7012fi.jpg

Tien leuke weetjes rond kinderen en hun groei

12/10/2020

Wat groeien die kleintjes toch ongelooflijk snel. Even met de ogen knipperen en het lijkt wel alsof ze alweer een centimetertje zijn gegroeid.  De groei van een kind is natuurlijk een belangrijke maatstaf voor zijn of haar gezondheid, dus logisch dat we al die cijfertjes (lengte, gewicht, hoofdomtrek, curves …) van nabij willen opvolgen. We zetten even een aantal leuke weetjes rond groei op een rijtje!

 1. De eerste zeven dagen van zijn prille leven kan een baby tot 10% van zijn gewicht verliezen. Maar maak je geen zorgen: daarna beginnen ze aan een inhaalbeweging; de meeste baby’s wegen na twee weken al meer dan hun geboortegewicht.
 2. En of het snel gaat: na een jaar bedraagt het gewicht van een baby bijna het drievoudige van zijn geboortegewicht, is de lengte ongeveer met de helft toegenomen en is zijn hoofdomvang ongeveer 10 cm groter dan bij zijn geboorte.
 3. Na dat eerste jaar neemt die groeisnelheid af. Na de intense groei het eerste levensjaar is er een geleidelijke ‘afvlakking’ van lengte en gewicht. Toch blijven de cijfers indrukwekkend: tijdens zijn tweede levensjaar groeit een kind ongeveer 12 centimeter per jaar en komt hij gemiddeld drie kilogram aan.
 4. Als een peuter twee jaar is, bedraagt zijn gewicht al ongeveer het viervoudige van zijn geboortegewicht. Hij komt dan in de peutertijd nog gemiddeld 2 tot 3 kilogram per jaar aan.
 5. Een peuter van drie jaar weegt al ongeveer vijf keer zoveel als bij zijn geboorte.
 6. Peuters groeien ongeveer 5 tot 7 cm per jaar.
 7. Over het algemeen is het melkgebit op de leeftijd van drie jaar compleet.
 8. Hoe groot je kind uiteindelijk wordt hangt natuurlijk van veel factoren af en valt niet exact te berekenen. Toch bestaat er een formule waarmee je de uiteindelijke lengte van een kind ongeveer zou kunnen voorspellen op basis van hoe groot de ouders zijn.
  Voor jongens is die formule: tel de lengte van beide ouders op, tel daar 13 centimeter bij op en deel dat getal door 2.
  Voor meisjes is de formule: tel de lengte van beide ouders op, trek er 13 centimeter van af en deel het getal door 2. 
  Dit is echter geen exacte wetenschap: niet alle kinderen van dezelfde ouders zijn immers even groot. Naast erfelijkheid spelen ook andere factoren mee: denk maar aan voeding, beweging en (de afwezigheid van) eventuele ziektes.
 9. Een andere formule om de uiteindelijke lengte van een kind te voorspellen is dan weer om bij jongens de lengte op een leeftijd van twee jaar te verdubbelen en bij meisjes de lengte op een leeftijd van 18 maanden. De meeste kinderen zouden als volwassene ongeveer even groot zijn als deze berekende lengte, met een marge van 10 centimeter.
 10. Uit onderzoek blijkt dat de lengte meestal afneemt bij jongere broers of zussen. Jongere broers en zussen zijn dus vaak kleiner dan hun oudere broers en zussen.

Behoorlijk indrukwekkende cijfers als je daar even bij stilstaat, niet? We zeiden het al, het gaat snel. Héél snel!

 

Bronnen: Mijn Baby, Kind & Gezin, Daily Mail, Kijk op ontwikkeling

 

 

 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Bambix. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.