3105fi.jpg

Hé, het is oké om ook een carrière te willen hebben

5/09/2023

Veel mensen vragen zich af hoe ik het in godsnaam allemaal klaarkrijg als zelfstandige. Twee kindjes, één man en twee bedrijven. Eerlijk? Ik vraag me dikwijls het omgekeerde af. Hoe doen mama’s het met een job met vaste uren?

De beste mama voor mijn madammen

Om te beginnen wil ik één ding heel duidelijk stellen. Ik hou van mijn meisjes. Ongelooflijk veel. Tot de maan en terug, voor altijd en altijd.

Het liefst zou ik de hele tijd bij ze zijn maar dat lukt me niet. Niet omdat ik te veel werk heb, wel omdat ik het gewoon niet kan. Het zit absoluut niet in mijn aard om thuis te blijven. Ik heb actie nodig, mensen rondom me, ik moet me nuttig kunnen voelen buiten mijn thuissituatie ook. Daar voel ik me helemaal niet schuldig om. Want enkel op die manier kan ik de beste mama zijn voor mijn madammen.

Het vraagt best wel wat organisatie om alles geregeld te krijgen. Een strakke agenda is al een eerste belangrijke zet om alles is goede banen te leiden.
Bij ons wordt het werk niet geregeld naar de meisjes, maar de meisjes naar het werk. 

Werk- & familietijd

Overdag is het zoals elke werkend gezin: kindjes naar school en crèche. Mama en papa gaan werken. ’s Avonds starten we met een eerste regel. Als mama ’s avonds moet werken, mag de oudste altijd tot maximaal 19 uur mee naar kantoor.

En dat doet ze fantastisch! Ze is drie en neemt haar job op kantoor ’s avonds heel serieus. Ze is heel stilletjes tijdens mijn telefoongesprekken en afspraken. Nadien doet ze alles met heel veel streken na. Ze heeft ook haar eigen bureau waar ze haar ‘papierwerk’ in alle rust kan afwerken. Vaak krijg ik de vraag van mensen of ik niet vind dat ze te jong is om in een werkomgeving mee te nemen.

Ons Renée is een kindje dat heel verstandig met alles om gaat. Ze is ongelooflijk leergierig. Ze vindt de tijd op kantoor ongelooflijk leuk. Ze moet ook nooit tegen haar zin mee naar kantoor. Dus nee, ze is niet te jong om mee te komen naar kantoor. Ik vind het trouwens heel goed dat ze weet wat mama doet op haar werk. Dat ze weet dat er gewerkt moet worden om centjes te verdienen.

Of het met het jongste ook zo goed zal lukken, valt af te wachten. We bekijken elk kindje volgens situatie en karakter. En ik denk dat Danielle (1 jaar nu) veel te speels zal zijn om mee te nemen naar kantoor.

In het weekend start de tweede regel. Zaterdag mag er gewerkt worden overdag. Vanaf zaterdagavond tot de zondagavond is het absoluut familietijd. Geen uitzondering toegelaten.

De derde regel is voor mij de moeilijkste. Werk wordt niet meegenomen naar huis. En dan heb ik het vooral over stress. Gelukkig heb ik een partner die me op tijd op de vingers tikt.

Carrière hoeft niet los te staan van familie

De organisatie bij ons thuis zit heel goed. De tijd dat we samen zijn, benutten we optimaal en zijn we ook écht samen. Ik kan echt zeggen dat ik elke dag ultiem kan genieten van mijn gezin. Dat ik elke dag denk hoe gelukkig ik eigenlijk ben. Twee gezonde kindjes.

Over het algemeen kan ik ook beter begrip opbrengen voor bepaalde situaties sinds ik mama ben. Ik begrijp dat medewerkers graag bij hun gezin zijn, dat ze er moeten zijn als kindjes ziek zijn en dat een goeie work-lifebalans echt wel belangrijk is.
Ik begrijp nu dat er veel meer is in het leven dan werken, werken en werken. Dus mama worden maakte me heel veel rijker, qua ervaring dan.  

Het vraagt wel wat organisatie, maar het kan. Carrière hoeft niet los te staan van familie.
In de eerste plaats blijf ik altijd mama. Altijd. Maar het is niet mis ook carrière te willen maken, het is niet mis om hard te werken. We hoeven gewoon elkaars rekening niet maken. We zijn allemaal mama's, zelfstandig of niet.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes