Verliefde tieners

Waarom ik de relaties van mijn tiener wil steunen

19/01/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

"Ze wil me zien vandaag, maar ze weet nog altijd niet zeker of ze weer mijn vriendin wil zijn". Een moeder getuigt hoe belangrijk het is om de relaties van je tiener te steunen, ook al is dat niet altijd even makkelijk.

Wanneer iemand jouw hart breekt, doet dat pijn. Maar als iemand je kind zijn hart breekt, lijkt het alsof er met een hamer op dat van jou wordt geslagen en het in 1.000 stukjes uit elkaar spat. 

 

Mijn zoon kreeg een sms'je van zijn ex-vriendin met de vraag om hem nog eens te zien. Ik weet dat ik het niet had mogen zeggen, maar de woorden waren eruit voor ik het besefte. "Dat lijkt me geen goed idee. Wat verwacht ze nu? Dat jij alles laat vallen zodat zij je nog eens kan zien?" 

Ik heb gezien hoe mijn zoon zijn hart werd gebroken

Wekenlang heeft mijn zoon last gehad van liefdesverdriet. Dit was zijn eerste vriendin ooit. We konden allemaal goed met haar overweg. Tot ze het plots uitmaakte met mijn zoon, zonder enige waarschuwing. Hij wist niet wat te doen of wat hem overkwam. Hij huilde en huilde en was wekenlang zichzelf niet. En ik was vooral kwaad op haar. Hoe kon ze hem dit nu aandoen? 
 
Natuurlijk weet ik dat dit gebeurt. Ooit was ik ook een tiener en geloof me, mijn hart werd vele malen gebroken. Er zijn nu eenmaal veel redenen om uit elkaar te gaan: het klikt niet meer, je hebt een andere levensvisie, jullie groeien uit elkaar, enzovoort. Niemand is verplicht om in een relatie met iemand te blijven. 

Het is moeilijk vriendelijk te blijven tegen iemand die je kind pijn heeft gedaan

Maar als het gaat over je eigen kind, dan is het moeilijk om te relativeren. Je wilt niet vriendelijk zijn tegen mensen die je kind pijn hebben gedaan. Nee, je zou ze liever eens goed op hun plaats zetten. Maar dat moment heeft me van gedachten doen veranderen. Mijn zoon sprak met haar af die dag en toen hij terug kwam, wou hij me er niks over vertellen. “Je vindt haar toch niet leuk!” kreeg ik te horen.


Toen wist ik dat ik fout zat. Ja ik was kwaad op haar, maar door mijn mening op zo'n manier te uiten, heb ik mijn zoon onnodig gekwetst. Achteraf gezien had ik mijn gevoelens beter voor mezelf gehouden. 


Mijn zoon en zijn (ex-)vriendin kwamen weer bij elkaar, maar deze keer wist ik niks meer. Ik wist niet hoe het tussen hen zat en zij kwam nooit meer op bezoek. En wat nog erger was, was dat hij niet meer naar me toe kwam voor steun toen ze weer uit elkaar gingen, zoals hij dat eerder wel had gedaan.

 

Boy drama 

Ik heb ook nog een dochter. En als je zelf een dochter hebt, dan weet je hoe dat gaat. De ene dag zijn tienermeisjes beste vriendinnen en de andere dag kunnen ze elkaar niet meer uitstaan. Doe er dan nog wat boy drama bij en het is helemaal compleet. Als mijn dochter bij me komt met problemen, moet ik mezelf herinneren aan de ervaring die ik met mijn zoon had. 


Het enige wat ze van mij wilt, is steun. Ze heeft me nodig om te luisteren en haar door sommige dingen heen te leiden. Dat kan ik enkel doen door aandachtig naar haar te luisteren en haar vragen te stellen zoals: “Hoe voelde je je daarbij?” Ze wil niet dat ik haar vrienden begin te haten of haar vriend afkeur. Nee, daar heeft ze totaal geen boodschap aan. 

Onze tieners moeten gewoon weten dat we hen steunen

Onze tieners moeten weten dat er iemand is die altijd aan hun kant staat, maakt niet uit welke situatie. We moeten onze tieners steunen zonder de mensen die hun gekwetst hebben af te keuren. Er zijn altijd twee kanten aan het verhaal, en ik weet dat mijn tieners niet perfect zijn, fouten maken en ook anderen kwetsen.


Weet ook dat dingen veranderen. Mensen worden volwassen, ze verontschuldigen zich, en ze lossen dingen op. Oude geliefden vinden hun weg terug naar elkaar en oude vrienden komen weer bij elkaar.


Het is niet gemakkelijk om iemand die je kind pijn heeft gedaan weer met open armen te ontvangen, maar dit is het leven van onze kinderen is. Zij beslissen hoeveel kansen ze iemand geven. Zij beslissen wie ze wel of niet willen vergeven. 

Mijn kinderen moeten met alles naar me toe kunnen komen

Ik wil dat mijn kinderen het gevoel hebben dat ze met alles bij mij terecht kunnen. Als ze besluiten weer contact te zoeken met een ex, of als een vriendschap die op de klippen liep weer wordt aangeknoopt. (Natuurlijk zijn er extreme situaties waar je als ouder wel op moet reageren, maar je snapt het wel). Ik wil dat mijn kinderen zich comfortabel voelen om alles tegen mij te zeggen.


Onze tieners hebben ons nodig in moeilijke tijden. Ze willen op ons kunnen steunen zonder dat wij het hen nog moeilijker maken. Dit is ook de beste manier om te tonen dat je vertrouwen hebt in je kinderen. Je toont aan dat ze hun eigen beslissingen mogen nemen en dat ze van gedachten mogen veranderen. 


Conclusie: we moeten onze tieners steunen zonder hen het gevoel te geven dat ze niet naar ons toe kunnen komen om hun ervaringen te delen. Want uiteindelijk, als zij kunnen vergeven en verder gaan, moeten wij dat ook kunnen. 

Vrij vertaald naar Grown and Flown. 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes