examenplanner weekplanning

9 tips om je tiener te motiveren voor de examens + DOWNLOAD onze examenplanner

23/05/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

De zomer staat voor de deur. Maar dat betekent dat de examens van mijn tiener ook zo ongeveer al binnen in de gang staan. Als ik afga op de gemiddelde motivatie voor huiswerk en toetsen … dan voorspellen de komende maanden niet te veel goeds. Tijd voor tips om de studiegoesting en energie de hoogte in te jagen!

Team motivatie represent!

1. Structuur boven alles

Tieners in de examens, dat is zoals pasgeboren baby’s in de eerste weken: je moet ze helpen en begeleiden om het juiste te doen op het juiste moment. Op tijd eten, op tijd getroost worden en op tijd in bed steken. Ze gaan het niet graag horen, maar structuur is een belangrijke basis om aan de slag te gaan.

Neem de tijd om samen een werk- en examenplanning (zie hieronder) op te stellen. Een duidelijke overzicht op wat nog moet komen geeft rust. En wat is er leuker dan na elk examen een vakje op de planning de doorstrepen?!

2. Hang maar de zaag uit

Het klinkt misschien raar, maar … zit af en toe maar achter je tieners veren. Zeker als je kind goud haalt in de categorie ‘uitstellen’. Neem die gsm af, beperk de tijd met vrienden en laat hen niet naar de hobby’s gaan zolang niet alles gestudeerd is.

Je hoeft echt niet altijd een leuke ouder te zijn. Tijdens de examenperiode zijn de tieners meer gebaat bij een iets strengere aanpak.

3. Vitamineboost voor je student

Je kan jammer genoeg niet vermijden dat je tiener last heeft van stress en minder slaapt dan goed zou zijn. Het is door die combinatie dat de weerstand ook vaak zakt, wat kan leiden tot ziekte tijdens de examens – en dat willen absoluut vermijden.

Hier is MetaStudent® een trouwe bondgenoot geworden tijdens de examens. Het is een vitaminecomplex met een formule specifiek voor studenten, met vitamines en mineralen die ondersteunend zijn voor meer energie, het geheugen, de weerstand en tijdens stressmomenten. En voor de rest: haal alle groenten en fruit ook maar uit de kast :-).

MetaStudent® is beschikbaar in de (online) apotheek. Nice to know: er loopt volop een actie met MetaStudent® in de apotheek waarbij je student kans maakt om een geluidsdempende JBL headphone t.w.v €299 te winnen! Meer info over deze actie kan je op de website van MetaStudent® vinden.

4. Leg je tiener in de watten

Een baby kan je niet verwennen, zeggen ze. Maar dat geldt eigenlijk ook voor een studerende tiener. Zorg gerust voor extra fijne momenten voor je studentje(s).

Maak zijn/haar lievelingseten klaar, koop een lekker vieruurtje of verwen hen met van een rijtje van die leuke hippe fluostiften. Kleine opstekertjes kunnen deugd doen.

5. Zorg voor een goede en gezellige studeerplek

Zorg ervoor dat jouw tiener een goede en vaste plaats heeft om te studeren. Iedere keer een plekje moeten zoeken waar je kan gaan zitten blokken is stresserend. Het is veel handiger om je studeerspullen te laten liggen, dan verlies je geen tijd om je plek in te richten. Houd ook luidruchtige broers en zussen uit de buurt van de student.

6. Motiveer groots met kleine dingen

Heeft je student toch een minder momentje? Hé, dat is kan gebeuren, geen man overboord. Probeer te motiveren met kleine dingen: ‘Nog een uurtje studeren en dan mag je als pauze even naar de winkel om iets lekkers te halen.’ Of: ‘Je hebt al de helft van de examens achter de rug! Je bent er bijna, vanaf nu wordt het alsmaar korter!’ Herinner er zeker aan dat deze periode eindigt en dat er een extra lange vakantie wacht nadien!

Beloof je tiener op voorhand wel geen cadeaus voor goede punten. Ook al lijkt het een goede manier van motiveren, je kind studeert zo voor de foute redenen. Geef in de plaats extra tijd, aandacht en bevestiging. Dat werkt stimulerender. Geef complimentjes na een goed examen en wordt niet boos als je tiener een minder goed examen heeft afgelegd.

7. Leef mee

Tijdens de examens kan je tiener alle steun gebruiken. Toon interesse en laat voelen dat het er niet alleen voor staat. Dat kan bijvoorbeeld door te volgen wanneer je kind welk examen heeft. Hang het examenrooster of de examenplanning op een centrale plaats in huis en vink af wanneer er een achter de rug is. Samen aftellen werkt motiverend.

Maar let op: te betrokken of te controlerend zijn, werkt soms averechts. Zit als ouder je studerende kind zeker niet constant op de vingers te kijken of je kind. Helikopteren is niet nodig! Het leidt al snel tot frustratie bij je tiener.

8. Chill, moeder en vader!

Meeleven wil niet zeggen dat je samen moet stressen. Misschien loop je zelf rond als een kieken zonder kop als je kind moeten studeren. Maar dat is niet de allerbeste motivatie voor je tiener. Let er dus op dat je je eigen zenuwen niet doorgeeft.

Voel je dat je je stress uitwerkt op de kinderen? Loop dan even een blokje om of ga wat boodschappen doen in plaats van je frustraties te tonen.

9. Positiviteit boven

Pubers presteren het beste wanneer je hen positief stimuleert. Erken hun sterke en zwakke punten, maar blijf hen vooral motiveren om door te zetten. Toon oprechte interesse, maar geef ook voldoende ademruimte. De gesprekken hoeven niet altijd over de examens te gaan.

Een goede voorbereiding is het halve werk: hoe stel je een examenplanning op?

blokken

Stap 1: je examenrooster

De belangrijkste stap is om goed aan te duiden wanneer je welk examen hebt en tegen wanneer je er dus klaar voor moet zijn.

Om dat vlot te plannen gebruik je best het maandoverzicht. (Je kan het maandoverzicht verderop downloaden en printen.)

Stap 2: een goede studieplanning

Nu kun je een weekplanning maken met een overzicht van welke leerstof je wanneer studeert en inoefent. (Je kan de weekplanner verderop downloaden en printen.)

Enkele tips:

  • Het kan goed zijn om voor bepaalde vakken vóór de examens enkele momenten te blokkeren. Kijk er of in de dagen of weken net voor de examenperiode momenten zijn waarop je niet veel taken of toetsen hebt en gebruik die als ‘examenvoorbereiding’.
  • Duid aan op welke momenten je niet kan studeren (wanneer er nog les is of wanneer je andere activiteiten hebt zoals muziekschool of jeugdbeweging).
  • Wees zo concreet mogelijk: het heeft geen zin om ‘Nederlands’ op te schrijven. Je noteert beter ‘Nederlands: zinsontleding’ bijvoorbeeld.
  • Vergeet pauzes niet: plan ook je pauzes in, maar ga liever even naar buiten voor een frisse neus dan eindeloos te scrollen op je telefoon.
  • Zorg voor herhaling: woordenschat voor andere talen bijvoorbeeld kan je het best enkele keren herhalen. Tip: het werkt beter om meerdere kortere herhalingsmomenten in te lassen met telkens iets meer tijd tussen dan één lange herhaalsessie te plannen (spaced practice).
  • Deel je examenplanning ook met je huisgenoten. Zo weten zij perfect wanneer ze je met rust moeten laten of op welk moment ze kunnen duimen!

Stap 3: Veel succes!

 

Download onze examenplanners!

DOWNLOAD het maandoverzicht

DOWNLOAD de weekplanning

examenplanner juni 2023 maand

 

 

 

 

 

 

examenplanner week juni 2023

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Metagenics. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.