Antigifcentrum vertelt: Deze 5 ongelukjes komen het vaakst voor bij kinderen
1. ‘Help, mijn kind heeft van een kamerplant gegeten!’
Geen paniek. Niet alle kamerplanten zijn giftig, maar sommige kunnen wél zorgen voor buikpijn, diarree of in zeldzame gevallen ernstigere symptomen. Dit kun je eraan doen:
- Dwing je kind niet om te braken!
- Probeer te achterhalen om welke plant het ging en hoeveel je kind precies heeft binnengekregen.
- Verwijder eventueel achtergebleven plantenresten uit het mondje.
- Spoel het mondje goed uit met water, of reinig zelf het mondje met een nat washandje bij een erg jong kindje.
- Geef nog géén melk of eten vooraleer advies in te winnen.
- Bel het Antigifcentrum. Zij geven advies of het om een gevaarlijke plant gaat en welke symptomen je in de gaten moet houden. Niet elk kind moet meteen naar het ziekenhuis.
Tip
Zorg dat je weet welke planten er in je huis en tuin staan. Je kunt eventueel een lijstje maken op je gsm, of kleine bordjes bij de planten zetten. Zet planten bij voorkeur op een veilige plek, buiten bereik van kinderen. Op de website van het Antigifcentrum vind je ook een lijst met weinig of niet-giftige planten die je met een gerust hart in huis en tuin kunt plaatsen.
2. ‘Mijn kind heeft van een vaatwascapsule geproefd. Is dat gevaarlijk?’
Vaatwascapules, ook wel gekend als pods of tabs, lijken op snoepjes en ze voelen ook zo aan. Maar helaas… het zijn géén smakelijke bonbons. Deze glanzende capsules bevatten bijtende stoffen die de mond, keel en slokdarm ernstig kunnen irriteren. Wat doe je dan het beste?
- Dwing je kind niet om te braken!
- Laat je kind onmiddellijk de mond spoelen met water, of reinig zelf het mondje met een nat washandje bij een erg jong kind.
- Geef daarna maximaal een paar kleine slokjes water te drinken. Zo voorkom je dat er restjes van de capsule in de slokdarm blijven plakken.
- Omdat de producten sterk schuimen, is het beter om geen grote hoeveelheden water te geven. Bij overmatig drinken kan er schuimvorming ontstaan in de maag, wat kan leiden tot braken. Zo bestaat het risico dat er een stukje capsule-inhoud in de luchtwegen terechtkomt, wat in de uren nadien een longontsteking kan veroorzaken met hoest en koorts tot gevolg.
- Geef liever iets vettigs te eten, bijvoorbeeld koek of een boterham met smeerkaas. Vette voeding helpt schuimvorming te verminderen.
- Na twee uur mag je kindje weer normaal eten en drinken.
- Ontstaan er bij je kind plotse zwellingen in en/of rond de keel? Of klaagt je kind van ademhalingsproblemen? Bel dan meteen 112. Gelukkig komen deze reacties niet al te vaak voor.
Tip
Bewaar vaatwascapsules hoog, achter slot en in een doos met een kindveilige sluiting.
3. ‘Oei… mijn baby heeft luierzalf of lichaamscrème gegeten. Wat nu?’
Een klein likje verzorgingscrème, een vingertje in de luierzalfpot… Een kinderhand is snel gevuld. Gelukkig zijn die producten niet gevaarlijk in kleine hoeveelheden, maar sommige ingrediënten kunnen wel aanleiding geven tot maagklachten.
- Dwing je kind niet om te braken!
- Spoel het mondje even uit, of reinig zelf het mondje met een nat washandje bij een erg jong kindje. Geef wat water om te drinken.
- Kijk hoeveel er ongeveer binnen is en noteer het merk.
- Neem contact op met het Antigifcentrum bij twijfels, grote hoeveelheden of bij huidcrèmes op voorschrift.
4. ‘Mijn peuter heeft parfum gedronken. Wat moet ik doen?’
Parfums zijn vaak verpakt in mooie flesjes die lekker ruiken, wat ze aantrekkelijk maakt voor jonge kinderen om in de mond te steken. Parfum bevat echter vaak alcohol, wat gevaarlijk kan zijn voor kinderen. Een klein slokje wordt meestal goed verdragen, maar bij grotere hoeveelheden is er een risico op een alcoholvergiftiging.
- Dwing je kind niet om te braken!
- Laat je kindje de mond spoelen, of reinig zelf het mondje met een nat washandje bij en erg jong kind.
- Geef wat suiker zoals appelsap of fruitsap, aangezien alcohol de bloedsuikerspiegel kan verlagen bij kleine kinderen.
- Hou je kindje goed in de gaten voor de komende 2 uur. Bij klachten zoals sufheid, duizeligheid of overgeven, ga je onmiddellijk naar het ziekenhuis.
- Bel het Antigifcentrum als er grote hoeveelheden parfum zijn ingenomen.
Weetje
Sommige parfums bevatten meer alcohol dan een shotje sterke drank!
5. ‘Mijn kindje heeft een knoopbatterij ingeslikt. Wat nu?!’
Geen twijfel, geen wachttijd, geen ‘misschien gaat het wel vanzelf over’. Knoopbatterijen zijn écht gevaarlijk! Ze kunnen brandwonden veroorzaken in de slokdarm als ze blijven vastzitten.
- Dwing je kind niet om te braken!
- Ga meteen naar het ziekenhuis. Zelfs al heeft het kind geen klachten.
- Laat het kind eventueel kleine slokjes water drinken als het niet weigert.
- Is het kind ouder dan 12 maanden, werd de batterij minder dan 12u geleden ingeslikt én is het kind in staat te slikken? Dan kun je het kind twee koffielepels honing geven elke 10 minuten tijdens het transport naar het ziekenhuis. Je kunt dat tot zes keer toe herhalen. Honing kan (tijdelijk!) een beschermend laagje creëren rond de batterij. Dat kan de impact van de batterij op de slokdarm verminderen.
Tip
Om het inslikken van batterijen te vermijden, plak de batterijklepjes van speelgoed af met tape of kies je het best voor batterijen met een kindveilige verpakking.
Heeft je kindje iets ingeslikt of gedronken, of twijfel je bij een ongeval? Neem dan zeker contact op met het Antigifcentrum op 070 245 245.
BRON: Antigifcentrum