4392fi.jpg

Wat als je peuter van 14 maanden haar tanden niet wil poetsen?

21/03/2018

Een gastmama zit met een weerbastige peuter als het op tanden poetsen aankomt. Expert Barbara geeft advies.

Vraag van gastmama: wat als mijn peuter weigert haar tanden te poetsen?

Help. Mijn dochter van 14 maanden weigert haar tanden te laten poetsen. We hebben alles al geprobeerd. Zingen, zelf laten mee poetsen, onze tanden poetsen, een vingertandenborstel, een elektrische tandenborstel voor kleintjes… In het begin liet ze het nog een beetje toe maar nu wil ze het echt niet meer. Hebben jullie tips?

Expert Barbara: tandenborstel is vreemd voorwerp

Tanden poetsen is geen eenvoudige klus. Het is voor kinderen niet altijd een aangename gewaarwording. Kinderen voelen op die leeftijd ook vaak met de mond. Als ze eten, zullen ze niet alleen het eten smaken, maar ook het eten voelen. Daarom zullen sommige kinderen (grotere) brokjes systematisch uitspuwen.

Een tandenborstel is een vreemd voorwerp. Wanneer dat voorwerp dan nog door iemand anders gehanteerd wordt, hebben kinderen weinig controle over het voelen. Misschien heeft tanden poetsen in de afgelopen weken (zonder dat jullie daarvan besef hebben) een negatieve connotatie gekregen.

Laat haar rustig wennen

Het kan ook zijn dat het ontwikkelen van nieuwe tanden, het tandenpoetsen in de weg staat. Op die leeftijd moeten kinderen doorgaans nog tanden bij krijgen. We weten allemaal dat dit met pijn gepaard gaat. Je dochter zal ook dan niet staan te springen om haar tanden te poetsen.

Gezien kinderen op die leeftijd nog veel in de mond stoppen, zou ik proberen om een tandenborstel met tandpasta aan je dochter te geven en haar daarop laten kauwen en sabbelen. Probeer nog niet te komen tot de poetsbeweging, maar laat je dochter zelf met haar mond de tandenborstel verkennen. Er bestaat een kans dat ze op die manier wel tot tanden poetsen komt. Verwacht niet te veel, laat je dochter rustig wennen aan de tandenborstel en tandpasta.