kinderen op reis

Budgetvriendelijk reizen: 35 tips

22/02/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Op reis gaan met het gezin? Graag, maar dan het liefst zonder daar een bomvol geld aan uit te geven. Gelukkig kan je heel wat besparen als je één en ander in het achterhoofd houdt. Of je nu ver weg of dichtbij op vakantie gaat, met het vliegtuig of met de auto, naar de zon of naar de bergen: dankzij deze tips kan je budgetvriendelijk(er) op reis. 

 1. Zoek naar de beste prijzen voor vliegtuigtickets, hotels en huurwagens op momondo.be en skyscanner.net. 
 2. Kies bij het zoeken naar vliegtuigtickets voor de optie ‘overal’. Wanneer je dan tickets zoekt, krijg je een overzicht van alle scherp geprijsde vluchten per land.
 3. Boek zo veel mogelijk bij dezelfde vliegtuigmaatschappij. Wanneer je regelmatig vliegt, kun je gebruikmaken van het klantenloyaliteitsprogramma. Vliegmijlen kun je dan omruilen voor goedkopere / gratis tickets of je kunt je stoel upgraden. Als je dit laatste voor je hele gezin wilt doen, zul je echter jaren en jaren moeten sparen, dus ga misschien maar voor die goedkopere / gratis tickets. 
 4. Wil je vliegtuigtickets online boeken, wis dan je cookies, want vliegtuigprijzen stijgen vaak vanaf je tweede zoekopdracht (of check de prijzen eens bij een buur of familielid).
 5. Flexibele reisdata kunnen budgettair een groot verschil maken.
 6. Ga op zoek naar speciale acties en kies dan pas je bestemming uit.
 7. Boek verblijven die je kosteloos kunt annuleren en doe dit zodra je weet waar je naartoe gaat. Vind je toch nog een betere deal, dan kun je nog steeds kosteloos annuleren. Accommodatie vroeg boeken is trouwens vaak goedkoper. 
 8. Ga je op citytrip? Logeer dan net buiten het stadscentrum. De prijzen zijn er vaak veel lager. Neem je fietsen mee of verblijf dicht bij de metro / tram / bus. 
 9. Ga je op reis met een groot gezin? Overweeg dan om een kamer te huren in een hostel / jeugdherberg. 
 10. Houd promoties en aanbiedingen in het oog. Vaak zijn er vroegboekkortingen, is er familiekorting of mogen kleine kindjes gratis op de kamer. 
 11. Wissel je logies af. Verblijf bijvoorbeeld enkel aan het einde van je reis in een hotel met zwembad en ga daarvoor enkel kamperen of kies voor goedkopere settings. 
 12. Zelf je reis organiseren is goedkoper dan hem te laten organiseren.
 13. Wil je veel bezoeken? Zoek dan even uit of je een combipass kunt kopen die ervoor zorgt dat je tegen een voordelig tarief alles kunt bezoeken.
 14. Wijk af van de standaardhuurmogelijkheden. In plaats van een hotel kan een huisje / appartement soms interessanter zijn. Check op Airbnb de mogelijkheden, al wordt dit de laatste tijd ook duurder. Toch zijn er nog steeds verborgen pareltjes te ontdekken. Hoor eens rond in je omgeving, misschien is er wel iemand die iets verhuurt. 
 15. Kook zelf op reis en gebruik lokale producten of neem producten mee van thuis als je met de wagen reist en het ter plaatse erg duur is.
 16. Picknick overdag of ontbijt laat en uitgebreid, zodat je een uitgebreide lunch kunt overslaan. 
 17. Ga indien mogelijk op reis in het laagseizoen. 
 18. Vermijd een verblijf in een hotel op vrijdagavond, want dit is vaak de duurste nacht. Op vrijdag vliegen is trouwens ook vaak duurder. 
 19. Schrijf je in voor nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven van speciale promoties.
 20. Wil je een auto huren, boek hem dan vooraf. Ter plaatse een wagen huren komt altijd duurder uit. 
 21. Ga daar waar locals gaan, toeristische plekken zijn vaak veel duurder om te eten en te drinken. 
 22. Check Trivago.be om de beste prijs voor een hotel te vinden.
 23. Wissel hotels af met accommodaties met een keukentje, zodat je zelf kunt koken en niet elke dag op restaurant hoeft.
 24. Ga na of ze op restaurant kinderporties hebben, want zelden eten kinderen een groot bord leeg.
 25. Zoek alternatieve routes, zodat je tolwegen kunt vermijden.
 26. Boek je camping voor de zomer voor het nieuwe jaar start.
 27. Vlieg niet op de populaire momenten: ’s morgens vroeg of ’s avonds laat. (Tenzij je de voorkeur geeft aan een nachtvlucht waarop je kindjes kunnen slapen.)
 28. Reis naar landen waar het leven minder duur is.
 29. Huur met vrienden / familie een vakantiehuis, waardoor je de kostprijs kunt delen.
 30. Heeft je vlucht vertraging? Claim dan via Happy Flights je vergoeding. 
 31. Je hoeft niet altijd speciale dingen voor je kinderen te doen zoals de lokale pretparken of themaparken. Aan een stevige boswandeling hebben ze vaak meer plezier dan aan een duur toeristisch park.
 32. Ga je op wintervakantie? Zorg dan dat je al je materiaal thuis al koopt, want in het buitenland is dit veel duurder.
 33. Overweeg alternatieve locaties wanneer je op wintervakantie gaat. Oostenrijk is bijvoorbeeld erg populair en bijgevolg duur. Zuid-Tirol is minstens even leuk, maar wel veel budgetvriendelijker.
 34. Door het hele jaar door niet te veel geld uit te geven en geld aan de kant te zetten, spaar je een mooi reisbudget bijeen. Daaraan hebben de kinderen vaak leukere herinneringen dan aan speelgoed dat ze met verjaardagen of andere feesten krijgen.
 35. Reizen tijdens schoolvakanties is vaak veel duurder dan wanneer je niet gebonden bent aan die vakanties. Lang op voorhand je reis voorbereiden, kan dan de kosten drukken. Maar een last minute kan ook een financiële meevaller betekenen. Wil je op reis naar pakweg Frankrijk, Nederland of Duitsland? Niet elk jaar vallen onze vakantieperiodes samen met die van hen. Dit in het oog houden kan soms heel wat euro’s schelen. 

Meer lezen?

Of je nu houdt van verre avontuurlijke reizen of liever dicht bij huis op vakantie gaat, reizen met kinderen is sowieso een ervaring :-).

ik ga op reis en ik neem mee ... de kinderen

Maar waar moet je nu rekening mee houden bij het uitzoeken van een bestemming?
Hoe kun je je kind voorbereiden en wat neem je allemaal mee?
Wat als je kind ziek wordt of last heeft van een jetlag?
Wat zijn handige apps voor ouders én kinderen? 
En wat doe je met al die mooie vakantiefoto's? 

In ‘Ik ga op reis en ik neem mee … de kinderen’  vind je naast alle praktische informatie ook persoonlijke en inspirerende verhalen van andere gezinnen en massa's slimme tips & tricks.

Meer info vind je hier
 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes