‘Mijn vijftienjarige dochter heeft moeite om vrienden te maken. Of neen, eigenlijk moet ik het anders verwoorden. Zij heeft daar geen moeite mee, mijn man en ik worstelen met het feit dat ze geen vrienden heeft. Begrijp me niet verkeerd: ze hoeft voor ons niet Miss Popular te zijn, maar we willen niet dat ze sociaal geïsoleerd raakt. Ze zegt dat ze wel vrienden heeft op school (met wie ze luncht of naar de les gaat), maar ze spreekt zelden af met vrienden buiten school. Wat kunnen we doen?’
Advies van de expert
Het is moeilijk om te merken dat het sociale leven van je kind er anders uitziet dan je voor ogen hebt. Tijdens de adolescentie is het de belangrijkste ontwikkelingstaak van een kind om zich los te maken van de ouders. Dat betekent dat relaties met leeftijdsgenoten van groter belang worden. Hoewel vriendschappen op deze leeftijd soms wisselvallig kunnen zijn, kunnen vrienden een belangrijk steun zijn voor je dochter bij alle veranderingen die ze in deze levensfase doormaakt.
3 tips voor als je je zorgen maakt over de vriendschappen van je tiener
1. Verzamel informatie
Zorg voor een situatie waarin je kind zich veilig voelt om naar jou te komen voor hulp, door een open gesprek met haar aan te gaan over vriendschappen. Heeft je dochter echt moeite om vrienden te maken? Vraag je kind om haar vriendschappen te beoordelen op een schaal van 1 tot 10, waarbij 10 betekent dat ze het perfecte aantal vrienden heeft en zij niets zou willen veranderen, en 1 betekent dat ze alles zou willen veranderen aan haar vriendschappen.
Weersta de neiging om je eigen observaties te delen en te zeggen dat je het idee hebt dat je tiener geen vrienden heeft. Wacht het antwoord van je tiener af en valideer haar gevoelens over hoe moeilijk het kan zijn om vrienden te maken én te behouden. Je tiener is nog volop aan het leren, deze ervaringen zullen waardevolle lessen zijn voor de rest van haar leven.
Door deze vraag te stellen, ontdek je hoe je tiener hierover denkt. Je geeft haar de ruimte om erover na te denken, zonder meteen een antwoord te hoeven geven. Misschien heeft je tiener tijd nodig, en dat is prima.
Als je tiener de vriendschappen beoordeelt met een 7 of hoger, zal er waarschijnlijk weerstand zijn tegen veranderingen in haar sociale leven. Je tiener lijkt dan geen hulp nodig te hebben om vrienden te maken.
Als je tiener een 6 of lager geeft, kan je een aantal vervolgvragen stellen.
- Wat zou je willen veranderen aan je vriendschappen?
- Zou je meer vrienden willen hebben?
- Zou je een hechtere relatie willen met je huidige vrienden?
- Zou je liever één beste vriend(in) hebben of een paar goede vrienden?
- Hoe vaak per week (of maand) zou je willen afspreken met vrienden buiten school?
Deze vragen helpen je om beter te begrijpen wat voldoende is voor je tiener.
2. Houd je eigen emoties erbuiten
Onthoud dat er een verschil is tussen hoe je tiener haar vriendschappen beoordeelt en hoe jij je daarbij voelt of wat jij ziet. Misschien ben jij extravert en haal je energie uit sociale contacten, terwijl je kind introvert is en minder behoefte heeft aan sociale interactie.
We willen allemaal dat onze kinderen gelukkig en zelfzeker zijn. Maar als ouder moeten we ervoor opletten dat we er niet vanuit gaan dat wat wij willen voor onze kinderen hetzelfde is als wat zij willen. De sociale status van onze kinderen zegt bovendien niets over ons of over hoe goed we het doen als ouders.
3. Help je kind om de vriendschappen die zij wil op te bouwen en te onderhouden
Hoewel jij misschien denkt dat je tiener geen echte vrienden heeft, kan het zijn dat die vriendschappen vooral via de telefoon of online worden onderhouden. In dat geval is het belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen online en offline vriendschappen. Technologie heeft de manier waarop we communiceren fundamenteel veranderd en kan zorgen voor verwarring en afstand. Het is daarom belangrijk om je kind te stimuleren ook face-to-face contact te hebben met vrienden.
Vraag je tiener met wie zij graag meer tijd zou willen doorbrengen en vraag om een leuke activiteit te bedenken om samen te doen. Ondersteun haar daarbij voor bijvoorbeeld in te staan voor het vervoer of door een financiële bijdrage te leveren aan het uitstapje.
Je tiener leert nog hoe vriendschappen werken. Jouw hulp kan daarbij van pas komen: hoe nodig je iemand uit, hoe ga je om met een afwijzing, hoe reageer je op de uitnodiging van anderen … Probeer ook eventuele angsten rond het plannen van sociale activiteiten bespreekbaar te maken.
Blijft je tiener moeite hebben om vrienden te maken op school? Ga dan op zoek naar een buitenschoolse activiteit die bij haar past. Dat kan je tiener de kans geven om in contact te komen met gelijkgestemde leeftijdsgenoten. Zelfs als ze er geen nieuwe vrienden maakt, kan iets doen wat haar interesseert ook zorgen voor meer zelfvertrouwen.
Bron: YourTeenMag