tiener in bed

Je tiener volgen op social media: wat met het ‘geheime’ profiel?

2/09/2023

Het is al lang geen geheim meer dat onze kinderen een virtueel leven leiden op sociale media. Maar uit onderzoek blijkt dat ouders niet altijd even goed op de hoogte zijn het online leven van hun tieners. Want die hebben vaak nog een extra profiel om ‘echt te blijven’ zónder het toeziend oog van mama en papa.

Slechts een kleine minderheid van de tieners gebruikt nog Facebook. Want ja … daar vind je natuurlijk mama en papa ook. De meeste jongeren richten zich social media als Instagram en Snapchat.

Maar nu ouders steeds meer ook de overstap maken naar die sociale media, zoeken tieners als maar vaker daarnaast hun toevlucht tot een extra, ‘geheim’ profiel, dat ze verborgen houden of waarbij ze hun ouders niet tot hun volgers toelaten.

Een ‘fake Insta’ of ‘Finsta’ dus. Ze stellen hun account in als ‘privé’ en laten enkel hun vrienden exclusief toe. En gedragen zich daar dan ook heel wat rebelser of brutaler.

Andere kant laten zien

De bedoeling erachter is bij de meeste tieners dezelfde: virtueel een andere kant van zichzelf laten zien.

Voor sommigen is het een kant waar ondeugend of zelfs illegaal gedrag centraal staat. Voor anderen is het de ‘domme’ kant die ze alleen aan goede vrienden willen laten zien. Voor nog anderen is het een meer kwetsbare kant. Maar voor hen allemaal is het een kant die ze niet willen dat bepaalde volgers zien.

Ergens wel logich, toch? Voor de meeste van onze tieners is hun online/virtuele aanwezigheid net zo belangrijk, zo niet belangrijker dan hun fysieke aanwezigheid. Zo ontmoeten ze mensen, houden ze contact met mensen en laten ze zien wie ze ‘echt zijn’.

Met zoveel druk om een visueel esthetische Instagram met duizenden volgers te hebben, maken tieners Finsta’s om een exclusieve groep hun ‘goofy’ of speelse kant te laten zien. Het idee is dat tieners, omdat ze zich zo bewust zijn van hoe hun virtuele aanwezigheid de perceptie van mensen over hen beïnvloedt, verschillende delen van zichzelf posten voor verschillende mensen.

Hun Instagram is hun visitekaartje. Hun Finsta daarentegen delen ze niet zomaar uit.

En eigenlijk … is dat niet wat we allemaal doen? Als volwassenen filteren we onze online aanwezigheid misschien niet door verschillende versies van onszelf te laten zien, maar we filteren onze fysieke aanwezigheid wel met de mensen die we ontmoeten. Als je met je baas praat, laat je één kant van je persoonlijkheid zien. Als je met je beste vriend praat, toon je een totaal andere persoonlijkheid.

Praat met je tiener over veiligheid op social media

Maar. Ja, er is natuurlijk een maar. Hoe onschuldig sommige Finsta-accounts ook mogen zijn, het is nog altijd belangrijk om met je tieners te praten over het belang van veilig gedrag op sociale media. Ze moeten geen volgverzoeken accepteren van mensen die ze niet kennen - op hun Rinsta (Real Instagram) of hun Finsta.

Tieners moeten nog altijd oppassen dat ze niets plaatsen dat hen kan schade kan toebrengen of dat hun kansen op kansen kan verknallen. Het blijft een goed idee om een soort filter om te gebruiken bij het bepalen wat je wel en niet op sociale media plaatst.

 

Bron: vrij vertaald naar foreverymom.com

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes