Er bestaat jammer genoeg geen wondermiddeltje om iemand van vandaag op morgen om te toveren tot een wiskundekrak. Maar er zijn dus wél enkele zaken die je kan doen om wiskunde makkelijker onder de knie te krijgen. Bij BijlesHuis is het zelfs veruit het meest aangevraagde vak bij middelbare scholieren.
"Mijn jongste heeft het moeilijk met wiskunde. Ik ben daar zelf ook echt geen held in en ik heb GEEN geduld voor huiswerk. Ik had al een heel goede ervaring met BijlesHuis bij mijn oudste en ik heb dus weer hulp ingeschakeld. Echt een heel vriendelijke en persoonlijke aanpak."
"Ik had een intakegesprek om goed aan te kunnen geven welke hulp ik/mijn dochter net nodig had. En dan kreeg ze een docent toegewezen. We doen het hier allemaal online, omdat mijn dochter dat het liefst heeft maar je kan ook iemand thuis laten komen. Echt een aanrader!"
Mama Evelien
1. Bereid de wiskundeles voor
Een goede voorbereiding kan je al een stuk op weg helpen. Het geeft je tiener soms een kleine voorsprong in de les, waardoor de leerstof duidelijker wordt.
Neen, het is niet de bedoeling dat je kind hoofdstukken vooraf zit te blokken. Maar even een blogpost of video opzoeken over het onderwerp bekijken, is wel te doen. Het kan je tiener zelfzekerder maken. En de les wordt (misschien) fijner, omdat hij of zij de klik sneller maakt.
2. Voorzie voldoende tijd en materiaal om wiskunde te studeren
Als je weet dat je ergens mee worstelt, is het belangrijk om er genoeg tijd voor uit te trekken. Loopt je tiener vast op een bepaalde stelling, oefening … dan kan de stress toeslaan en het zelfvertrouwen zakken. En hij of zij kan blokkeren en zelfs nog meer tijd verspelen.
Is wiskunde een lastig vak? Zorg dat je kind er extra tijd voor inplant. Zeker bij een herhalingstoets en examen. Laat vooraf een duidelijke planning, op papier of digitaal, opmaken.
Zorg ook voor voldoende oefenstof, extra oefeningen bijvoorbeeld. Want daar draait het bij wiskunde vaak om: oefeningen maken. Je tiener kan die ook gerust aan de leerkracht vragen.
3. Eerst de theorie en dan … oefenen
Eerst komt de theorie. En dan de praktijk. Dat is met veel zaken zo. Wie de theorie niet goed onder de knie heeft, heeft het dan ook moeilijk met de oefeningen in de praktijk. Het is belangrijk dat je tiener dus nooit aan oefeningen begint zonder de theorie te begrijpen of studeren.
Een tip om de theorie overzichtelijker te maken: een schema of samenvatting opstellen, met alle belangrijke formules, regels en definities van de onderwerpen. Daar kan je tiener dan ook naar teruggrijpen als die vast zit bij de oefeningen.
Tips om de theorie van wiskunde begrijpelijker te maken
Maar wat als die wiskundetheorie voor de ogen danst?
- Bekijk elk element. Wiskundeformules bevatten nogal eens vreemde tekens waarvan je tiener soms niet weet wat ze betekenen. Of ze maar half begrijpt. Laat je kind naar de formule en naar elk element kijken. Wat begrijp hij of zij en wat niet? Probeer wiskunde in woorden te zeggen in plaats van in tekens. Dan begrijp je de formule vaak al beter. Hoe meer details je weet over een formule, hoe beter je ze begrijpt en hoe logischer ze wordt. En hoe logischer, hoe gemakkelijker te onthouden!
- Werk met voorbeelden. Laat je tiener voldoende notities maken en de voorbeelden niet overslaan. Die zijn de verdere uitbouw van de theorie die je nodig hebt om alles te begrijpen. Een van de grootste redenen waarom wiskunde vaak tot de minst favoriete vakken behoort, is omdat het onbegrijpelijk en abstract lijkt. En dat maakt het ook moeilijk te studeren. Laat je kind praktische voorbeelden opzoeken om de wiskundeonderwerpen minder abstract te maken. Door wiskunde praktisch te maken, maak je het leuker. Je hersenen zullen de theorie meer begrijpen en langer onthouden.
4. En verder blijven oefenen
Toetsen en examens voor het vak wiskunde bestaan voor het grootste deel uit oefeningen. Als je tiener maar enkele oefeningen oplost bij het studeren, heeft die vaak niet genoeg inzicht in de leerstof. Dus oefenen, oefenen, oefenen. Hoe meer oefeningen je kind maakt, hoe beter en makkelijker het zal gaan.
Oefeningen lees of overloop je ook niet. Je lost ze op. Door een oefening te bekijken of zelfs van buiten te leren, geraak je niet veel verder. Begrijpen hoe je iets zou moeten oplossen en het daadwerkelijk het oplossen zijn twee verschillende dingen.
Enkel als je zelf oefeningen maakt, ontdek je waar jij vastloopt, waar jij een andere methode zou gebruiken … Niemand kan zichzelf verbeteren als die niet zelf aan de slag gaat.
5. Vraag hulp
Internet to the rescue
Merk je dat het moeilijk blijft voor je tiener om mee te zijn met wiskunde? Ondanks alle inspanningen en oefeningen? Dan is het geen schande om hulp in te schakelen. Op het internet vind je een schat aan wiskunde.
Laat je kind een blog of een filmpje opzoeken waar de leerstof nog eens uitgelegd wordt. Wie weet krijg hij of zij plots wel het inzicht, omdat het op een iets andere manier wordt aangepakt.
Individuele hulp
Zit je tiener met een pak (individuele) vragen, dan kan bijles misschien ook helpen. Zeker als je merkt dat het alsmaar moeilijker wordt. Blijf er vooral niet te lang mee zitten, maar vat de koe meteen bij de horens.
Zo kan je bij BijlesHuis terecht voor (wekelijkse) afspraken met een bijlesdocent die met je tiener het onderliggende probleem tackelt. Zo besteden ze samen extra veel aandacht aan onderwerpen waarop hij of zij vastloopt, en het inzicht en zelfvertrouwen in wiskunde groeit.
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner BijlesHuis. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.