zus studeert

Hoe help je je tiener met leren leren? 5 concrete tips!

14/10/2022

‘Dolenthousiast en met een klein hartje is onze dochter gestart in het middelbaar. Ze slaagt er helaas (nog) niet in om goeie resultaten te halen. “Mama, ik doe echt mijn best! Ik heb die Franse woordjes wel 4 keer gelezen en toch heb ik maar 5/10.” Als ik probeer uit te leggen dat ‘lezen’ niet volstaat, maar dat ze moet leren ‘leren’, wordt ze kwaad. Hoe kan ik haar helpen? Van mij wil ze niets aannemen.’
Karen, mama van drie. 

 

Tieners in huis vroeg 5 concrete tips aan expert in studiebegeleiding BijlesHuis: Hoe kan je je tieners helpen om te leren ‘leren’? 

 1. Ga met je kind aan tafel zitten op een rustig moment en luister naar wat het probleem juist is: snapt je kind de leerstof niet of weet hij niet hoe eraan te beginnen? Bekijk samen wat gestudeerd moet worden en stel enkele vragen: 
  - Hoe zou jij dit instuderen? 
  - Wat ken je al en wat niet? Wat moet nog volledig ingestudeerd worden en wat enkel herhaald? - Bouwt de leerstof verder op iets of staat het volledig los van wat je al kent? 

 2. Maak samen een plan van aanpak. Bekijk wat tegen wanneer gekend moet zijn. Bepaal daarna wat meest dringend is en wat nog even kan wachten. Maak in het begin samen met je kind een planning op. Op termijn is het de bedoeling dat je kind dit alleen kan, maar in de eerste weken is het vaak moeilijk om in te schatten hoelang het zal duren om iets te studeren.  Het is ook belangrijk om een tijdsplanning te maken. Zorg dat er naast studietijd ook ruimte is voor ontspanning. Maak bijvoorbeeld blokken van 50 min studietijd afgewisseld met 20 min ontspanning. (Scrollen op de gsm is geen ontspanning, want dit vraagt ook een inspanning van je hersenen.) Zeker in het begin is het belangrijk om op te volgen of de planning ook wordt gevolgd.  
 3. Reik verschillende studiemethodes aan en geef ze de ruimte om uit te proberen wat voor hen best werkt. Dit kan per vak en per onderdeel anders zijn. Franse woordjes leren vragen een heel andere aanpak dan geschiedenis studeren.
  - Actief studeren: flashcards maken, schema’s opstellen, luidop de les opzeggen, oefeningen maken op de computer, mindmap maken om inzicht te krijgen in een tekst, …  
  - Passief studeren: lezen, overschrijven, je boek klaarmaken om te studeren door titels aan te duiden in een kleur, … 
  - Bewegend studeren: sommige leerlingen kunnen best onthouden als ze rondlopen en de les opzeggen. 
 4. Bekijk de studeeromgeving: waar kan de student best werken? Sommige leerlingen kunnen perfect in een luiddruchtige living studeren en anderen hebben nood aan een prikkelarme omgeving. Sowieso is het belangrijk om zo min mogelijk afgeleid te zijn, dus begin met de smartphone aan de kant te leggen. Een goed ingerichte en vaste studieplek is zeker een goed idee.  
 5. Als je kind er ondanks alle inspanningen niet in slaagt om naar haar vermogen te presteren, is het belangrijk om tijdig hulp te zoeken. Dat kan een gesprekje zijn met de leerkracht en jouw kind. Soms kan professionele hulp de oplossing bieden. BijlesHuis biedt vakgerelateerde bijlessen aan, maar je kan er ook studiebegeleiding krijgen. Ze gaan samen met jou op zoek naar de juiste match tussen leerling en leerkracht. 

En last but nog least: wees begripvol, blijf je student positief en motiverend stimuleren. Een slechte toets is geen verloren jaar! 
  
Meer weten over BijlesHuis? Hier vind je alle informatie! 
 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes