Nieuw jaar, nieuwe voornemens. Op één of andere manier lijken we er allemaal aan te bezwijken. Zeker als er bij de start van het nieuwe jaar net wat feestkilo’s zijn blijven hangen. Maar staar je alsjeblieft niet blind op die cijfertjes op de weegschaal. Wees vooral gelukkig in je eigen lichaam. Voilà, daar heb je al een eerste tip. En meteen de belangrijkste!
We hoeven geen maatje 38 te hebben onszelf mooi te vinden. Wat geeft het als je net wat meer weegt als normaal? Dan is er ook meer om van te houden, toch? Voel je dus niet verplicht om mee te draven in het perfect-body-verhaal op social media. En verander enkel iets aan je levensstijl als je er zelf ongelukkig van wordt.
Als mama weten we als geen ander hoe moeilijk het soms is om alle balletjes in de lucht te houden: de kinderen, het werk, het huishouden … Het stukje zelfzorg is vaak hetgeen we het eerst uit de agenda schrappen. ‘Geen tijd nu, dat doe ik later wel.’ Vooral de tijd om zelf te sporten sneuvelt al snel. ‘Zolang de kinderen maar op tijd in de sportclub geraken!’
Tussen al dat rennen door (figuurlijk dan, want geen tijd om dat letterlijk te doen!) is de verleiding vaak ook groot om wat suikerrijke tussendoortjes te knabbelen of een ongezonde snelle hap op tafel te toveren. Helemaal geen probleem als dat af en toe gebeurt, maar als dat meer regel als uitzondering wordt, is het niet bepaald gezond.
Hoe kun je in de dagelijkse ratrace wel gezondere keuzes maken, zonder heel je leven en planning overhoop te gooien? Dat vroegen wij ons af. Dit zijn jullie tips:
Apps die je kunnen helpen:
- Reset: Holistic Fitness App: het fitness platform van influencer Jenna de Leon voor vrouwen, dat belooft om je een nieuwe kijk te geven op fitness. Aan de hand van tips over beweging, voeding en extra informatie kun je je levenstijl aanpakken, met de steun van een volledige community.
- Get Fit Girl: deze app biedt een eenvoudige manier om af te vallen, aan te komen of gezonder te eten, zonder je hele voedingspatroon op zijn kop te zetten.
- Lifesum: deze app houdt voedselinname en trainingsgewoonten bij en biedt persoonlijke feedback, recepten en maaltijdplannen die passen bij jouw levensstijl.
- Newborn Fit Mama: weer een fitte mama worden? Deze fitness app is de ultieme gids op weg naar een sterker, fitter en zelfverzekerder leven.
- Yazio: deze gratis caloriënteller helpt je om je dagelijkse voedselinname en je activiteiten bij te houden.
Interessante profielen om te volgen op Insta:
- @lazyfitgirlmethode: deze methode is geen dieet, maar belooft je wel slanker en lichter te worden, meer energie te krijgen, je lekker in je vel te voelen en een relaxte relatie met eten te krijgen.
- @lotbeukers: lifestylecoach Lot Beukers deelt eerlijke en betrouwbare feiten over voeding en leert je afvallen met blijvend resultaat.
- @reset_jen: trainer, diëtiste en bio-ingenieur Jen Cnops helpt je (nog) fitter te worden met korte workouts en snelle recepten.
- @broodje.dunner: Bo deelt haar eigen ervaring in haar ebooks vol lekkere recepten voor een gezond gewichtsverlies.
- @pamela_rf: deze Duitse influencer deelt workouts en recepten. Er staan al een paar boeken op haar naam en ze heeft ook een eigen voedingsmerk dat snacks en gezondheidssupplementen verkoopt.
- @topfitsuikervrij: voormalig topsporter Lieke de Bever bevrijdt je van je zoete cravings en constante gesnaai.
- @projectgezond: lekkere en gezonde recepten, ook gebundeld in boekvorm.
- @healthyhabits.celien: no nonsense diëtiste Celien deelt dagelijks tips om gezond te leven zonder dieet.
- @bamsfit: sportcoach Miek Bams deelt korte workouts van 10 minuten, speciaal voor drukke vrouwen die weinig tijd hebben om te sporten.
- @growwithjo: deze weight loss expert en mama van twee deelt workouts die je makkelijk thuis kunt doen, zelfs als je een keizersnede gehad hebt.
- @jelle_eeckhaut: mama én fit. Deze online coach helpt mama’s die diëten beu zijn naar meer energie en een strakker lichaam, zonder tijd met het gezin op te geven.
- @fitbycharro: met online of offline coaching helpt ze je aan de perfecte mix tussen gezonde voeding en voldoende beweging om je weer goed in je vel te voelen.
- @fitchannel_com: werk vanuit je eigen huis aan de beste versie van jezelf, met professionele trainers en digitale begeleiding.
Podcasts:
- Maak afvallen makkelijk: In deze podcast van Mr. Food Coach nemen Jelle en Iris je mee in het proces van afvallen. Want, afvallen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Boordevol tips, uitleg en eigen ervaringen.
- Lieke De Bever Podcast: Lieke van @topfitsuikervrij deelt hierin haar kennis over voeding en mindset, concrete tips en inzichten uit haar persoonlijke leven, op een no-nonsense manier.
Boeken / blogs:
- Karola’s Kitchen: Karolien is master in biomedische wetenschappen met specialisatie voeding en gepassioneerd door voedzaam en lekker eten. In haar recepten spelen groenten altijd de hoofdrol, bereid op een manier die ook moeilijke eters kan overtuigen.
- Pascal Naessens: gezond eten, bewegen, goed slapen, goede sociale contacten, meditatie en een doel voor ogen hebben, zijn voor Pascal de belangrijkste sleutels in het leven. Die sleutels deelt ze ook graag in haar boeken en blogs.
- PuurFiguur Methode: boeken met complete weekmenu’s die je helpen om gewicht te verliezen, zonder hongergevoel of verplicht te sporten.
YouTube workouts:
- @kirra_mitlo: Kirra deelt gratis eenvoudige home-workouts voor beginners, om kracht op te bouwen en stevige spieren te ontwikkelen.
- @growingannanas: Anna was eerder crossfit coach en inspireert haar volgers wereldwijd om thuis allerhande workouts te doen.
- @movewithnicole: pilates en yoga instructrice Nicole heeft een passie voor bewegen en deelt die graag met anderen. Je vindt er zowel rustige yoga-sessies als full body cardio workouts.
- @kayla_itsines: deze personal trainer helpt je via haar fitness boeken en de app Sweat aan een gezond en sterk lichaam en wie weet zelfs aan een een bikini-body.
Aanbevolen sporten:
- Wandelen: haalbaar voor iedereen, eenvoudig op te bouwen, helemaal gratis en zonder extra materialen: wandelen is ideaal om te werken aan je gezondheid. Bovendien nog leuker als je er samen met een vriendin op uit trekt! Win-win!
- Wandelingen gebaseerd op je hartslag: Om er een effect van te ondervinden, is het wandelen op hartslag heel effectief. In hartslagzone 1 werk je aan de vetverbranding, in zone 2 aan je uithoudingsvermogen. Met wat extra info die makkelijk online vindt en een sporthorloge ben je zo vertrokken!
- Crossfit: deze vorm van fitness combineert gewichtheffen, atletiek en gymnastiek. Functionele bewegingen worden op een gevarieerde manier in een hoge intensiteit zo snel mogelijk uitgevoerd. Intensief, maar lonend.
- Yoga: yoga is een combinatie van ontspanning, bewustwording van je eigen lichaam en geest, en het uitvoeren van oefeningen. Naast lichaamsbeweging laat yoga je ook ontspannen en hou je er een rustiger hoofd aan over. Afhankelijk van de yoga-vorm die je kiest, kan een sessie eerder inspannend of eerder ontspannend zijn.
- Pilates: deze trainingsmethode legt de nadruk op diepe spieren, flexibiliteit, evenwicht, coördinatie en een goede houding. Net als bij yoga zijn er verschillende soorten pilates. In de meeste groepslessen train je op een mat en gebruik je kleine instrumenten. Maar er zijn even goed oefeningen die je thuis kunt doen, aan de hand van workoutvideo’s.
Extra hulp inschakelen:
Heb je het gevoel dat je er niet alleen aan kunt beginnen? Dan zijn deze tips misschien iets voor jou:
- Diëtist: schakel professionele hulp in, op jouw maat. Een goede diëtist houdt rekening met jouw lichaam en jouw verwachtingen.
- WeightWatchers: een wetenschappelijk onderbouwd afslankprogramma onder begeleiding. Bodystyling: aan de hand van je persoonlijke sportschema met aandacht voor body, mind en food werk je aan een nieuwe way of life en een gelukkigere, fitte en gezonde versie van jezelf.
- Re:Fresh Food: Op zoek naar gebalanceerd en gezond eten, maar geen tijd om zelf te komen? Zij leveren gezonde kant-en-klaar maaltijden aan huis.
- PS. Food & lifestyle: ervaren coaches leren je de balans te vinden tussen lekker én gezond eten, met een eetpatroon dat eenvoudig past in je dagelijks leven.
Last but not least
Maak het jezelf vooral niet te moeilijk. Kies een realistisch streefdoel uit dat haalbaar is voor jou, jouw lichaam en jouw planning. Je hoeft je leven niet overhoop te gooien om toch gezonder te kunnen leven. Met kleine aanpassingen kun je soms al veel bereiken:
- Neem kleinere porties of sla een extra opschepbeurt voortaan over. Genoeg is genoeg.
- Minder snoep en ongezonde rommel in huis halen. Makkelijker wordt het niet.
- Gezonde dingen hoeven niet ‘vies’ te zijn. Zoek uit welke gezonde tussendoortjes je wél lekker vindt. Zo zul je die met plezier binnenspelen.
- Samen sporten met je kindje. Er zullen vast wel dingen te vinden zijn die jullie allebei leuk vinden.
- Fotografeer alles wat je eet en stuur dat door naar je partner of naar een vriendin. Zo ben je je meer bewust van wat je in je mond stopt, en bedenk je je misschien net op tijd voor je vijf foto’s van telkens een handjevol chips doorstuurt.