7063fi.jpg

5 tips om de weerstand van je peuter een boost te geven

13/11/2020

De sint is in aantocht. Hoera, blije kindergezichtjes! Maar dat wil zeggen dat december en dus ook de winter om de hoek klaarstaan. En die laatste heeft vaak minder leuke cadeautjes bij … zoals microben en virussen. Hoe wapen je je kleine ridderprinses of prinsesridder voldoende? Met een stevig schild! Onze huisarts heeft enkele tips om de weerstand van je peuter te verhogen. Oh ja, er valt ook 1 maand gratis groeimelk van Bambix te winnen.

Het is nu eenmaal zo dat die kleintjes sneller ‘vieze beestjes’ oppikken dan volwassenen. Snottebellen en wat extra koorts, ken je het – jep, die vraag is retorisch. Logisch, want het immuunsysteem van een kindje is nog in volle opbouw. Niet te snel panikeren hoor: die infectie zijn vaak vrij onschuldig en duren niet zo lang. Maar ze komen misschien wat vaker terug dan je lief is, juist?

Tips voor een goede weerstand

1.    Op het menu: gezonde en gevarieerde voeding

Vanaf 6 maanden is het tijd voor vaste voeding en als je peuter een jaar oud is, mag er een extra bordje op tafel als de rest van het gezin eet. Vanaf 18 maanden mag je kindje zo goed als alles (mee)eten.

“Drie maaltijden per dag en voldoende groenten, fruit (minstens 2 stukken per dag), zuivel- en graanproducten. Dan krijgt je kleine spruit normaal alle belangrijke voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnen”, zegt dokter Sofie.

Snoep? Bannen, want al die suiker ondermijnt de weerstand. Wil je zeker zijn dat je kindje alle nodige voedingsstoffen krijgt? Neem de voedingsdriehoek als leidraad (bij Kind en Gezin vind je er heel wat info over).

En water, nu en niet later! Laat je kindje voldoende drinken, want water voert afvalstoffen af door het lichaam. En hoe minder afvalstoffen, hoe meer dat kleine lijfje kan focussen op de strijd tegen microben.

 

2.    Handjes wassen

De handen zijn een favoriete plek voor bacteriën en virussen. Geen schaamte, ze reizen gewoon mee als het hen uitkomt. Laat je peuter meerdere keren per dag de handjes wassen, zeker na een bezoek aan het potje of toilet, en voor het eten.

 

3.    Frisse neus halen en bewegen

Wind, regen of koude maken je kindje NIET ziek. Dat is een fabeltje. Bacteriën of virussen zijn de boosdoeners. Uiteraard is het wel zo dat die zich makkelijker verspreiden bij bepaalde weersomstandigen. Maar laat de winter je niet tegenhouden om met je peuter de deur uit te gaan. Buitenlucht is belangrijk, dus ga geregeld ravotten in de (speel)tuin of wandelen. Dat is een win-win, want ook voldoende beweging is nodig. Hop, naar buiten. En zeker als de zon schijnt, want dan doet je peuter nog wat extra vitamine D op. De kans dat je kindje iets opraapt als jullie met z’n allen gezellig binnen bij elkaar zitten, is veel groter – echt waar.

Geef je kindje nadien voldoende rust. Een lichaampje met minder energie heeft minder kracht om antistoffen klaar te stomen en af te vuren, en is een gedroomd doelwit voor microben. Dus op tijd en stond: slaap kindje, slaap.

 

4.    Neus spoelen

De slijmvliezen van de neus en de luchtwegen zijn de favoriete toegangspoort voor ziekmakers. Peuters zijn nog niet zo gedreven in het snuiten van hun neus – dat blazen is behoorlijk lastig, pff. Een paar keer per dag die kleine toeter spoelen met fysiologisch water is een goed idee. Veel kans dat je dan ook slijmen en ziektekiemen meehebt.

 

5.    Een prima aanvulling: groeimelk

Al de nodige vitamines en mineralen in dat peuterlijfje krijgen kan al eens lijken op een veldslag. Neen, dat wil niet zeggen dat je een slechte ouder bent! “Het is gewoon de realiteit op sommige dagen. Een moeilijke eetperiode bijvoorbeeld – we’ve all been there. Of in de winter, als de ziektekiemen in vol ornaat klaarstaan voor de aanval”, weet dokter Sofie.

Dan is groeimelk wel een goede aanvulling, want die is verrijkt met mineralen, vitamine en vetzuren. Extra ijzer en vitamine C zorgen voor een goed immuunsysteem. Sterke botten? Check, dankzij de calcium en vitamine D. En vitamine B reikt de nodige energie aan.

Uiteraard is het niet de bedoeling dat je peuter extra suikers binnenkrijgt. Kies dus zeker voor ongezoete groeimelk, zonder toegevoegd smaakje. Dat lekkere smaakje zal je kindje misschien doen likkebaarden, maar je loopt er ook het risico op overvoeding door. De 100% Belgische groeimelk van Bambix bevat bijvoorbeeld geen toegevoegde suikers. Met die extra vitamines en mineralen zit het ook snor. Volledig afgestemd op de Belgische aanbevelingen voor kindjes vanaf 1 jaar. Bambix soja groeidrink is dan weer 100 % plantaardig en ook laag in suikers.

 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Bambix. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier. 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes