zussen maken ruzie

Wat als conflicten tussen broers en zussen uit de hand lopen?

27/10/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Conflicten tussen broers en zussen zijn normaal. Maar wat als ze uit de hand lopen? Wanneer grijp je als ouder best in? En hoe? Eva Van Kelecom vertelt er meer over. 

Conflicten zijn normaal

Conflicten komen voor in alle soorten relaties. Vanaf het moment dat we met elkaar in interactie gaan, kunnen er conflicten ontstaan. Denk maar aan de interacties met je partner, vrienden, collega’s, baas … Ook tussen broers en zussen komen conflicten vaak voor. Zij brengen samen veel tijd door en moeten hun spullen, ruimte en de aandacht van hun ouders delen met elkaar. Broers en zussen leven met andere woorden intens samen. Dat kan ervoor zorgen dat ze heel close worden, maar tegelijkertijd creëert het veel mogelijkheden voor conflicten.

Deze conflicten zijn op zich niet altijd slecht. Kinderen krijgen zo namelijk de kans om vaardigheden te ontwikkelen die helpen bij het oplossen van conflicten. Ze kunnen bijvoorbeeld leren om een conflict uit te praten en tot een compromis te komen. Deze vaardigheden nemen ze mee naar andere contexten, zoals de speelplaats, hobby’s … Op die manier vormt de relatie tussen broers en zussen een sociale leeromgeving.

Conflicten kunnen uit de hand lopen

Het is echter niet altijd vanzelfsprekend om een conflict op een goede manier op te lossen. De frustraties kunnen hoog oplopen en conflicten kunnen escaleren. Dan kan het gebeuren dat er geroepen, geslagen, of gevochten wordt. In dat geval grijp je best in, ook als je denkt dat jouw kinderen het wel alleen aankunnen (bijvoorbeeld omdat ze even oud of even sterk zijn).

Maar “je grijpt best in” is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het is niet altijd duidelijk wie er is begonnen of wie gelijk heeft. Bovendien kunnen conflicten ontstaan wanneer je er niet bent, zeker wanneer je kinderen regelmatig alleen thuisblijven. In die gevallen lijkt straffen niet de beste oplossing.

Een paar tips  

  • Probeer samen tot een oplossing te komen. Moedig je kinderen aan om naar elkaar te luisteren en zich in te leven in de ander. Op die manier zullen je kinderen na verloop van tijd in staat zijn om hun conflicten op te lossen zonder jouw tussenkomst.
  • Luister naar beide kanten van het verhaal. Zo krijgen kinderen minder snel het gevoel dat je partij kiest.
  • Sta er ook eens bij stil hoe jij je zelf gedraagt tijdens een conflict met je partner of kind. Kinderen zullen dat gedrag namelijk kopiëren. 
  • Voor meer ondersteuning kan je ook altijd te rade gaan bij de opvoedingslijn of het Huis van het Kind.  

Zijn  er veel conflicten tussen jouw kinderen (12 tot 18 jaar)? Komt het weleens voor dat ze roepen, schoppen, vechten? Zit je als ouder soms met de handen in het haar?
Je kan je verhaal anoniem delen door deel te nemen aan een onderzoek (KU Leuven).
Meer info of interesse? Stuur vrijblijvend een mailtje naar eva.vankelecom@kuleuven.be.