tiener doet afwas

7 tips om je tiener te motiveren om te helpen in het huishouden

10/03/2023

Natuurlijk wil je graag dat je tiener een handje toesteekt in het huishouden. Het is hier tenslotte geen hotel - en zo leren ze hun plan te trekken en op eigen benen te staan. Maar zelf hebben die pubers daar vaak een eigen idee over en zijn ze misschien liever lui dan moe. “Ik doe dat straks wel!” Een paar tips! 

 1. Maak er iets leuks van. 
  Huishoudelijke taken kunnen saai zijn, maar er zijn manieren om de boel wat op te vrolijken. Zet opzwepende muziek op en het gaat allemaal net iets vlotter. Of maak er een race tegen de klok van. 
 2. Geef hem/haar verantwoordelijkheid. 
  Maak je tiener duidelijk dat een huishouden en een gezin pas goed draaien als iedereen zijn steentje bijdraagt, en dat hulp in het huishouden iedereen ten goede komt. Zo blijft er meer tijd over voor andere dingen, zijn er minder frustraties, … 
 3. Geef je tiener makkelijke klusjes …
  De tafel dekken, de vaatwasser vullen en legen, stofzuigen, het bed opmaken: het zijn stuk voor stuk taken die je tiener heel gemakkelijk kan uitvoeren. Geen enkele reden dus om de handen niet even uit de mouwen te steken.
 4. … maar laat je tiener ook uitdagendere klusjes doen. 
  Er zijn ook iets uitdagendere klusjes waarbij je je tiener in het begin misschien zal moeten begeleiden. Denk maar aan de was doen, strijken of koken. Maar net door hen die dingen te leren, zorg je ervoor dat ze zelfstandige jongeren worden die hun plan kunnen trekken. Probeer daarbij ook om los te laten: misschien zal de was niet geplooid zijn zoals jij het zou doen, maar door het telkens van hen over te nemen geef je hen niet de kans om het vlot onder de knie te krijgen. 
 5. Zorg voor routine. 
  Maak van de klusjes een vast onderdeel in de routine van je tiener. Zo kan je bijvoorbeeld een vaste dag plannen waarop ze helpen: ‘op woensdag poets je zelf je kamer’. Of delegeer vaste klusjes: ‘Na het eten ruim je telkens de tafel af en vul je de vaatwasser’. Zo wordt het al snel een gewoonte.
 6. Geef keuzevrijheid.
  Heb je nog veel werk met het huishouden en wil je de hulp van je tiener inroepen? Laat hem/haar dan eens kiezen welke taak hij/zij wil doen. ‘Wil jij de was uithangen, of wil je liever stofzuigen?’ Zo voelen ze zich meer betrokken en gemotiveerd om te helpen. 
 7. Geef feedback. 
  Geef je tiener regelmatig feedback over zijn/haar prestaties. Door positieve feedback te geven, voelen ze dat hun inbreng gewaardeerd wordt en dat motiveert hen om taken goed uit te voeren.