoon praten zonder in tranen uit te barsten. Maar het team heeft me enorm geholpen, zodat ik nu met een glimlach op mijn gezicht over Lucas kan praten", aldus David. "Ook al was hij maar kort bij ons, deze club is de erfenis die hij de wereld heeft nagelaten en dat is geweldig."

Uitlaatklep voor emoties

Alex Walmsley is de oprichter van een Sands United team in West Yorkshire, in het noorden van Engeland. "Deel uitmaken van deze club is alsof je bij een groep jongens hoort die het gewoon snappen," vertelt Alex aan CNN. "Er is een kameraadschap. Ik zeg tegen het team, 'je komt langs en je kunt zoveel of zo weinig praten als je wil'."

Vóór Sands United vond Alex het – net als David Hammond – moeilijk om over zijn gevoelens te praten. Hij herinnert zich dat hij ooit na het verlies van zijn kindje naar de winkel ging en onderweg naar huis op café ging. Hij zat in de hoek met een biertje en "begon gewoon te huilen".

Volgens Alex zijn er nog veel "struikelblokken" rond de geestelijke gezondheid van mannen, waardoor ze hun persoonlijke gedachten niet echt kunnen delen met anderen – zelfs niet met hun naasten. "Veel mannen hebben me verteld dat ze zich buitengesloten voelden als het ging om de steun die ze na hun verlies kregen," zei hij. "Sommigen van hen zeiden dat er steungroepen waren die niet echt rekening hielden met vaders die een baby hadden verloren.”

Maar Sands United is een ruimte speciaal voor mannen die het ondenkbare hebben meegemaakt. "Iedereen in de club zorgt voor elkaar. En de sfeer is ontspannen. Het ene moment praten de jongens over wie er de avond ervoor uit de Champions League is geknikkerd en het volgende moment over het verlies van hun kind."

"Er moet een uitlaatklep zijn voor de emoties die je doormaakt na het verlies van een baby. En dat is wat Sands is – het is een uitlaatklep.”

Alle info over Sands United: www.sands.org.uk/sands-united.

 

Bron: CNN

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes